Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról

Hatályos: 2022. 05. 01
az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról
Végső előterjesztői indokolás
Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a háziorvosi körzetekről szóló 10/2013. (X.01.) önkormányzati rendelete határozza meg az egészségügyi alapellátási körzeteket.
A rendelet módosítása vált szükségessé, mivel az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás módja változott, már nem a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tagjaként, a Társulással kötött feladat-ellátási szerződés keretében, hanem Mezőkovácsháza Város Önkormányzatával megkötött feladat-ellátási szerződés útján látja el önkormányzatunk a feladatot, és változott az ellátás székhelye is.
A hatályos rendelet mellékletében is módosítani szükséges az iskola-egészségügyi körzetek esetén az óvoda adatait, mivel átszervezés miatt változott az intézmény hivatalos neve, illetve már nincs mini csoport az intézményben.
Ezen túlmenően a hatályos rendelet bevezető része, benne a felhatalmazó rendelkezésekkel is módosítandó a központi jogszabályok változása miatt.
Mindezeket figyelembe véve nem a korábbi rendelet módosítása, hanem új rendelet megalkotása indokolt, azért elkészítettük a rendelet tervezetet.
A háziorvosi, fogorvosi, védőnői, iskola-egészségügyi körzetek a jelenleg hatályos önkormányzati rendeletben meghatározottakhoz képest nem változnának.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 2019. 2019. január 1-től hatályos 6. § (2) bekezdése alapján egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet - védőnői ellátás esetén az országos tisztifőorvos -, valamint a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is. Ezért a rendelet tervezetét véleményezésre megküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya, az Országos Kórházi Főigazgatóság valamint a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya részére.
A véleményező szervek javaslatait figyelembe véve a rendelet tervezetét néhány helyen pontosítottuk, és ezt követően a véleményező szervek megküldték részünkre állásfoglalásaikat.