Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Végső előterjesztői indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 77. §-a alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg, hogy a 76. §-ban felsoroltakból mit, milyen konkrét formában, módon és mértékben lát el.
Önkormányzatunk 2021. évben alkotta meg a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendeletet. Az akkor elfogadott – és jelenleg is hatályos – önkormányzati rendelet az akkori, azaz intézményi keretek között ellátott feladatokat vonta szabályozási körébe.
A jelenlegi átalakítás, a tapasztalatok alapján indokolt a hatályos rendelet módosítása, vagy új rendelet megalkotása és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése. Ezt az utóbbi megoldást választottuk, mivel a szabályozás struktúrája, szerkezete új rendelet alkotását mutatta célszerűbbnek. Így a rendelet elfogadásával a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése is megtörténik.