Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 29

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.29.
A temetőről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A Békés Vármegyei Kormányhivatal a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára által kiadott 2022. évi ellenőrzési munkaterv alapján elvégezte az illetékességi területén működő települési önkormányzatok által megalkotott temető rendeletek törvényességi vizsgálatát.
Ennek során Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2007. (IX. 13.) önkormányzati rendeletével (a továbbiakban: ör.) kapcsolatban szakmai segítségnyújtással élt.
A szakmai segítségnyújtás kapcsán megállapításra került, hogy a hatályos önkormányzati rendelet számos rendelkezése megismétli a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.), valamit a végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseit, néhány esetben azzal párhuzamos, illetőleg azzal ellentétes szabályozást tartalmaz.
A jogalkotásról szóló törvény értelmében az törvénysértő, mivel a jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.
Egyben kérték a jegyzőt, hogy a szakmai segítségnyújtásban foglaltakat vizsgálja meg, és az ör. módosítását, vagy új önkormányzati rendelet megalkotását a fenti jogszabálysértések megszüntetése érdekében készítsen elő.
A hatályos önkormányzati rendeletünk módosítása a nagy számú módosítás miatt nem célszerű, egy új temetői rendelet alkotása indokolt, annak hatálybalépésével egyidejűleg a jelenleg vizsgált rendelet hatályon kívül helyezése mellett.
A Képviselő-testület a 197/2023.(II.22.) Kt. határozatával döntött arról, hogy megismerte és megtárgyalta a Békés Vármegyei Kormányhivatal Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2007. (IX. 13.) önkormányzati rendeletével kapcsolatban megküldött szakmai segítségnyújtás tartalmát. A Képviselő-testület az abban leírtakkal egyetértve felkérte a jegyzőt, hogy a szakmai segítségnyújtásban foglaltak figyelembevételével legkésőbb 2023. április 30-ig készítse elő és terjessze be új temetői rendelet tervezetét.
Az új rendelet tervezete elkészült. A rendeletben meghatározott díjtételek a jelenleg hatályos rendeltünk díjaival megegyezően kerültek a rendelet tervezetébe beépítésre, azokon emelés nem történt.