Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2022. (VI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2022. (VI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A hatályos közművelődési rendelet tartalmazza az önkormányzat által, a Közösségi Színtér és Könyvtár által ellátott közművelődési alapszolgáltatások megnevezését, ellátásuk módját, és a közművelődési feladatokkal kapcsolatos helyi szabályozást.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 77. §-a alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg, hogy a 76. §-ban felsoroltakból mit, milyen konkrét formában, módon és mértékben lát el.
A Kult.tv. 76. § (3) bekezdése szerint:
„A közművelődési alapszolgáltatások:
a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint
g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.
(4)233 Minden települési önkormányzat kötelező feladata a (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése. Ennek keretében
a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
c) fórumot szervez - ha az adott településen működik - a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.
(5) Az 1000 fő lakosságszám feletti települési önkormányzat - a (6) és (7) bekezdésben foglaltak kivételével - a (4) bekezdésben foglaltakon túl a (3) bekezdés b)-g) pontjai szerinti közművelődési alapszolgáltatásokból legalább egy további közművelődési alapszolgáltatást szervez meg.
A jelenleg hatályos rendelet 3. §. (3)-(4) bekezdéseiben a kötelező alapszolgáltatás mellett két további közművelődési alapszolgáltatás is meg lett jelölve [az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása; a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása].
Ezen közművelődési alapszolgáltatásoknak azonban olyan tárgyi követelményei vannak, melyek nem állnak telje körűen rendelkezésre, beszerzésük költséges.
A közösségi színtér eddigi működése alapján a tapasztalatok szerint az eddig lebonyolított rendezvények a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése közművelődési alapszolgáltatás körébe tartoznak, ezekre merült fel tényleges igény, ezért célszerű a rendelet ennek megfelelő módosítása, a kötelező alapszolgáltatás mellé ezt az alapszolgáltatást felvenni az említett két közművelődési alapszolgáltatás (az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása; a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása) mint kötelezően ellátott alapszolgáltatás törlésével egyidejűleg.