Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 11/2017. (IX.22.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 02. 24

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.24.
a településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 11/2017. (IX.22.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
Dombegyház Nagyközség Önkormányzatának a településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 11/2017 (IX.22.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Településképi törvény) felhatalmazása alapján a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet rendelkezéseivel összhangban került megalkotásra 2017. évben.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 2021. július 1. napjától új településrendezési elveket és szakmai szabályokat határozott meg.
Az új törvényi előírások szemléletváltást jelentenek az egyes települések épített környezetének szabályozásában, valamint a településrendezésben. Ehhez igazodva szükségessé vált az Étv. végrehajtására kibocsátott kormányrendeletek módosítása, valamint újak megalkotása is. E törvénymódosítás végrehajtására a korábbi Korm. rendelet - 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet - módosítása helyett új, önálló kormányrendelet került megalkotásra, jelesül a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet).
Az Étv. 2021. július 1. napján hatályba lépett módosításával a településrendezésben is bevezetésre került az elektronikus ügyintézésre lehetőséget teremtő E-TÉR felület, vagyis az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer, amely a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett digitális egyeztető felület. Az E-TÉR felületén közvetlenül is lehetősége nyílik a partnereknek hitelesített elektronikus útvonalon véleményt nyilvánítani az adott eljárási szakasz előírásai szerint. A Korm. rendelet azonban szigorú, részletes szabályokat állapít meg az E-TÉR felületre feltölthető vélemények és kifogások tartalmára vonatkozóan.
Az E-TÉR felületen lefolytatott partnerségi véleményezésen kívül a Településképi törvény 12. § (4) bekezdése alapján a települési Önkormányzat a széleskörű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében - a helyi adottságoknak megfelelően — rendeletben állapíthatja meg a partnerségi egyeztetés részletes szabályait.
A Korm. rendelet 2023. január 27-től hatályos módosítása azonban már szabályozza a partnerek tájékoztatásának módját, eljárási kérdéseit a széleskörű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében, így a párhuzamos – és emiatt jogellenes – szabályozás elkerülése érdekében nem célszerű és nem indokolt.