Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011. (III.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 25

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.25.
az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011. (III.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011. (III. 24.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata vált szükségesé.
Egyrészt a Magyar Államkincstár által lefolytatott ellenőrzés során az alábbi megállapításokat tették:
Az SZMSZ értékelése során az megállapításra került, hogy
nem tartalmazza a 335/2005. Korm. rendelet 3. § (3) bekezdés által előírt iratkezelés szervezeti rendjét, az iratkezelésre, valamint az azzal összefüggő tevékenységekre vonatkozó feladat- és hatásköröket,
nem hatályos jogszabályi hivatkozásokat (1949. évi XX. törvény; 1990. évi LXV. törvény) tartalmaz,
nem követi teljeskörűen a belső ellenőrzéssel kapcsolatos Bkr. változásokat (SZMSZ 35. § (7)-(9) bekezdések).
Szükséges intézkedés: Az SZMSZ felülvizsgálata, kiegészítése szükséges, figyelemmel a Bkr. 15. §, 21. §, továbbá a 335/2005. Korm. rendelet 3. § (3) bekezdés előírására is.
Ezen túlmenően az SZMSZ 6. melléklete tartalmazza azon társulások adatait és a tagok felsorolását, amelynek Dombegyház Nagyközség Önkormányzata is tagja. Itt változás történt, mivel a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulásának 2024. január 1-től már nem tagja Nagybánhegyes, Magyarbánhegyes és Végegyháza települések önkormányzata. Ugyancsak módosítani kell a Polgármester, illetve a jegyző hivatali bélyegző leírását mert még a hatályos rendeletben lévő „Békés megye” helyett „Békés vármegye” felirat a helyes, illetve a külső szervek hivatalos neve is megye átnevezése miatt megváltozott.
A fentiekre tekintettel a módosító rendelet tervezete elkészült.
A Magyar Államkincstár által említett nem hatályos jogszabályi hivatkozások a 2011. évben elfogadott alaprendelet bevezető részében, a szervezeti és működési szabályzat megalkotásakor hatályos, hatáskört és felhatalmazást adó jogszabályokra való hivatkozások (Alkotmány, korábbi önkormányzati törvény). A Békés Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi Osztályával folytatott konzultáció során a törvényességi felügyeleti szerv álláspontja szerint ezt nem indokolt módosítani, mert az alaprendelet megalkotása ezen jogszabályokban foglalt felhatalmazás, illetve abban előirt kötelezettség alapján történt.
Így a rendelet bevezető részének módosítására nem teszünk javaslatot.