Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2022. 06. 29 14:00- 2022. 06. 30

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról1

2022.06.29.

Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: az önkormányzat) a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény) 77. §-a, valamint a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdése alapján az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység támogatásával kapcsolatos feladatait.

I. Fejezet

A helyi közművelődési feladatok meghatározása

1. § Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, mentális kultúrát, önismeretet növelő, életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő és tanulási felnőttoktatási lehetőségek támogatása, a humán erőforrás fejlesztése.

2. § (1) Okány község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.

(2) A település helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó illetve a testvér települések kultúrájából ízelítőt nyújtó rendezvények szervezése.

(3) A helyismereti, környezet, természetvédő mozgalmak támogatása, a lokálpatriotizmus erősítése.

3. § (1) Az egyetemes, a nemzeti, a kissebségi kultúra értékeinek megismertetése, a megérzés a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.

(2) A településen élő etnikai kisebbség kulturális tevékenységének támogatása.

(3) A lakosság számára színházlátogatások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek, könyv- és folyóirat- olvasási lehetőségek folyamatos támogatása.

(4) A nemzeti, kisebbségi, világi és egyházi ünnepek, évfordulók közismerté tétele élményszerűségének növelése a közművelődés eszközeivel.

4. § (1) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó és előadóművészi művelődési közösségek tevékenységének támogatása.

(2) Amatőr művészeti körök működésének segítése.

5. § (1) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése a közművelődés eszközrendszerével.

(2) A civil közösségek közismertségének elősegítése.

(3) A közművelődési tevékenységet is végző lakossági, önszerveződő közösségek támogatása.

6. § (1) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási és közösségi igényekhez feltételek biztosítása,

(2) Hozzájárulás a rekreáció helyi lehetőségeinek kialakulásához.

7. § (1) A lakosság számára az információkhoz való minél teljesebb és gyorsabb hozzáférési lehetőség biztosítása érdekében Internet hozzáférési lehetőség biztosítása a könyvtárban.

(2) Az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósulásának elősegítéséért a művelődési ház által megjelentetett Okányi Újság támogatása.

II. Fejezet

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

8. § Az 1-7. §.-okban megfogalmazott közművelődési feladatokat a település Képviselő-testülete és szervei: a polgármester és a Közművelődési, - Közoktatási, - Ifjúsági és Sportbizottság látják el, elsősorban az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények (művelődési ház, könyvtár) működtetése útján, de a teendőkből részt kell, hogy vállaljon az önkormányzati fenntartású általános iskola, óvoda és az alapfokú művészeti iskola, valamint - az irányítási, ellenőrzési feladatokban való közreműködésen túl a helyi társadalom közművelődési érdekérvényesítése és támogatása terén- a Polgármesteri Hivatal is.

9. § A szórakozás kulturált lehetőségére és a testkultúra fejlesztésére az Önkormányzat létesítményeivel lehetőséget biztosít.

III. Fejezet

Az önkormányzati közművelődési feladatok finanszírozási formái

10. § Az Önkormányzat legalább az előző évben a közművelődésre fordított összeget és az új feladatok belépésével növelt összeget biztosítja évenként a költségvetés lehetőségének függvényében a közművelődési feladatok ellátására.

Az önkormányzat biztosítja:
a) az intézményfenntartás költségeit,
b) a szakmai és kiegészítő munkaköröket betöltő munkatársak bérét és bérjellegű kiadásait,
c) a tevékenység ellátásának technikai, műszaki feltételeit,
d) kiemelt feladatok tartalmi megvalósításához szükséges pénzeszközt, eseti feladatok tartalmi megvalósításához szükséges pénzeszközt,
e) pályázatok kiírásával a civil szférában közművelődési feladatokat is ellátó nem önkormányzati szervezetek támogatását.

11. § Az önkormányzat biztosítja a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár működtetéséhez szükséges-jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelő- kellő számú szakember foglalkoztatását, és a költségvetés lehetőségének függvényében támogatja továbbképzésüket.

12. § Az önkonnányzat az e rendelet I. fejezetében meghatározott közművelődési feladatainak elvégzése érdekében együttműködik a településen dolgozó szervezetekkel, a kulturális ágazat megyei és országos irányítóival, a kulturális élet szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel, a településen működő egyházakkal, kommunikációs szervezetekkel, a Békés Megyei Önkormányzattal és Békés Megye Képviselő-testülete Megyei Művelődési Központjával és Kézműves Szakiskolájával, a Megyei Könyvtárral, a Megyei Múzeumi Szervezettel a testvér településekkel.

13. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2.) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2022. július 1. napjával.