Okány Község Képviselő-testületének 17/2000.(X.1.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásáról és rendjéről

Hatályos: 2014. 05. 06


Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja.

A temetőkre vonatkozó általános rendelkezések

1. §

A rendelet hatálya kiterjed. Okány község valamennyi temetőjére és sírkertjére, ezek rendjére, valamennyi okányi lakosra, a gyógyintézetben elhunyt-, vagy más településről ide-szállított ha­lottak eltemetésére, illetve az elhamvasztottak maradványait tar­talmazó urnák elhelyezésére.

2. §

/1/ Okány községben halottat eltemetni a köztemetőben lehet.

/2/ A lezárt  temetők kegyeleti liget jellegű helyek, ahol sem a sírboltban, sem a sírhelyre temetni nem lehet. E szabály alól felmentés semmilyen indok alapján nem adható.

/3/ A temetőkben felekezeti vagy egyéb szempontra tekintet nélkül minden elhunyt személy eltemethető.

3. §

/1/ A községi köztemető fenntartója Okány Község Önkormányzata. 

A temetők ravatalozójának fenntartásáról a temető fenntartója gondoskodik. .

/2/ Új temető létesítését, egészbeni, vagy részbeni megszüntetését, meglévő terület bővítését, vagy csökkentését az Okányi Önkormányzat Képviselő-testülete engedélyezi a területileg illeté­kes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat /továbbiakban: ÁNTSZ/ véleményének figyelembe vétele mellett.

4. §

A temetők felügyelete az Okányi Önkormányzat Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala hatáskörébe tartozik.

5. §

Halottat, illetve elhamvasztottat eltemetni, illetve elhelyezni a temetőkben csak szabályszerű halottvizsgálati bizonyítvány át­adása mellett lehet. A halottvizsgálati bizonyítványt a teme-tési szolgáltatást engedéllyel végzők kötelesek megőrizni.

6. §

/1/ Temetkezési szolgáltatást a temetkezési szol­gáltatást engedéllyel végzők láthatják el.

/2/ A temetkezési szolgáltatások közül az elhunyt hűtésével, sírnyitással, sírhely ki- és visszahantolásával, temetőn belüli szállítással kapcsolatos feladatok ellátására a köztemetőben az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele kötelező.

7. §

/1/ A temetőkben temetkezésre szolgálnak:

1. Sírhelyek / egyes – kettes  /,

2. Sírbolthelyek,

/2/ A köztemetőben szóróparcella nem létesíthető. 

 

8. §

/1/ Sírhelyek a temetők beosztási terve alapján utakkal körülha­tárolt sírhelytáblákban vannak.

/2/ A sírhelyek lehetnek:   - ásott sírhelyek,

                                          

S í r b o l t o k

9. §

/1/ Sírboltot a temetők erre a célra kijelölt helyén a temető fenntartójának engedélye alapján lehet létesíteni.

/2/ Az engedély tartalmazza a föld felszíne alatti üreg és a felszín feletti felépítmény méreteit, formáját és főbb műszaki jellemzőit.

 

U r n a f ü l k é k 

10. §

/1/ Az urnák elhelyezésére szolgáló kolumbárium létesítéséről a temető fenntartója köteles gondoskodni, amennyiben tulajdonosi minőségében úgy dönt, hogy e szolgáltatást kívánja adni.

A sírhelyekre vonatkozó közös szabályok

11. §

/1/ Ásott sírhelyek felett síremlék létesíthető. A temetőkben minden építkezési jellegű tevékenység engedélyezésénél a mindenkori építésügyi szabályok előírásai szerint kell eljárni.

/2/ A sírbolt, síremlék területét, magasságát, méreteit az I. fokú építésügyi hatóság határozza meg a  temetőben.

/3/ Szabálytalan, vagy a közízlést sértő síremlék, sírbolt, vagy felirat a temetőkben nem engedélyezhető.

/4/ Felállított síremléket temetőkből kivinni, vagy a temetőn belül áthelyezni csak a törvényben meghatározott hozzátartozó kívánságára a temető fenntartójának engedélyével lehet.

12. §

/1/ A temetőben sírhelyet előre váltani a 60. életév be­töltése után, illetve életkorra tekintet nélkül az egyik házas­társ halála esetén lehet.

/2/ A  polgármester az /1/ bekezdésben foglaltaktól eltérően szakorvosi vélemény alapján engedélyezheti  a sírhely előre történő megváltását.

13. §

/1/ A sírbolt, síremlék, sírhely birtokosa az, akinek birtokosi minőségét a temetői sírnyilvántartásba bejegyezték, halála után a törvény szerinti legközelebbi hozzátartozó.

/2/ Sírbolt, sírhely, urnafülke, stb. úgyszintén az azon felállított síremlék sem csere, sem adás-vétel, sem öröklés, sem egyéb jogügylet tárgyát nem képezheti.

/3/ Arra nézve, hogy a sírboltba, vagy előre megváltott sírhelyre kit temethetnek, a birtokos, illetve halála után a jogutód rendel­kezései irányadók.

/4/ Ha a síremlék, vagy sírbolt összeomlásától lehet tartani, a temető fenntartója a használati idő lejárta előtt is felszólíthatja a fenntartásra kötelezettet, hogy gondoskodjon a helyreállí-tásról. He a felhívás eredménytelen marad a temető fenntartója a továbbiakban elrendeli a helyreállítást, vagy a bontást. A hozzátartozó vagy a fenntartásra kőtelezett köteles azonban a szükséges kiadásokat meg­téríteni.

14. §

/1/ Egyes sírhelyen rendszerint csak egy nagy koporsó, gyermeksírban pedig csak egy gyer-mek koporsó temethető. Egyes felnőtt sírban két gyermekkoporsó szabályszerű mélységben elhelyezhető, az egyik lábtál, a másik fejtől.

/2/ Egy már betemetett sírban, még egy további koporsó helyezhető el. (rátemetés)

/3/ A rátemetésre vonatkozó engedélyt a sírok felnyitására vonat­kozó rendelkezések megtar-tása mellett az illetékes ÁNTSZ adja meg.

/4/ Közös üregű sírboltba csak légmentesen lezárt koporsóban lehet temetni.

/5/ A rátemetés engedélyeztetéséért a temető kezelője a felelős.

 

A sírhelyek, urnafülkék használati ideje

15. §

/1/ A sírhely használati ideje a temetőkben a temetéstől számított 25 év.

/2/ A sírbolt használati ideje  60 év

/3/ Az /1/ bekezdésben megjelölt használati idő lejárta után ugyanazon időtartamra díjfizetés mellett meghosszabbítható.

/4/ Amennyiben a használati idő alatt a sírhelyet vagy urnafülkét nem vették igénybe, azokat a megváltó újra ugyanannyi időre, de legfeljebb a temető lezárásáig újból kiválthatja a fenn-tartó által meghatározott díj ellenében.

/5/ Rátemetéskor teljes díjat kell fizetni, de a használati idő ettől az időponttól újra kezdődik. /Az eredeti lejárati idő tel­jesen közömbössé válik. /

 

Koporsók, sírok és sírboltok felnyitása

16. §

/1/ A sír, sírbolt, koporsó felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemetésről gondoskodott. A felnyitáshoz az illetékes egészségügyi hatóság engedélye szükséges.

 

/2/ Áttemettetés esetén az /1/ bekezdés rendelkezései az irányadó.

 

17. §

/1/ Okány község területén halottat csak a temetőben levő ravatalozókban szabad felravata-lozni. Magánházaknál tilos a ravatalozás.

/2/ A halálesetet azonnal, de legkésőbb 12 órán belül be kell je­lenteni a halottkémnek. A halottat - koporsós temetés estén -a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 72 órán túl, de 96 órán belül el kell temetni kivéve ha:

a./ a halottvizsgálatot végző orvos a halottvizsgálatra vonatko­zó hatályos rendelkezések alapján ettől eltérő engedélyt adott,

b./ a holttestnek az eltemetésig történő hűtésére lehetőség van - ez esetben azt 72 órán túl, de 8 napon belül el kell te­metni ­

c./ a jogszabály eltérést tesz lehetővé.

/3/ A hozzátartozók kívánságait a temetés időpontjára vonatko­zóan - a lehetőség szerint - figyelembe kell venni.

18. §

 

A ravatalozók helyiségét a temetés előtt legalább fél órával előbb ki kell nyitni. A temető fenntartója köteles gondoskodni a ravatalozó rendszeres fenntartásáról, karbantartásáról.

 

19. §

 

/1/ A halottszállítás a temetkezési szolgáltatást engedéllyel végzők járműveivel folytatható.

/2/ A halottszállításra, a halott hamvasztására és a temetésre a hatályos jogszabályok rendelke-zéseit kell alkalmazni.

 

Sírgondozás, a temető rendben tartása

 

20. §

 

/1/ A sírok rendszeres hantolását, füvesítését, öntözését a hoz­zátartozók, vagy ezek megbízása alapján más személy, a temető kezelője is végezheti.

/2/ A temető kezelője köteles a temető fenntartásáról, az utak rendszeres tisztántartásáról gondoskodni.

A temető kiürítése, lezárása

 

21. §

/1/ Ha a temető, vagy sírtábla megtelik, a temetőt, vagy táblát le kell zárni, kivéve azokat e sírtáblákat, ahol a temetés fo­lyik. A temetőrész, a sírtábla lezárásáról hirdetményben kell a lakosságot értesíteni, melyet e temetőkapun, a ravatalozón, ill. a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kell kifüggeszteni.

/2/ A kiürítendő temetőben., vagy sírhelytáblában lévő halottak maradványait szabályszerű. díjak megfizetése mellett - a rendel­kezésre álló temetőhelyekre - 6 hónapon belül áthelyeztet-hetik a törvényben meghatározott hozzátartozók a síremlékkel együtt. E határidőt a temető fenntartója indokolt esetben meghosszabbíthatja.


/3/ A határidő letelte után a temető fenntartója az egészség­ügyi szabályok meg tartása mellett végrehajtja a temető, ill. sírtábla kiürítését, és a kegyeleti előírások megtartásával gondosko-dik a maradványok elhelyezéséről.

A kiürített sírhelyek újból visszaszállnak a temető fenntartójának tulajdonába - térítés nélkül.

Az érintett temetkezési helyeket újból igénybe lehet venni kiürítés nélkül temetkezés céljára, ha legalább 30 cm földréteggel feltölti a temető fenntartója úgy, hogy az új sírok mély­sége nem éri el a régi csontmaradványokat.

22. §

/1/ Ha a halott hozzátartozója a temető kiürítésekor felszólítás ellenére a holttestmaradvá-nyokat nem szállíttatja el más helyre, vagy a sír eredeti fenntartásáról nem gondoskodik, a kiürítés után visszamaradt síremléket, annak tartozékait /ülőpad, virágtartó, kerítés, stb. / a sírbolt anyagait a temető fenntartó ér­tékesítheti. A hagyatéki eljárásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni az áttemetésre /mert a koporsóból bármit kivenni ti­los, az újabb temetéseknél e koporsóba bármit betenni tilos /.

/2/ Ha valamely sír, sírbolt megszüntetése a használati idő le­járta előtt szükségessé válik, az áthelyezés költségeit ez kő­teles viselni, akinek a megszüntetés érdekében áll.

/3/ Kiföldelés /exhumálás / esetén a síron emelt síremléket a sír­emlék fenntartására kötelezett személy tartozik kizárólag azonos formában felállítani az új sírhelyen.

/4/ Műemlék jellegű síremléket a Műemléki Felügyelőségnek be kell jelenteni. Amennyiben az ilyen síremlék műemlékké nyilvánítása megtörténik, a síremlék megfelelő áthelyezéséről a Műemléki Fe­lügyelőség gondoskodik.

23. §

Amennyiben több halott exhumálása egyszerre történik, a hozzátar­tozók megrendelése által megrendelt kiföldelése során fennmaradt síremléket a hozzátartozó - amennyiben ugyanabban a temetőben nem kerülnek felállításra - más temetőbe csak külön engedéllyel viheti át. Az engedély kiadása az illetékes ÁNTSZ hatáskö­rébe tartozik.

Díjszabás

24.§

A sírhelyekért, sírboltokért fizetendő díjakat a temető fenn­tartója állapítja meg.

 

Nyilvántartások vezetése

25. §

A temetőkről nyilvántartó könyvet, sírboltkönyvet, sírhelyköny­vet és sírhelytábla könyvet kell vezetni.

/1/ A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint a kö­vetkező adatokkal kell vezetni:

- folyószám, temetés napja. a halott neve, foglalkozása., családi állapota, lakása, életkora,  az elhalálozás napja, a sírhelytáb­la, a sírhelysor és sírhely száma, egyéb megjegyzés,

- sírhelyre történő rátemetés vagy exhumálás adatai és az arra vonatkozó ügyirat számát az eredeti temetést regisztráló rovatába is be kell írni.

/2/ A sírboltkönyv a sírboltban lévő temetkezési helyekre, ezek nyilvántartására szolgál.

A sírboltkönyvet a nyilvántartó könyvhöz hasonló alakban és tar­talommal kell vezetni, be kell jegyezni a sírbolt birtokosának a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

/3/ A nyilvántartó könyv mellett a sírhelykönyv a temetkezési helyek nyilvántartására szolgál.

/4/ A sírhelytábla-könyv helyszínrajz nyilvántartást tartalmaz. A nyilvántartó könyvhöz, a sírhelykönyvhöz betűsoros névmutatót kel1 bevezetni, mely a halottak nevét a sírhely, a sírbolt pon­tos megjelölését tartalmazza.

26. §

/1/ A nyilvántartókönyvből, a sírboltkönyvből a nyilvántartást vezető köteles a felek részére díjtalan, szóbeli, vagy írásbeli tájékoztatást, hiteles kivonatot adni.

/2/ A könyvek szabályszerű vezetését a temető fenntartójának meg­bízottja végzi; az ellenőrzés a fenntartó, ill. az egész város vonatkozásában a Polgármesteri Hivatal feladata.

 

A temetők rendjére vonatkozó szabályok

27. §

/1/ A temetők nyitva tartását a temető fenntartója állapítja meg, a nyitva tartás idejét a temetőkapun ki kell függeszteni.

/2/ A növények ültetésének módozatait, továbbá a sírok díszítésé­re szolgáló tárgyak bevitelét és elhelyezését a temető fenntartójával kell egyeztetni. A temetők rendjét a fenntartó részletesen szabályozza. Az erre vonatkozó rendelkezéseket a lakosság tudomá­sára kell hozni.

/3/ A sírhelyre nem ültethető olyan növény, mely a sírhely terüle­téről kihajlik, ill. tüskés, tövises. A sírhelyen kívül /sírhant, ill. síremlék szélére, elé vagy mögé / semmilyen növény nem telepíthető.

/4/ A temetőben gépkocsival, motorkerékpárral közlekedni, a halott­szállítás kivételével, tilos. A temetőfenntartó méltányosságból ez alól felmentést adhat, a temetésre, vagy sírlátogatásra érkező, járni nem tudó vagy beteg személy szállítására, vagy a szertartá­son közreműködők szállítására, a temetőben rendszeresen munkát vég­zők a temetkezési szolgáltatást engedéllyel végzők, gondnok, kisi­parosok, stb. szállítására szolgáló személygépjárművek részére. Egyéb esetekben csak a parkolóhelyig szabad közlekedni.

Legeltetni, szemetet lerakni, kutyát, vagy más állatot a temetőbe bevinni tilos.

/4/ Síremlék, vagy bármilyen jellegű építkezés esetén a kivitele­ző köteles a munkát úgy vé-gezni, hogy másoknak ezzel kárt ne okoz­zon. Az építési munkák befejezésével a területet kö-teles rendelte­tésszerű használatra átadni, gondoskodni a törmelékek, anyagok eltakarításáról.

/5/ A temetőben gyertyát gyújtani legkésőbb a zárási időt meg­előzően 1 órával szabad., ügyelni kell  azonban a tűzveszély el­kerülésére.

/6/ A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely a temetőt látogató emberek, közös-ségek kegyeleti magatartását sérti, vagy sértheti.

/7/ A sírokat és sírboltokat az azokon lévő tárgyakat, a sír­emlékeket, továbbá a temető területén lévő épületeket, hirdet­ményeket, a temető növényzetét és egyéb tárgyakat megrongálni, vagy beszennyezni úgyszintén a sírboltot díszítő tárgyakat il­letéktelenül eltávolítani tilos.14 éven aluli gyermek a temetőben felügyelet nélkül nem tartóz­kodhat. Az általa okozott esetleges károkért a gyermek felügye­letére hivatott személy felelős.

 

28. §

 

/1/ A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat / sírlámpa, virág, virágcserép: koszorú, váza, stb. szabad elhelyezni kizárólag a sírhely és a sírbolt alap­területén.

Ülőpad a fenntartó engedélye alapján a kijelölt helyen állítható fel. Utak mentén közpadok felállításáról a temető fenntartója gondoskodik. Egyéb tárgyak elhelyezéséhez a temető kezelőjének engedélye szükséges.

/2/ Szabályellenesen elhelyezett síremlékek, vagy más tárgyak eltávolítására a temető kezelője, vagy a temető őrzésével meg­bízott személy az érdekeltet felszólítja.

Amennyiben az érdekelt a felhívásnak 15 napon belül nem tesz eleget, úgy az érdekelt költségére a temető kezelője a tárgy, vagy síremlék eltávolítását elvégzi, vagy elvégezteti.

/3/ A sírokról bármely okból eltávolított fejfa, fából készült sírkeret, vagy koszorú, virág, a temető erre a célra kijelölt helyén rakható le. Szemetet úgyszintén csak a kijelölt helyen lehet lerakni. Kőemlék bontása után /felújítás esetén / az azt megrendelő haladéktalanul köteles eltávolíttatni a teljes tör­meléket, úgy hogy azt a temető területéről a szemétte­lepére saját költségén szállíttatja.

/4/ A temetőt látogatók panaszait a temető őrzésével megbízott személynél lévő panaszkönyv-be lehet beírni. A temető őrzésével megbízott személy köteles a hatáskörébe nem tartozó pa-naszokról a fenntartót haladéktalanul tájékoztatni, a szükséges intézke­dések megtétele cél-jából.

Záró rendelkezések

 

29. §

 

/1/ A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló hatályos jogszabályok rendelke­zései irányadók.

 

/2/ E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Okány község Önkormányzata Képviselőtestületének a módosított 4/1993. ( II. 11. ) Önk. sz. rendelete a köztemetőkről.