Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2016. 02. 26

Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 18. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI törvény 18. §. (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


A rendelet hatálya


  1. §.


E rendelet hatálya Okány Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában álló ingatlanokra és ingó vagyontárgyakra, valamint vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: önkormányzati vagyon) terjed ki.


II. FEJEZET

Az önkormányzati vagyon


2. §.


/1/        Az önkormányzati vagyon rendeltetése szerint törzsvagyonból és forgalomképes üzleti vagyonból áll.


/2/        Az önkormányzat vagyona az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokból, közművekből és ingókból, valamint az önkormányzatot megillető egyéb vagyoni jogokból áll.


/3/        Az önkormányzati törzsvagyonba tartozó forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét e rendelet állapítja meg.


/4/        A jogszabályban foglaltakon túlmenően forgalomképtelenek e rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt vagyontárgyak, illetve a 4. sz. mellékletben felsorolt az önkormányzat törzsvagyonából nemzeti vagyonnak minősített vagyontárgyak.


/5/        A jogszabályban foglaltakon túlmenően korlátozottan forgalomképesek az e rendelet 2. sz. mellékletében felsorolt vagyontárgyak.


/6/        A jogszabályokban és az e paragrafus /3/-/4/ bekezdésében nem említett önkormányzati vagyon forgalomképes a rendelet 3.sz. mellékletében felsoroltak szerint.

                                                                   

III. FEJEZET


A tulajdoni jogok gyakorlása


3. §.


/1/                    A tulajdonosi jogokat az e rendeletben foglaltak szerint a képviselő-testület gyakorolja.


/2/        A törzsvagyont azok az intézmények használják, amelyek az adott ingatlanban az e rendelet hatályba lépésekor közszolgáltatást teljesítettek, illetve amely intézményt használatra a képviselő-testület feljogosítja. Az intézmény ennek keretében köteles gondoskodni az üzemeltetésről és az állagmegóvásról.


/3/        Az /1/ bekezdésben szereplő intézmény a rábízott törzsvagyont határozott idejű bérbeadás útján, az alapfeladatok sérelme nélkül hasznosíthatja. Az ebből származó bevétel az intézményt illeti meg. A bérbeadáshoz a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges.


/4/        A képviselő-testület és szervei használatában lévő vagyontárgyak tekintetében a bérleti szerződés megkötésére – az önálló épületek tekintetében – a képviselő-testület előzetes hozzájárulásával – a polgármester jogosult.

4. §.


/1/        A korlátozottan forgalomképes vagyon körébe tartozó ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról, megterheléséről, gazdasági társaságba vagy alapítványba történő beviteléről, a 3. §-ban nem szereplő hasznosításáról kizárólag a képviselő-testület dönt úgy, hogy értékhatár nélkül minden esetben a megválasztott képviselők többségének szavazata legyen szükséges a döntés meghozatalához.


/2/        Az intézmények a használatukban lévő ingót, valamint pénzvagyont – az alapfeladatok sérelme nélkül – gazdasági társaságba csak a képviselő-testület előzetes engedélyével vihetik be.

                                                                      

/3/        Az intézmények a feleslegessé váló tárgyi eszközök értékesítését vagy selejtezését 100.000.- Ft egyedi forgalmi érték felett a képviselő-testület előzetes hozzájárulásával végezhetik.


5. §.


/1/        A forgalomképes vagyon körébe tartozó tulajdon kezeléséről, hasznosításáról a képviselő-testület gondoskodik. Az elidegenítéshez egyszerű szótöbbség elégséges. Az elidegenítésre vonatkozó szerződést a polgármester írja alá.


Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása


6. §.


/1/        A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.


/2/        Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

            a./ értékpapír esetén a névérték alapján,

            b./ egyéb ingó és ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján.



Az önkormányzati vagyon hasznosításának nyilvánossága


7. §.


/1/        Az önkormányzati vagyont 500.000.- Ft értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát, illetve a hasznosítás jogát átengedni csak nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján a legjobb ajánlatot tévő részére lehet.


/2/        Lakásnál, amennyiben a licitáló felek egyenlő összeget ajánlanak fel, azt a vásárlót kell előnyben részesíteni, amelyik a lakásban él.


/3/        Az értékbecslés beszerzéséről, az elidegenítés hirdetéséről, közszemlére tételéről, a versenytárgyalás lebonyolításáról a körjegyző gondoskodik.


/4/        A szerződés megkötésére a polgármester jogosult.


IV. FEJEZET


Gazdasági társaságokba való részvétel


8. §.


/1/        A képviselő-testület a tulajdonában lévő vagyontárgyak hasznosítására gazdasági társaságot alapíthat.


/2/        Amennyiben a képviselő-testület olyan gazdasági társaságot alapít, amelynek tevékenysége az önkormányzat ellátási feladatai körébe tartozik, az önkormányzat tulajdonosi aránya 50 %-nál kevesebb nem lehet.


/3/        A gazdasági társaságban az önkormányzatot vagy a polgármester vagy a képviselő-testület által kijelölt személy képviseli.


V. FEJEZET


Záró rendelkezések


9. §.


/1/        Az önkormányzati tulajdonban lévő és a képviselő-testület és szervei által használt, illetve hasznosított ingatlan és ingó vagyonról a körjegyzőség nyilvántartást vezet.


/2/        Az önkormányzati tulajdonban és az intézmények használatában lévő ingatlan és ingó vagyonról az intézmények kötelesek nyilvántartást vezetni.


/4/        Az önkormányzati vagyont az éves zárszámadáshoz csatolt vagyonleltárban kell kimutatni.


10. §.


/1/        Ezen rendelet kihirdetése 2012. március 12. napján lép hatályba, rendelkezései azonban nem érintik a hatályba lépése előtt már megkötött jogügyletek érvényességét, s az azok alapján történt jogszerzéseket.



/2/        Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselő-testület 3/1993. (II. 11.) önk. sz. rendelete.



Okány, 2012. február 22.



                                   Fekete Zoltán                                                             Ilyés Sándor

                                   polgármester                                                                körjegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetve:

Okány, 2012. február 23.


Ilyés Sándor

körjegyző