Okány Község Képviselő-testületének 14/2015.(XI.19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 11. 20- 2016. 04. 29

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében, illetve az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja, hatálya


1. § (1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen a belügyminiszteri pályázatban (továbbiakban: pályázat) előírt szabályozási kötelezettségének, megállapítsa a szociális célú tüzelőanyag igénylés jogosultság feltételeit, mértékét, az eljárás szabályait, rendjét.


(2) E rendelet hatálya kiterjed Okány község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.


(3) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.


 2. A támogatás feltételei


2. § (1) A téli fűtésproblémák enyhítését célzó tűzifa támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, aki(nek)


a)  családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át (37.050,-Ft), egyedülélő személy, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át (42.750,-Ft) nem haladja meg, vagy


b) 2015. december 31-ig a 70. életévét betölti.


(2) Az elbíráláskor előnyben kell részesíteni azt a szociálisan rászoruló személyt, aki

      a)  a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti


      aa) aktív korúak ellátására,

      ab) időskorúak ellátására,

      ac) települési támogatásra (különösen lakhatáshoz kapcsolódó) jogosult,


      b) A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.


(3) A támogatást kérőnek a (2) bekezdésben foglalt okok fennállását igazolnia kell.


(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(5) A tűzifa támogatást csak annak a kérelmezőnek lehet megállapítani, aki ingatlanában fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.


3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.


(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén, illetve amennyiben kétséges, hogy a kérelmező rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel, környezettanulmány készítése szükséges.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel. Amennyiben ezen rendelkezést megszegi, úgy köteles 15 000 Ft + ÁFA/m3 összeg, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére, illetve a következő évi szociális célú tűzifa juttatásban nem részesülhet.


3. A támogatás igénylésének menete


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.


(2) A kérelmeket 2015. december 15. napjáig lehet az Okányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtani. A határidő lmulasztása jogvesztő.


(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2015. december 21. napjáig dönt.


(4) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége 0,5-3 m3 lehet.


(5) A polgármester a tűzifa kiszállításáról legkésőbb 2016. február 15-ig gondoskodik, melynek költségei az önkormányzatot terhelik.


(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.


4. Záró rendelkezések


5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2016. április 30. napján hatályát veszíti.


Okány, 2015. november 18.




                                            Szívós László                                                               Bai Zsolt

                                             polgármester                                                                 jegyző                                                                               




Z á r a d é k :


A rendelet 2015. november 19. napján kihirdetésre került.




Bai Zsolt

jegyző