Okány Község Képviselő-testületének 2/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 27- 2015. 12. 30

Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre és annak bizottságaira, a Közös Önkormányzati Hivatalra, valamint az önkormányzat fenntartásában lévő önállóan működő intézményekre terjed ki.


  1. Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetésének bevételi főösszegét 341.130 ezer Ft-ban, a kiadási főösszegét 341.130 ezer Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a költségvetés működési bevételi főösszegét 270.130 ezer Ft-ban, a működési kiadásai főösszegét 270.130 ezer Ft-ban állapítja meg.

(3) A 2015. évi felhalmozási bevétel 51.000 e Ft, az előző évek fejlesztési maradványa 20.000 e Ft. A fejlesztési kiadások összege 71.000 e Ft.

(4) Az önkormányzati költségvetés működési és felhalmozási célú bevételi, illetve kiadási előirányzatait mérlegszerűen e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat és költségvetési szervei kiemelt előirányzatok szerinti részletezését e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A 3. §-ban megállapított kiadási főösszegnek az önkormányzat és költségvetési szervei kiemelt előirányzatok szerinti részletezését e rendelet 4. melléklete tartalmazza.


  1. A működőképesség megőrzését szolgáló intézkedések


4. § (1) Az önkormányzat a működési hiány kiegyenlítéséhez 7.575 e Ft működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatást tervezett. A képviselő-testület elrendeli, hogy a Közös Önkormányzati Hivatal készítse elő a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás benyújtásához szükséges igénybejelentést.


IV. Az önkormányzati költségvetés bevételei


5. § (1) Az önkormányzat által kivetett helyi adók jogcímét és összegeit külön rendelkezés tartalmazza.

(2) Az önkormányzatot megillető 2015. évi központi bevételek jogcím szerinti részletezését e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat 2. § (1) bekezdésében jóváhagyott bevételei közül rendkívüli bevételek a kamatbevételek, valamint a felhalmozási és tőkejellegű bevételek.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat saját forrású, illetve az irányítása alá tartozó intézmények működési bevételeinek összegét 50.000 ezer Ft-ban határozza meg.

(5) Az önkormányzat 2015. évben működési célra 4.400 ezer Ft mértékű pénzeszközt vesz át, amely összeg az Egészségbiztosítási Alaptól átvett - az önkormányzat irányítása alá tartozó egészségügyi intézmények működtetésére szolgál.

6. § (1) A képviselő-testület a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 115. § (1) bekezdése alapján a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások díjait külön rendelkezés tartalmazza.

(2) A képviselő-testület a gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjakat külön rendeletben szabályozta.


  1. Az önkormányzati költségvetés kiadásai


7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat által foglalkoztatottak létszámát 51,5 főben határozza meg, melynek intézményenkénti részletezését e rendelet
8. melléklete tartalmazza. A fenti létszámból a közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak létszáma 15 fő. A képviselők létszáma 6 fő.

(2) A köztisztviselők illetményalapját 38.650,-Ft-ban határozza meg.

(3) A köztisztviselőket a cafeteria rendszer keretében az illetményalap ötszöröse, bruttó 193.250 Ft illeti meg.

(4) Az önkormányzat 2. § (1) bekezdésében jóváhagyott kiadásai közül, rendkívüli kiadás valamennyi az önkormányzat által finanszírozott fejlesztés.

(5) Az önkormányzati fejlesztési kiadások részletezését e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(6) A költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti.


  1. Az önkormányzati költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések


8. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2015. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére.

(3) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv saját bevételei beszedésére a jogszabályi előírások, illetve a képviselő-testület felhatalmazása alapján jogosult, illetve köteles.

(4) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó intézmények a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változásról folyamatosan tájékoztatja a polgármestert, aki erről a képviselő-testületet negyedévente, de legkésőbb a zárszámadási rendelettervezet képviselő-testület elé terjesztését közvetlenül megelőző testületi ülésen 2015. december 31-i hatállyal tájékoztatja.

(5) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a soron következő ülésen ad tájékoztatást. A költségvetési rendelet módosításáról a (3) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

(6) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzmaradványát a Közös Önkormányzati Hivatal vizsgálja felül és azt a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egyidőben hagyja jóvá.

(7) Az intézmények gazdálkodásában a pénzmaradvány képződését megelőzi a feladatmutató szerinti és kötött felhasználású normatíva visszatérítési kötelezettség. Amennyiben erre év végén nem marad fedezet, a visszafizetést az önkormányzat más előirányzatok átcsoportosításával a jövő évi intézményi költségvetés terhére biztosítja. Ennek figyelembe vételével célszerű a gazdálkodás vitele. A feladatmutatóhoz kapcsolódó normatív állami támogatás és normatív kötött felhasználású támogatás igényléséért és elszámolásáért a mindenkori intézmény vezetője a felelős.


9. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználását e rendelet 9. melléklete szerinti előirányzat felhasználási ütemterv szerint hagyja jóvá.


(2) A több éves elkötelezettséggel járó kiadási tételeket az önkormányzat nem tervez.

(3) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó intézményeknek 2015. február 05.-ig kell elkészíteni saját költségvetésüket.


10. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, gondoskodjék arról, hogy az önkormányzat helyi adóbeszedési számlák, a pótlék és bírság beszedési számlák hó végi egyenlegei – kivéve június és december hónapot – legkésőbb a tárgyhót követő hónap 10. napjáig átvezetésre kerüljenek az önkormányzat költségvetési elszámolás számlájára. Félév végén és év végén az adóbeszedési számlákon nem maradhat egyenleg.

(2) A 2015. évi költségvetés végrehajtását, majd a 2016. évi költségvetés kidolgozását az államháztartási törvény, illetve a költségvetési szervek gazdálkodásának, tervezésének, beszámolásának rendszeréről szóló jogszabályi rendelkezések szerint kell elvégezni.


  1. Kötelezettségvállalás, bankszámlanyitás


11. § (1) Okány Község Önkormányzata nevében kötelezettséget a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.

(2) Az önkormányzati költségvetés ezen rendeletben meghatározottak szerinti végrehajtásáért, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítéséért a polgármester a felelős.

(3) Kötelezettség ellenjegyzésére a gazdasági vezető jogosult.

(4) Az önkormányzathoz tartozó feladatok kiadása teljesítésének, bevétele beszedésének, elszámolásának elrendelésére a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy jogosult.

12. § Okány Község Önkormányzat elszámolási számláját az összes alszámlával együtt a Szeghalom és Vidéke Takarékszövetkezet Okányi Kirendeltségénél vezeti.


VIII. Záró rendelkezések


13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, mellyel egyidejűleg hatályát veszti a 2015. évi átmeneti gazdálkodásról szóló 16/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelet.


(2) A rendelet rendelkezéseit 2015. január 01. napjától kell alkalmazni.



Okány, 2015. február 25.




                       Szívós László                                                                                                        Bai Zsolt

                       polgármester                                                                                                           jegyző




Kihirdetve: 2015. február 26.




Bai Zsolt

jegyző