Okány Község Képviselő-testületének 5/2015. (III.26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 27

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3)
bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet alkalmazási köre


1. §


Okány község közigazgatási területén közterületet elnevezni, közterületek elnevezését megváltoztatni, házszámot megállapítani, módosítani e rendelet szabályai szerint lehet. 


2. §


E rendelet alkalmazásában a házszám, az ingatlannak (teleknek) az ingatlan-nyilvántartás szerinti közterület házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése, közterületnév nélkül. 


2. A közterület elnevezésének szabályai


3. §


(1) A közterület elnevezésére, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés írásban az önkormányzathoz nyújtható be. 


(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell 

a) a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre, vagy elnevezés megváltoztatására), 

b) az elnevezés megváltoztatásának szükségességét, 

c) a javasolt elnevezés indokát,

d) a javasolt elnevezés kapcsolódásának megindokolását a közterület környezetéhez, a községen belüli elhelyezkedéséhez,

e) a javasolt elnevezés településhez kötődését,

f) utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.

(3) Közterület elnevezését vagy elnevezésének megváltoztatását bárki kezdeményezheti. A kezdeményezés szerint javasolt elnevezést lakossági véleményezésre 8 napra közzé kell tenni az önkormányzati hivatal hirdetőtábláján és Okány község honlapján, majd ezt követően az Ügyrendi és Gazdálkodási Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) elé kell terjeszteni véleményezésre. 

(4) A Bizottság a kezdeményezést és a közzététel ideje alatt beérkezett javaslatokat véleménnyel együtt terjeszti elő képviselő-testületi döntésre.  


4. §


(1) Közterület elnevezése során törekedni kell a rövid, közérthető, nyelvhelyességi szabályoknak megfelelő elnevezésre. 


(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet. 


(3) Közterület neveként szám nem használható.


(4) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.  


(5) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést az önkormányzat hirdetőtábláján és a honlapon ki kell hirdetni és a döntésről értesíteni kell az illetékes okmányirodát, levéltárat, postahivatalt, földhivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást, rendőrséget és közmű szolgáltatókat.


(6) A közterület nevének megváltoztatása, valamint az úton, utcában, téren lévő ingatlanok átszámozása következtében szükségessé váló házszámtábla cserék költségeit - amennyiben az nem a tulajdonosok kezdeményezésére történt - az önkormányzat költségvetése viseli.


3.  Házszám meghatározásának szabályai


5. §


(1) A névvel ellátott közterületen az ingatlanokat (belterületen lévő építési telkeket, épületeket) -  a garázs céljára kialakított telkek kivételével - házszámmal kell ellátni. Ugyanazon nevű közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.


(2) Az ingatlan házszámának megállapításáról a Jegyző határozatban rendelkezik, melyet az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából továbbítani kell a földhivatalnak. 


(3) Az ingatlan házszámát megváltoztatni csak abban az esetben lehet, ha: 

a) az ingatlan házszáma a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott, vagy

b) több ingatlan azonos utcanév és azonos házszámmal szerepel a földhivatali ingatlan - nyilvántartásban, 

c) az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

d) ingatlan megosztására, vagy

e) ingatlanok egyesítésére kerül sor.

(4) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik. 


6. §


(1) Telekmegosztás után a megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) házszáma megszűnik,  az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában a latin ábécé nagybetűivel (szám /A /B /C) alátörést kap. Amennyiben a megosztással érintett ingatlan beépített, abban az esetben csak az újonnan kialakuló telek kap új (alátöréssel) házszámot.


(2) Telekegyesítés után a keletkezett ingatlan az egyesített ingatlanok legkisebb sorszámát tartja meg. 


(3) A házszámozást új utca esetén annak földhivatali átvezetését követő döntés megérkezésétől számított 30 napon belül el kell végezni. 


4. Az ingatlanok számozása


7. §


(1) Házszámozással még nem érintett, elnevezett közterületen a számozást 1 számmal kell kezdeni, majd az egész számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészig, a (2)-(4) bekezdésben foglaltak szerint. 


(2) Az ingatlanok számozását út, utca, köz, sétány esetén úgy kell megállapítani, hogy a számok növekedése a község központjától kifelé haladó irányt kövesse, és

a) az utca bal oldalán a páratlan, 

b) az utca jobb oldalán a páros számokat kell alkalmazni. 


(3) Amennyiben az (2) bekezdés szerinti megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell kezdeni. 


(4) Terek házszámozása a tér közepén állva az óramutató járásával megegyezően alakítandó ki. A számozásnak a felsőbb rendű úttól kell kezdődnie. 


8. §


(1) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként nagybetűk is alkalmazhatók a 6. § (1) bekezdés szerint.


(2) Ahol már kialakult az ingatlanok számozása, az utca további részén a házszámozást folytatni kell.  


(3) Saroktelek esetében csak arra az utcára kell házszámot adni, amelyen a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat van.


(4) Egy teleknek több házszámot adni nem lehet.


5. A házszámtábla kihelyezésének szabályai


9. §


(1)   A házszámot az ingatlanon házszámtáblával kell jelölni.

(2)   A házszámtábla legalább 15 cm x 15 cm méretű tábla, amely a házszámon túl tartalmazhatja a közterület elnevezését is. A házszám jelölésére a kereskedelmi forgalomban kapható, műanyagból vagy kerámiából készült számok is alkalmasak.


(3)  A házszámtáblát az épület utcai homlokzatán, a talajtól számított 2,5-3 méter magasságban, vagy az ingatlan bejárati kiskapuján úgy kell elhelyezni, hogy az a közterületről jól látható és olvasható legyen.


(4) Beépítetlen telkek esetében a házszámot a telek utcai határától számított legfeljebb 4 méteres távolságban, külön erre a célra felállított oszlopon, illetve a telek utcai bejáróján kell elhelyezni.


(5) A házszámtábla biztosításának költségei az egyes ingatlanok tulajdonosait terheli. E kötelezettség kiterjed a tábla olvashatóságának folyamatos biztosítására, szükség esetén annak cseréjére is.


(6) A nem valóságos állapotnak megfelelő, hiányzó, vagy nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a jegyző a tulajdonos terhére elrendelheti. A tulajdonos az ingatlanán a házszám tábla csere munkálatait tűrni köteles.


(7) Az elhelyezett házszám-tábla megrongálása, beszennyezése, számozásának megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg eltávolítása - karbantartás, csere kivételével - tilos.


6. Záró rendelkezések


10. §


(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon hatályba.


(2) A rendelet, a hatálybalépését megelőző szabályok alapján megállapított közterület elnevezések és házszámok érvényességét nem érinti.


Okány, 2015. március 25.



             Szívós László                                                                                                                      Bai Zsolt

             polgármester                                                                                                                         jegyző


Kihirdetve: 2015. március 26.

Bai Zsolt

jegyző