Okány Község Képviselő-testületének 15/2016. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2016. 12. 02- 2017. 04. 29

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól[1]

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás elnyerése érdekében kiírt belügyminiszteri pályázatban meghatározott rendeletalkotási kötelezettségének, és meghatározza a szociális rászorultság, valamint a szociális célú tűzifa igénylésének 2016. évi részletes feltételeit.

(2) E rendelet hatálya Okány község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személyekre terjed ki.

(3) E rendeletben alkalmazott fogalmakat a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezései szerint, azzal összhangban kell megfelelően értelmezni.


2. Hatásköri és eljárási rendelkezések

2. § (1) Az e rendelet alapján igényelt támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani az Okányi Közös Önkormányzati Hivatal 10. számú hivatali helyiségében.

(2) A kérelmet 2016. év december hó 12. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A támogatásról legkésőbb a benyújtási határidő lejáratát követő nyolc napon belül dönt a képviselő-testület.

(4) A tűzifa kiszállításáról a polgármester gondoskodik legkésőbb 2017. év február hó 15. napjáig. A szállítás költségei az önkormányzatot terhelik.

(5) A jogosult a tűzifa átvételét a 2. számú melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával nyugtázza.


3. A támogatás feltételei

3. § (1) Okány Község Önkormányzata térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Okány Község közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhelyén életvitelszerűen él, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Okány Község Önkormányzata vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

4. § (1) Szociális célú tűzifa támogatásra (a továbbiakban: támogatás) jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem

a) családban élő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át,

b) egyedül élő, egyedülálló, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdésen kívül támogatásra jogosult az a személy is, aki a 70. életévét 2016. év december hó 31. napjáig betölti.

5. § (1) A kérelmek elbíráláskor előnyben kell részesíteni azt a szociálisan rászoruló személyt, aki

      a)  az Szt. szerinti

            aa) aktív korúak ellátására,

            ab) időskorúak ellátására,

ac) települési támogatásra (különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra) jogosult,

      b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(2) A támogatást kérőnek az (1) bekezdés aa)-ab) pontjaiban meghatározott okok fennállását igazolnia kell.

(3) A támogatást csak annak a kérelmezőnek lehet megállapítani, aki fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(4) A támogatás ugyanazon lakott ingatlan vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legfeljebb 6 q lehet.

6. § (1) Nem jogosult támogatásra - függetlenül az egyéb jogosultsági feltételek teljesülésétől - az a személy, akinek lakóingatlana tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Nem állapítható meg támogatás olyan ingatlanra tekintettel, amelyben életvitelszerűen senki sem tartózkodik.

(3) A jogosultsági feltételek vonatkozásában felmerülő kétség esetén a tényállás tisztázása céljából az ellátást igénylő személy szociális helyzetéről és egyéb körülményeiről környezettanulmányt kell készíteni.


4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

7. § (1) A támogatásban részesített személy a tűzifát csak saját szükségletére használhatja fel. Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátást azonnali hatállyal meg kell szüntetni, a jogosulatlanul igénybe vevőt pedig kötelezni kell az ellátás megtérítésére.

(2) Amennyiben a támogatásban részesített személy a részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy más részére bármilyen jogcímen átadja, avagy a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, köteles a tűzifa beszerzési árát, azaz 15.000,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségeit megtéríteni.


5. Záró rendelkezések


8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2017. április 30. napján hatályát veszíti.


       

                  Szívós László s.k.                                                           dr. Kiss Mihály s.k.     

                     polgármester                                                                        jegyző



[1]

A rendeletet Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. év november hó 30. napján tartott ülésén fogadta el.