Okány Község Képviselő-testületének 9/2016.(VII.20.) önkormányzati rendelete

a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről szóló 11/2013. (XII. 02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 26- 2017. 02. 01

Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről szóló 11/2013. (XII. 02.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Hör.) I. Fejezetének 2. §-a az alábbi módon módosul:

2. § (1) A közszolgáltatás terület határa az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben foglaltakkal összhangban Okány község közigazgatási területe.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Okány község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosára, melynek tevékenysége során települési hulladék képződik.


2. § A Hör.) II. Fejezete 6. §-a kiegészül a (4) bekezdés rendelkezéseivel:

6. § (4) A közszolgáltató a tevékenységét az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben előírtaknak megfelelően köteles ellátni, amelyet a Koordináló szerv a Ht. 32/ A. § (4) és (5) bekezdése szerinti adatkezelés keretében ellenőriz, és erről megfelelőségi véleményt állít ki.


3. § A Hör.) II. Fejezete 7. §-ának (5) bekezdése az alábbi módon módosul:


7. § (5) Az ingatlantulajdonosoktól a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási díjat negyedévente utólag - számla ellenében - jogosult a Koordináló szerv beszedni. A fizetésre kötelezett, a megküldött számla alapján megállapított határidőben köteles a számlát kiegyenlíteni. Késedelmes fizetés esetén, a Koordináló szerv késedelmi kamatot jogosult felszámítani.


4. § A Hör.) II. Fejezete 11. §-ának (1) és (5) bekezdései az alábbi módon módosulnak:

11. § (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj mértékét a Ht. 47. §-a és 91. §-a szerint a Magyar Energia Hivatal javaslatának figyelembevételével a miniszter állapítja meg és a Koordináló szerv szedi be.


(5) Amennyiben a közüzemi számlák, vagy igazolások nem igazolják az ingatlanhasználat mentességét, úgy a Koordináló szerv visszamenőleg a mentesített időszak kezdő napjától, egy összegben, a mindenkori jegybanki alapkamattal terhelten kiveti az ürítési díjat.


5. § A Hör.) II. Fejezete 11. §-a kiegészül a (10)-től (17)-ig bekezdések rendelkezéseivel:


11. § (10) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatának figyelembevételével a miniszter rendeletben állapítja meg és a Koordináló szerv szedi be. A megkötött közszolgáltatási szerződések alapján a szerződött közszolgáltatók végzik a közfeladatot a Koordináló Szervtől kapott szolgáltatási díj ellenében. 2016.07.01. napjától a szolgáltatási díjban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljes közvetlen költsége megtérítésre kerül, így a haszonanyag értékesítéséről a Koordináló szerv gondoskodik úgy, hogy a közszolgáltató valamennyi haszonanyagot köteles a Koordináló szerv által kijelölt szervezetnek átadni. A haszonanyag-értékesítésből eredő bevétel a Koordináló szervet illeti meg.

(11) Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről, feladatköréről, az adatkezelés módjáról, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek részletes szabályairól szóló 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 10-12. § értelmében a közszolgáltatási díjról a Koordináló szerv negyedévente állít ki számlát 15 napos fizetési határidővel. A Koordináló szerv a közszolgáltatási díjakra vonatkozó számlákat a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatás alapján állítja ki.

(12) A közszolgáltató hiányos vagy késedelmes adatszolgáltatása esetén a Koordináló szerv a nem megfelelő adatszolgáltatással érintett ingatlanhasználó tekintetében a Koordináló szerv által legutóbb kiszámlázott közszolgáltatási díjról állít ki számlát. Az ezzel összefüggésben keletkező díjkorrekció esetén minden kötelezettség a közszolgáltatót terheli. Az így keletkező közszolgáltatási díjkülönbözet pozitív mérlegét a Koordináló szerv a közszolgáltatónak fizetendő esedékes díjba beszámítja.

(13) A közszolgáltató hiányos vagy helytelen adatszolgáltatásból eredő, a Koordináló szerv által nem megfelelő adattartalommal kiállított számlákkal kapcsolatos valamennyi következményért a közszolgáltatót terheli felelősség.

(14) A Koordináló szerv a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatásból kiindulva megállapítja azon ingatlanok körét, amelyre nincs közszolgáltatási díjfizetés meghatározva az adatszolgáltatásban, ugyanakkor vélelmezhető, hogy az ingatlannal összefüggésben teljesítés történt. A Koordináló szerv e körben jogosult ingyenesen adatot kérni az illetékes hatóságtól a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatásból hiányzó ingatlanok és szükséges adataik megállapítása érdekében. Az így rögzített ingatlanok adatai a Koordináló szerv megküldi a közszolgáltatónak és felhívja a közszolgáltatót, hogy a megküldött ingatlanokon végzett szolgáltatásának megfelelően korrigálja a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatást legkésőbb az értesítés kézhezvételét követő 9 napon belül. A korrekciót követően - a közszolgáltató eltérő adatszolgáltatás hiányában - a Koordináló szerv a közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonosnak számlázza ki.

(15) A Koordináló szerv a kiszámlázott és az ingatlanhasználó által határidőn belül ki nem fizetett közszolgáltatási díj behajtása érdekében intézkedik.

(16) A közszolgáltató az ellátásért felelős által kiadott teljesítés-igazolással igazolja, hogy a közszolgáltató teljesítésével kapcsolatban kifogása nem merült fel.

(17) A teljesítés-igazolásnak a Koordináló szerv részére a rendszeres adatszolgáltatás keretében történő megküldése a szolgáltatási díj fizetésének feltétele.


6. § A Hör.) II. Fejezetének 7. pontjában a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések törlésre kerülnek.

A Hör.) II. Fejezetének 7. pontjának törölt tartalma helyébe a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló rendelkezések kerülnek az alábbiak szerint:

          7. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségek:

12/A. § (1) A 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bek. alapján a közszolgáltató a Ht. 38. § (3) bekezdésében meghatározottakon túl a rendszeres adatszolgáltatása körében köteles a Koordináló szerv részére az alábbi adatokat megadni közszolgáltatási területe vonatkozásában:

a) az ingatlanhasználókat terhelő közszolgáltatási díj mértékét,

b) minden olyan adatot, amely a Koordináló szervnek a közszolgáltatási díj számlázásához szükséges.

(2) Ha a közszolgáltató a fenti adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, a Koordináló szerv felhívja ennek teljesítésére. Ha a közszolgáltató a felhívás kézhezvételét követő 15napon belül nem vagy nem megfelelően teljesíti az abban foglaltakat, úgy a megfelelőségi vélemény kiadását a Koordináló szerv megtagadja, vagy a már kiadott megfelelőségi véleményt azonnali hatállyal visszavonja.

(3) A közszolgáltató rendszeres adatszolgáltatási kötelezettsége körében:

a) a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatokat a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdése és a 11. § (1) bekezdése szerinti feladat ellátásához, a közszolgáltatási díj számlázásához és

b) a közszolgáltató által ellátott közszolgáltatási feladatok fajtájára, tartalmára és mennyiségére vonatkozó adatokat a szolgáltatási díj megállapításához

minden negyedévet követő 5. napig köteles a Koordináló szerv részére megadni.

(4) A közszolgáltató eseti adatszolgáltatási kötelezettsége körében:

a) az ingatlanhasználó által adatváltozást (beleértve új ingatlan használó bejelentését, a szolgáltatás felfüggesztésének. szünetelésének kérését, valamint az ingatlanhasználó által alkalmazott edényméret változását is) a változás dátumának megjelölésével együtt, a bejelentést követő 5 napon belül,

b) az ideiglenes vagy szükségellátásról szóló döntést másolatban annak kézhezvételét követő 10. napig,

c) a Magyar Energetikai és Közmű·szabályozási Hivatalnak a közszolgáltatót érintő határozatát másolatban, annak kézhezvételét követő 10. napig,

d) a közszolgáltató által megkötött vagy módosított közszolgáltatási szerződést valamennyi mellékletével együtt teljes terjedelemben, a megkötés vagy a módosítás közszolgáltató általi aláírását követő 5 napon belül,

e) a közszolgáltató közszolgáltatási tevékenységére vonatkozó önkormányzati rendeleteket,előírásokat, szabályozókat azok hatálybalépésétől számított 10 napon belül

megküldi a Koordináló szerv részére.


(5) Ha a Hivatal megtiltja a jogszabálysértő közszolgáltatási díj alkalmazását, a közszolgáltató köteles a Hivatal határozatában foglaltakhoz igazodó adatszolgáltatást adni a Koordináló szervnek.


12/B. § (1) A 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 22. § (1) bek. alapján a Ht 37/B. §-ban foglaltkötelezettségük teljesítésének Koordináló szerv általi vizsgálata és a Koordináló szerv által a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás koordinációjára vonatkozó feladatellátása céljából az ellátásért felelős

a) köteles a hulladékgazdálkodási feladatai ellátása érdekében kötött társulási megállapodásokat, valamint a társulási megállapodások módosításait a megkötésüket követő 10 napon belül a Koordináló szervnek megküldeni,

b) köteles a rendszerelemekre vonatkozó üzemeltetési valamint a vagyonkezelési szerződéseket azok megkötését vagy módosítását követő 10 napon belül a Koordináló szervnek megküldeni,

c) köteles a meglévő rendszerelemekre, valamint a létesítendő új rendszerelemekre vonatkozó támogatási szerződéseket és a módosított támogatási szerződéseket a megkötésüket követő 10 napon belül a Koordináló szervnek megküldeni,

d) köteles a 69/2016. Korm. rendelet 4. § (4) bekezdése szerinti közszolgáltatási szerződést valamint a módosított közszolgáltatási szerződést a Koordináló szervnek megküldeni,

e) köteles az általa a közszolgáltatás körébe bevont, valamint a közszolgáltatásköréből kivételre került rendszerelemre vonatkozó adatokat a bevonásra, vagy a kivételre vonatkozódöntés meghozatalát követő 15 napon belül a Koordináló szervnek megküldeni,

(2) Az e) pontban meghatározott ingatlanokra vonatkozó adatszolgáltatásra az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 6.) Korm. rendelet ingatlanvagyon-kataszterre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.


12/C. § (1) A hulladékgazdálkodási létesítmény tulajdonosa köteles évente a létesítménye tekintetében a rendszerelemeket tartalmazó kimutatást elektronikus úton megadni a Koordináló szervnek.


12/D. § A gazdálkodó szervezet ingatlanhasználó a Koordináló szerv felhívására a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát, a természetes személy ingatlanhasználó a személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhelyének,tartózkodási és értesítési helyének címét megadja.


12/E. § Az önkormányzatok, a közszolgáltatók az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előkészítéséhez szükséges adatokat és információkat a Koordináló szerv részére a megkeresésétől számított 60 napon belül, elektronikus formátumban, díjmentesen rendelkezésre bocsátják.



Záró rendelkezések


7. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Okány, 2016. július 19.




                 Szívós László                                                                              Bai Zsolt

                 polgármester                                                                               jegyző




Kihirdetve !


Okány, 2016. július 20.


Bai Zsolt

jegyző