Okány Község Képviselő-testületének 17/2017. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 08. 01

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2017. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól[1]


Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § (1) E rendelet hatálya az Okány község közigazgatási területén házasságot kötő személyekre, az Okányi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőkre, továbbá az anyakönyvvezető közreműködését igénylő egyéb családi rendezvényekre - különösen névadóünnepség, házasságkötési jubileum (a továbbiakban: egyéb családi rendezvény) - terjed ki.


(2) E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatali helyiség: az Okány Község Önkormányzata által a Községháza épületében (5534 Okány, Kossuth utca 16.) házasságkötés és egyéb családi rendezvény méltó lebonyolítására biztosított helyiség.

b) Hivatali munkaidő: az Okányi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.


2. A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és egyéb családi rendezvény engedélyezésének szabályai


2. § (1) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg, az elektronikus anyakönyvi rendszerből előállított irattal kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.


(2) Az anyakönyvvezető közreműködését igénylő egyéb családi rendezvény hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezése iránti kérelem az anyakönyvvezetőnél alaki kötöttség nélkül előterjeszthető.


(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy egyéb családi rendezvények engedélyezése előtt az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szükség szerint helyszíni szemlét tart, amely különösen az esemény méltóságát megzavarható körülmények tisztázására terjed ki.


(4) Házasságkötés, vagy az egyéb családi rendezvény hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívüli helyszínen, vagy hivatali munkaidőn túl hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő megrendezésének engedélyezésére akkor kerülhet sor, ha a kérelmező az e rendelet szerinti díjat megfizette.


3. A többletszolgáltatásokért fizetendő díjak


3. § (1) A házasságkötés és az egyéb családi rendezvény hivatali helyiségben történő lebonyolítását az önkormányzat a hivatali munkaidőtől függetlenül díjmentesen biztosítja.


(2) A házasságkötés és az egyéb családi rendezvény

a) hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívüli helyszínen,

b) hivatali munkaidőn túl hivatali helyiségen kívüli helyszínen

történő lebonyolításáért a többletszolgáltatás ellentételezéseként e rendelet 1. melléklete szerinti díjakat kell megfizetni. A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjat számla ellenében a kérelem benyújtásával egyidejűleg készpénzben kell az Okányi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárában megfizetni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 15 napon belül vissza kell utalni.


(4) A házasságkötés vagy az egyéb családi rendezvény elmaradása esetén - amennyiben azt a felek a kitűzött időpont előtt legalább 3 nappal korábban bejelentik - a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.


(5) Mentesülnek a kérelmezők a (2) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól, ha valamelyik házasuló számára - mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, vagy kora miatt - különös erőfeszítés lenne a hivatali helyiségben történő megjelenés. E körülmény fennállását a házasulók kötelesek kérelmükben megjelölni és hitelt érdemlően igazolni.


4. Az anyakönyvvezető díjazása


4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő házasságkötésnél, vagy egyéb családi rendezvénynél közreműködő anyakönyvvezetőt - az illetményén felül - választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy bruttó 10 ezer forint díjazás illeti meg. Ha az anyakönyvvezető azonos napon több esetben működik közre, eseményenként bruttó 7 ezer forint díjazás illeti meg.


(2) A hivatali munkaidőn kívül, nem hivatali helyiségben történő házasságkötésnél, vagy egyéb családi rendezvénynél közreműködő anyakönyvvezetőt - az illetményén felül - választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy bruttó 12 ezer forint díjazás illeti meg. Ha az anyakönyvvezető azonos napon több esetben működik közre, eseményenként bruttó 8 ezer forint díjazás illeti meg.


5. A záró rendelkezések


5. § (1) E rendelet 2017. év augusztus hó 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.


(2) Hatályát veszti Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és a családi események szolgáltatási díjairól szóló 10/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelete.

                 

                 Szívós László                                                           dr. Kiss Mihály

                   polgármester                                                                   jegyző





A rendelet kihirdetve 2017. év július hó 27. napján.

                                                                                                            

                                                                                                               

                                                                                                                  dr. Kiss Mihály

                                                                                                                                                        jegyző

[1]

A rendeletet Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2017. év július hó 26. napján tartott ülésén fogadta el.