Okány Község Képviselő-testületének 6/2017. (II. 2.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 03- 2017. 02. 03

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2017. (II. 2) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról[1]


Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. és 8a. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) az alábbi 1/A. alcímmel egészül ki

„1/A. Kamatmentes szociális kölcsön formájában nyújtott települési támogatás


5/A. § (1) A települési támogatás pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes szociális kölcsön formájában is nyújtható annak a jövedelemmel rendelkező, de átmeneti létfenntartási gonddal küzdő, szociálisan rászoruló személynek, aki vállalja a kölcsön visszafizetését és az eset összes körülményeit mérlegelve képesnek is mutatkozik arra, feltéve, hogy családjában az egy főre számított havi jövedelem

a) családban élő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át,

b) egyedül élő, vagy egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg.


(2) Az (1) bekezdés szerinti kölcsön összege legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-ig terjedhet. Ettől eltérni csak különös méltánylást érdemlő, rendkívül indokolt esetben és legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-ig lehet.


(3) A szociális kölcsön legfeljebb 12 hónapra nyújtható. A törlesztést a folyósítást követő hónapban kell megkezdeni, és minden hónap 10. napjáig egyenlő részletekben kell teljesíteni. A visszafizetés határidejét az ügyfél kérelme alapján a hatáskör gyakorlója a folyósítást elrendelő határozatban állapítja meg.


(4) Ha a jogosult a kölcsön visszafizetését két egymást követő hónapban nem teljesíti, a kölcsön fennmaradó része egy összegben válik esedékessé. Ha a kölcsönben részesített a visszafizetési kötelezettségét nem teljesíti, a tartozás behajtása iránt kell intézkedni.


(5) A szociális kölcsön szerződés megkötésével vehető igénybe. A szerződést a támogatásban részesülővel a polgármester köti meg. A szerződésben ki kell kötni a támogatás

a) még vissza nem térített összegének azonnali, egyösszegű visszafizetését, ha a támogatásban részesített a kölcsön részleteinek megfizetését két hónapon keresztül nem teljesíti;

b) azonnali egyösszegű visszafizetését, ha a támogatásban részesített a támogatást a kérelemben megjelöltektől eltérő célra használja fel.


(6) Aki a szociális kölcsön formájában nyújtott települési támogatás visszafizetésére vonatkozó kötelezettségét önhibáján kívül nem képes teljesíteni, annak kérelemre legfeljebb hat hónap időtartamra engedélyezhető a törlesztés szüneteltetése, vagy a támogatás még vissza nem térített összegének részben vagy egészben történő elengedése.


(7) A szociális kölcsön iránt előterjesztett kérelmekről a polgármester 3 napon belül dönt. Nem adható szociális kölcsön annak a személynek, akinek szociális kölcsönből eredő tartozása van.”


2. § A Rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásnál a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásnak minősül: a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, továbbá a szennyvíz és a szemétszállítás díja, valamint a fűtés költségei.


3. § A Rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában a szolgáltatóhoz történő közvetlen átutalással, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.”


4. § A Rendelet 7/B. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A lakáshoz jutási támogatás szerződés megkötésével és - a támogatott nevén lévő bankszámla esetén - a támogatót felhatalmazó pénzintézeti beszedési megbízás aláírása mellett vehető igénybe. A szerződést a támogatásban részesülővel a polgármester köti meg.”


5. § A Rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Okány Község Önkormányzata az (1) bekezdés a)-d) pontban meghatározott alapszolgáltatásokról saját intézmény - az Okányi Gondozási Központ - működtetése útján gondoskodik.”


6. § A Rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A 9. § (1) bekezdés a)-d) pontja szerinti szolgáltatás tekintetében felmerülő panaszt az Okányi Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, aki tájékoztatja az intézmény fenntartóját és megteszi a szükségessé váló intézkedéseket.”


7. § Hatályát veszti a Rendelet 7. § (17) bekezdése.


8. § Hatályát veszti a Rendelet 7/C. § (3) bekezdése.


9. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


                  Szívós László                                                           dr. Kiss Mihály

                  polgármester                                                                    jegyző

[1]

A rendeletet Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2017. év február hó 1. napján tartott ülésén fogadta el.