Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 27

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2023.10.27.

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ában valamint a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására vonatkozó 2023. évi pályázat pályázati kiírása értelmében a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra benyújtott pályázat alapján a 2023. évben Okány Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) jóváhagyott tüzelőanyagnak a rászorulók részére történő egyszeri juttatásával kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak, ill. a 2023. évi igénylés részletes feltételeinek a meghatározása.

(2) E rendeletben alkalmazott fogalmakat a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezései szerint, azzal összhangban kell megfelelően értelmezni.

2. Hatásköri és eljárási rendelkezések

2. § (1) Az e rendelet alapján igényelt támogatások megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani az Okányi Közös Önkormányzati Hivatal 10. számú hivatali helyiségében ügyfélfogadási időben.

(2) A kérelmet 2023. november 1. napjától 2023. november 17. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A támogatásról legkésőbb 2024. január 31. napjáig dönt a képviselő-testület.

(4) A tüzelőanyag kiszállításáról az Önkormányzat gondoskodik legkésőbb 2024. év február hó 15. napjáig. A szállítás költségei az Önkormányzatot terhelik.

(5) A jogosult a tüzelőanyag átvételét a 2. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

3. § Okány Község Önkormányzata a szociális célú tüzelőanyag településre történő leszállításának, valamint a szociálisan rászoruló személyekhez történő kiszállításnak a költségeit az Önkormányzat a költségvetésében meghatározott szociális kiadások terhére biztosítja és egyben Okány Község Önkormányzata vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

3. A támogatás feltételei

4. § Okány Község Önkormányzata térítésmentesen tüzelőanyagot biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Okány Község közigazgatási területén életvitelszerűen él, a településen bejelentett állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy menedékes (érvényes menedékes igazolvánnyal rendelkezik) és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

5. § (1) Az 1. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakra figyelemmel támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem

a) családban élő személy esetében az 50 ezer forintot

b) egyedül élő, egyedül álló, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetén a 65 ezer forintot nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdésen kívül támogatásra jogosult az a személy is, aki a 70. életévét 2023. év december hó 31. napjáig betölti.

(3) Az (1) és (2) szakasz szerinti kérelmek elbíráláskor előnyben kell részesíteni azt a szociálisan rászoruló személyt, aki

a) az Szt. szerinti

aa) aktív korúak ellátására

ab) időskorúak járadékára

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési támogatásra (különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra) jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(4) A támogatást igénylőnek a (3) bekezdés aa)-ab) pontjaiban meghatározott okok fennállását igazolnia kell.

(5) A támogatást csak annak a kérelmezőnek lehet megállapítani, aki tűzifa felhasználásra alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(6) A támogatás ugyanazon lakott ingatlan vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(7) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 erdei m3 lehet.

6. § (1) Nem jogosult támogatásra - függetlenül az egyéb jogosultsági feltételek teljesülésétől - az a személy, akinek lakóingatlana tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Nem állapítható meg támogatás olyan ingatlanra tekintettel, amelyben életvitelszerűen senki nem tartózkodik.

(3) A jogosultsági feltételek vonatkozásában felmerülő kétség esetén a tényállás tisztázása céljából az ellátást igénylő személy szociális helyzetéről és egyéb körülményeiről környezettanulmányt kell készíteni.

4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

7. § (1) A támogatásban részesített személy a tűzifát csak saját szükségletére használhatja fel. Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátást azonnali hatállyal meg kell szüntetni, a jogosulatlanul igénybe vevőt pedig kötelezni kell az ellátás megtérítésére.

(2) Amennyiben a támogatásban részesített személy a részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy más részére bármilyen jogcímen átadja, avagy a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, köteles a tűzifa beszerzési árát, valamint a kiszállítás költségeit megtéríteni.

5. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.