Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Okány Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 14

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Okány Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.03.14.

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésüöében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Okány Község Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat), a Képviselő-testületre és annak bizottságaira, az Okányi Közös Önkormányzati Hivatalra (a továbbiakban: Hivatal), valamint az önkormányzat fenntartásában önállóan működő intézményekre terjed ki.

2. Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetése

1. bevételi főösszegét 1 654 751 406,- Ft-ban,

2. kiadási főösszegét 1 654 751 406,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A 2024. évi felhalmozási bevételek összege 448 457 560,- Ft. A felhalmozási kiadások összege 448 457 560,-Ft.

3. § (1) Az önkormányzat 2024. évi pénzügyi mérlegét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A kiadási előirányzatokat a 2. melléklete tartalmazza.

(3) A bevételi előirányzatokat a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A 2. § (1) bekezdés 1) pontjában megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat és költség-vetési szervei bevételi előirányzatok szerinti részletezését a 4., 5., 9., 11. és 13. melléklet tartalmazza.

(5) A 2. § (1) bekezdés 2) pontjában megállapított kiadási főösszegnek az önkormányzat és költség-vetési szervei kiadási előirányzatok szerinti részletezését a 6., 10., 12. és 14. melléklet tartalmazza.

(6) A felhalmozási bevételek kiadásokat részletesen az 8. melléklet tartalmazza.

3. A működőképesség megőrzését szolgáló intézkedések

4. § Az önkormányzat működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatást tervez.

4. Az önkormányzati költségvetés bevételei

5. § (1) Az önkormányzat által kivetett helyi adók jogcímét és összegeit külön rendelkezés tartalmazza.

(2) Az önkormányzatot megillető 2024. évi központi bevételek jogcím szerinti részletezését az 7. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat 2. § (1) bekezdés a) pontjában jóváhagyott bevételei közül rendkívüli bevételek a kamatbevételek, valamint a felhalmozási és tőkejellegű bevételek.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat saját forrású, illetve az irányítása alá tartozó intézmények működési bevételeinek összegét 52 244 000 Ft-ban határozza meg.

(5) Az önkormányzat 2024. évben működési célra 226 221 565,- Ft mértékű támogatásban részesül Az összeg magába foglalja az Egészségbiztosítási Alaptól átvett - az önkormányzat irányítása alá tartozó egészségügyi intézmények működtetésének (fogorvos, iskola egészségügyi feladatok), Biztos Kezdet Gyerekház fenntartásának és a közfoglalkoztatás működési kiadásainak finanszírozását.

(6) A Biztos Kezdet Gyerekház üzemeltetésére szolgáló működési célú átvett pénzeszköz 2024. évi összege 10 290 840,-Ft.

(7) A 2024. évi . Okányi Közös Önkormányzati Hivatal támogatása 105 705 409,-Ft.

(8) A három település által fenntartott Közös Hivatal 2024. évi finanszírozásához 4 731 296 Ft-ot működési célú átvett pénzeszközként biztosít Biharugra Önkormányzata.

5. Az önkormányzati költségvetés kiadásai

6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat által foglalkoztatottak létszámát 171 főben határozza meg, melynek intézményenkénti részletezését a 18. melléklet tartalmazza.

a) A választott tisztségviselők létszáma (polgármester, alpolgármester, önkormányzati képviselők, nem képviselő bizottsági tagok száma 11 fő.

b) Az Okány Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői létszáma 15 fő. Ebből 9 fő Okányban, 4 fő Biharugrán, 2 fő pedig Körösnagyharsányban teljesít szolgálatot.

c) Az Önkormányzatnál foglalkoztatott közalkalmazottak létszáma 38 fő, ebből 13 az Okányi Gondozási Központban, 15 fő az Okányi Óvoda és Bölcsőde intézményben, 11 fő közvetlenül az Önkormányzatnál áll alkalmazásban.

d) A teljes foglalkoztatott létszámból a közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak tervezett létszáma 106 fő.

(2) A köztisztviselők illetményalapjáról külön rendelet rendelkezik.

(3) A köztisztviselőket a cafeteria rendszer keretében bruttó 300.000, - Ft illeti meg.

(4) A képviselő-testület a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (4) bekezdésében meghatározott forrásfelhasználás mértékét 1 000 000 Ft-ban határozza meg.

(5) Az önkormányzat 2. § (1) bekezdés b) pontjában jóváhagyott kiadásai közül, rendkívüli kiadás valamennyi az önkormányzat által finanszírozott fejlesztés. (6) A költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti.

6. Az önkormányzati költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2024. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére.

(3) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv saját bevételei beszedésére a jogszabályi előírások, illetve a képviselő-testület felhatalmazása alapján jogosult, illetve köteles.

(4) Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó intézmények a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változásról folyamatosan tájékoztatja a polgármestert, aki erről a képviselő-testületet negyedévente, de legkésőbb a zárszámadási rendelettervezet képviselő-testület elé terjesztését közvetlenül megelőző testületi ülésen 2024. december 31-i hatállyal tájékoztatja.

(5) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a soron következő ülésen ad tájékoztatást.

(6) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzmaradványát a Hivatal vizsgálja felül és azt a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egyidőben hagyja jóvá.

(7) Az intézmények gazdálkodásában a pénzmaradvány képződését megelőzi a feladatmutató szerinti és kötött felhasználású normatíva visszatérítési kötelezettség. Amennyiben erre év végén nem marad fedezet, a visszafizetést az önkormányzat más előirányzatok átcsoportosításával a jövő évi intézményi költségvetés terhére biztosítja. Ennek figyelembe vételével célszerű a gazdálkodás vitele. A feladatmutatóhoz kapcsolódó normatív állami támogatás és normatív kötött felhasználású támogatás igényléséért és elszámolásáért a mindenkori intézmény vezetője a felelős.

(8) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat, mint törzskönyvi jogi személy költségvetési kiadásai és bevételei kiemelt előirányzatain belül a rovatok közötti átcsoportosításra.

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználását az 15. melléklet szerinti előirányzat felhasználási ütemterv szerint hagyja jóvá.

(2) Több éves elkötelezettséggel járó kiadási tételeket az önkormányzat nem tervez.

(3) A Képviselő-testület nem tervez adósságot keletkeztető ügyletet.

(4) A Képviselő-testület nem tervez közvetett támogatást.

(5) Az önkormányzat hitelállományának, adósságot keletkeztető ügyleteiből adódó kötelezettségeinek alakulását a 17. melléklet tartalmazza.

9. § (1) A 2024. évi költségvetés végrehajtását, majd a 2024. évi költségvetés kidolgozását az államháztartási törvény, illetve a költségvetési szervek gazdálkodásának, tervezésének, beszámolásának rendszeréről szóló jogszabályi rendelkezések szerint kell elvégezni.

(2) Az önkormányzat összevont pénzügyi mérlegtervét a 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat előző 3 év mérlegét és 2024. évi költségvetési mérlegét a 16. melléklet tartalmazza.

7. Kötelezettségvállalás

10. § (1) Okány Község Önkormányzata nevében kötelezettséget a polgármester vállalhat.

(2) Az önkormányzati költségvetés ezen rendeletben meghatározottak szerinti végrehajtásáért, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítéséért a polgármester a felelős.

(3) Kötelezettség pénzügyi ellenjegyzésére a polgármester által kijelölt köztisztviselő jogosult.

(4) Az önkormányzathoz tartozó feladatok kiadása teljesítésének, bevétele beszedésének, elszámolásának elrendelésére a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy jogosult.

8. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2024. március 14-én lép hatályba.

12. § E rendeletet 2024. év január 1. napjától kell alkalmazni.