Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Okány Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 14

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.14.
Okány Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Okány Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A 2024. évi költségvetési rendelet-tervezet anyagának összeállításánál a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) alapján megállapított állami támogatásokat, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényt (a továbbiakban: Áht.), az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendeletet (a továbbiakban: Ávr.), az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendeletet, a 2024. évet érintő Képviselő-testületi döntéseket és a vonatkozó Kormányrendeleteket és önkormányzati rendeleteket vettük figyelembe.
Az Áht. 24. § (3) bekezdése alapján a jegyző által elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek.
Az előterjesztésben elkészített rendelet-tervezet előzetes egyeztetése az intézményvezetőkkel megtörtént.
A költségvetési tervezet tartalmazza mindazon előirányzatokat, rovatokat címenként, bevételi és kiadási előirányzat-csoportonként, melyeket a jogszabályok előírnak, valamint azokat a nem kötelezően ellátandó feladatokat, melyeket a Képviselő-testület az önkormányzati rendeletekben, határozatokban vállalt.
Az elmúlt években a veszély-és járványhelyzet, valamint az elhúzódó orosz-ukrán háború alakította gazdaságunkat.
Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve ehhez kapcsolódóan fennálló menekültügyi, gazdasági és energetikai következmények miatt a háborús veszélyhelyzet 2024. május 23-ig meghosszabbításra került.
A helyi önkormányzatok központi alrendszerből származó forrásai:
Az Országgyűlés a helyi önkormányzatok működéséhez és ágazati feladatainak ellátásához a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 117. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint nyújtandó támogatások jogcímeit a 2. melléklet és a 3. melléklet 2.1.7. Megyei önkormányzatok feladatainak támogatása jogcím, 2.2.2. Szociális ágazati összevont pótlék és egészségügyi kiegészítő pótlék jogcím, 2.2.3. Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása jogcím, 2.3.2. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak kiegészítő támogatása jogcím és 2.3.3. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása jogcím szerint állapítja meg. Az Országgyűlés működési és felhalmozási támogatást állapít meg a helyi önkormányzatok által ellátandó 3. melléklet szerinti feladatokra.
A települési önkormányzatokat megillető átengedett bevételek:
a) a települési önkormányzat jegyzője által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság 100%-a,
b) a fővárosi és vármegyei kormányhivatal által a települési önkormányzat területén - a veszélyhelyzet kihirdetését megalapozó eseménnyel összefüggésben jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok kivételével - kiszabott, és abból befolyt környezetvédelmi bírságok összegének 30%-a,
c) a közúti közlekedésről szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározott jogsértésre (a továbbiakban: közlekedési szabályszegés) tekintettel kiszabott - a bírságot kiszabó szervre tekintet nélkül - közigazgatási bírság behajtásából, illetve végrehajtásából származó bevétel 40%-a, ha a behajtást, illetve a végrehajtást a települési önkormányzat jegyzője önkormányzati adóhatósági jogkörében eljárva foganatosította,
d) a települési önkormányzat területén a közlekedési szabályszegések után a közterület-felügyelő által kiszabott közigazgatási bírság behajtott összegének 100%-a, és
e) a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni - a földterület fekvése szerinti települési önkormányzat által beszedett - személyi jövedelemadó 100%-a.
Köznevelés:
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben (Nkt.) kialakított és meghatározott feladat ellátási struktúra alapján az önkormányzatok kötelező feladata 2024. évben is az óvodai ellátás biztosítása.
A központi költségvetés a Pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény (Púétv.), az Nkt., valamint a Púétv. végrehajtását szabályozó 401/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelet (Púétvh.) alapján támogatást biztosít az óvodát fenntartó települési önkormányzat részére az általa foglalkoztatott óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők béréhez és az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adóhoz.
A támogatás a települési önkormányzatot az általa fenntartott óvodaintézményben foglalkoztatott, a Púétvh. nevelés-szervezési paraméterei szerint számított pedagógus-, valamint segítői létszám után illeti meg.
Az óvoda működtetéshez szükséges támogatás az önkormányzatot nem a közvetlen szakmai feladatellátásban dolgozók béréhez, az óvodai nevelést biztosító, jogszabályban foglalt eszközök és felszerelések beszerzéséhez vagy a feladatellátásra szolgáló épület és annak infrastruktúrája folyamatos működtetéséhez, karbantartásához szükséges kiadásokhoz kapcsolódóan illeti meg, hanem az általa fenntartott óvodában nevelt gyermeklétszám után.
Továbbra is önkormányzati feladat a gyermekétkeztetés. A feladat támogatása - a valós kiadásokhoz és az igényekhez jobban igazodó finanszírozás - a köznevelési ágazat helyett a szociális ágazatban jelenik meg, igazodva ahhoz, hogy az ehhez kapcsolódó szabályozást és felelősségeket a gyermekvédelmi törvény határozza meg.
A 2024. évi költségvetés készítésénél figyelembe vett szempontok
A költségvetés készítése ebben az évben is az idevonatkozó jogszabályok alapján történt és a következő feladatok megoldására irányul:
Kiemelve az egyes főbb feladatokat 2024. évben:
Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak teljes körű ellátása, amely jelenti az élő munkaigény és a technikai feltételek biztosítását az anyagi lehetőségeink függvényében.
A bérek tervezésekor figyelembe vettük a következő jogszabályok ágazatonkénti döntéseket A munkabérek tervezésénél figyelembe vettük a minimálbér 508/2023. (XI. 20.) Korm.rendelet 2. § (1) bek.) a garantált bérminimum kötelező emelését.
A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. december 1-jétől havibér alkalmazása esetén 266 800 forint, hetibér alkalmazása esetén 61 340 forint, napibér alkalmazása esetén 12 270 forint, órabér alkalmazása esetén 1 534 forint.
Az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. december 1-jétől havibér alkalmazása esetén 326 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 74 950 forint, napibér alkalmazása esetén 14 990 forint, órabér alkalmazása esetén 1 874 forint.
A munkáltatók, kifizetők által fizetendő járulék (Szociális Hozzájárulási Adó) mértéke 2022-től általánosan 13 %.
A Képviselő-testület továbbra is támogatni kívánja pályázat alapján a községben működő civil szervezetek és a sportegyesületek tevékenységét, továbbá a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatban résztvevő diákok támogatását.
Az önkormányzat számára hasznos pályázatokhoz szükséges feltételek biztosítása, folyamatban lévő pályázatok szakszerű megvalósítása.
A helyi adók területén 2024. évben továbbra is hangsúlyt kell fektetni az adóhátralékok behajtására.
A Rendelet 1-18 mellékletei tartalmazzák az önkormányzat 2024. évi költségvetésének
bevételi forrásait,
kiadásait,
a bevételek és kiadások egyenlegét,
mérlegét,
előző 3 év mérlegét,
az önkormányzat intézményeinek költségvetését,
valamint az Önkormányzat létszámadatait, a felhasználási ütemtervet.