Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2005.(IV.29.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás igénybevételéről

Hatályos: 2005. 05. 01



Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban Hgt.) 23. §-ban foglaltakra a következő rendeletet alkotja.



Általános rendelkezések


1. §


         (1) Dévaványa Város Képviselő-testülete (továbbiakban Képviselő-testület) a települési folyékony hulladék rendszeres összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást szervez, és e tevékenységek ellátásáról a helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének célja a köztisztasággal, településtisztasággal, a közegészségüggyel, valamint a természeti környezetvédelmével összefüggésben e tevékenységek kiszámítható, biztonságos és ellenőrizhető ellátása.

(3) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás Dévaványa egész közigazgatási területére kiterjed.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed a város közigazgatási területén fekvő ingatlan tulajdonosára, birtokosára vagy használójára (továbbiakban együtt tulajdonos).

(5) A rendelet tárgyi hatálya a települési folyékony hulladékra és a vele összefüggő tevékenységre terjed ki.


2. §


         Dévaványa város területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére e rendelet szabályai valamint a közszolgáltatási szerződés alapján jogot szerzett közszolgáltató a: Kádár József 5510 Dévaványa, Ságvári E. u. 19. sz., Tóbiás Gábor 5510 Dévaványa, Sas u. 2/1. sz. (továbbiakban szolgáltató) jogosult.


3. §


         Az ingatlan tulajdonosa az 1. § (1) bekezdésében foglalt helyi közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik, gyűlik össze és a közüzemi csatorna-hálózatba vagy szennyvíztisztítóba nem kerül elvezetésre. A tulajdonos köteles a települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét bejelenteni: a szolgáltatónak (2. §)



4. §


  1. A gazdálkodó szervezetnek a települési folyékony hulladék hasznosítására vagy ártalmatlanítására vonatkozó kötelezettsége áll fenn.

(2)  Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek fogyasztói illetve gazdasági tevékenysége során települési folyékony hulladék keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett hulladék begyűjtést nem kötelesek igénybe venni feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet a hulladék hasznosítására vonatkozó kötelezettségét (Hgt 13. §):

  1. a jogszabályokban meghatározott feltételekkel - a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan -, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy
  2. az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti és azt dokumentáltan igazolni is tudja.



A települési folyékony hulladék elhelyezésével kapcsolatos kötelezettség


5. §


         (1) Települési folyékony hulladékot csak a Békés Megyei Vízművek Vállalat által üzemeltetett Dévaványa 0516/2 hrsz-ú ingatlanon létesített leeresztő és ártalmatlanító helyen (szennyvíztelep) szabad elhelyezni.

(2) A rendelet 2. §-ban meghatározott szolgáltató az elhelyezett települési folyékony hulladék mennyisége után a csatornahálózat üzemeltetője részére a Képviselő-testület által mindenkor meghatározott csatornahasználati díjat köteles fizetni.



A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és az ezzel összefüggő kötelezettségei


6. §


         (1) A szolgáltató mindenkor köteles a tulajdonos bejelentését követő 72 órán belül a szolgáltatást elvégezni.

(2) A szolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel stb.) alapján feltételezhető, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint az közcsatornába nem engedhető.

(3) A szolgáltató köteles a települési folyékony hulladék eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat 5 évig megőrizni.

(4) A szolgáltatónak tevékenysége során rendelkeznie kell a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges:

  1. külön jogszabályban meghatározott engedéllyel rendelkezik;
  2. ügyfélszolgálati irodával, ügyfélfogadási idővel, vezetékes telefonnal;
  3. a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel;
  4. a szippantó járműbe gyárilag beépített szintjelző berendezéssel.

(5) A szállításra használt eszközön az üzemeltető cégjelzését illetve nevét és címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.

(6) A gyűjtésre és szállításra használt járművet közterületen tárolni nem szabad. Lakóépületek udvarán kizárólag erre a célra létesített zárt tárolóban szabad elhelyezni.

(7) A gyűjtésre és szállításra használt eszköz közterületen, továbbá természetes környezetben, így különösen felszíni vizekben és vizek mellett nem tisztítható.

(8) A települési folyékony hulladékok gyűjtése és szállítása kizárólag erre a célra készített, különleges rendeltetésű, zártrendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés- és szóródásmentes, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(9) A gyűjtő-, szállító eszköz tisztítását és fertőtlenítését olyan szigetelt térburkolattal ellátott nyíltszíni mosótérrel rendelkező területen szabad elvégezni, ahol vezetékes mosóvíz vagy ipari víz nyerésére alkalmas kútvíz biztosítható és az elhasznált víz zárt csatornán folyik el a közcsatornába, vagy külön e célra létesített ideiglenes tárolóba.

(10) Amennyiben a települési folyékony hulladékok gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezne, a szennyezett területet oltott mésszel vagy más, fertőtlenítésre alkalmas oldattal azonnal fertőtleníteni kell.

(11) A gépi eszközök tárolóterületének tisztításával és fertőtlenítésével egyidejűleg a területen rendszeres féreg- és rovarirtást kell végezni.

(12) A gyűjtést és szállítást végző személyek részére elkülönített fürdési és öltözködési lehetőséget (fekete-fehér öltözőt), továbbá az étkezés előtti kézmosáshoz meleg folyóvizet és fertőtlenítő oldatot kell biztosítani.

(13) A gyűjtést és szállítást végző személyek részére más célra fel nem használható megfelelő egyéni védőfelszerelést kell viselniük. Az egyéni védőeszközök és védőruhák elkülönített tárolásáról és rendszeres tisztításáról, valamint karbantartásáról gondoskodni kell.



A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltató kiválasztásának szabályai, a szerződés létrejötte


7. §


         (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást nyújtó szolgáltató kiválasztása a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A közszolgáltató kiválasztására irányuló pályázat és elbírálására valamint a szerződéskötésre vonatkozó szabályok tekintetében a külön jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A közszolgáltató kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás eredménytelensége esetén legfeljebb 6 hónap időtartamra, a közszolgáltatás ellátására megbízás adható.

(4) A (3) bekezdés szerinti közszolgáltatást határozott időtartamra ellátó szervezetet a polgármester jogosult kijelölni.






A közszolgáltatási díj megállapítása


8. §


         (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni a szolgáltató felé, az egységnyi díjtétel általános forgalmi adót nem tartalmaz.

(2) A szolgáltatási díj számításának alapja az elszállított települési folyékony hulladék 1 m3 egysége valamint az egységnyi díjtétel szorzata.

(3) A szolgáltató a szolgáltatási díjról számlát állít ki, melyet a közszolgáltatás igénybevevője 15 napon belül köteles kiegyenlíteni.

(4) A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a szolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettség elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére.

(5) A felszólítás eredménytelensége esetén – a díjhátralék keletkezését követő 90 napot követően – a szolgáltató a felszólítás megtörténtének igazolása mellett a díjhátralékot az önkormányzattól igényelheti.

(6) A szabályosan benyújtott igénylés alapján az önkormányzat jegyzője haladéktalanul intézkedik a díjhátralék és a felmerült költségek behajtása érdekében. A behajtott díjhátralékot az önkormányzat 8 napon belül köteles átutalni a szolgáltatónak. Ha a köztartozás behajthatatlan az önkormányzat a behajthatatlanság tényének megállapítását követő 8 napon belül a díjhátralékot megtéríti – a feladathoz kötött állami támogatás terhére – a szolgáltató részére.

(7) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.


9. §


         (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátása mellett hulladékkezelési engedélyének megfelelően egyéb hulladékkezelési tevékenységeket is folytathat, amelynek díját maga határozza meg.

(2) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni és azt a települési önkormányzatnak benyújtani.

(3) A kötelezően ellátandó közszolgáltatás keretébe nem tartozó más tevékenység költségeit, elszámolását és díját szigorúan el kell különíteni és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem lehet finanszírozni.



A közszolgáltatási díj díjszámítása


10. §


         (1) A közszolgáltató a közszolgáltatási díj éves megállapítása érdekében díjkalkulációt köteles készíteni.

(2) A közszolgáltatás díjának éves meghatározását a következő korrekciós képlet figyelembevételével kell megállapítani:


K=[(1+I)xZ]+Á


K: közszolgáltatási díj

I: előző évi inflációs ráta (tizedes tört alakban két tizedes pontossággal)

Z: előző évi szolgáltatási díj

Á: ártalmatlanítási, kezelési díj

(3) A közszolgáltató a díjemelés mértékéről a folyó év december 15-ig előzetes kalkulációt köteles benyújtani írásban.

(4) Az önkormányzat és a közszolgáltató minden év január 15. napjától január 31. napjáig díjváltoztatási egyeztetést (áralku) folytat le egymással. Megfelelő indoklással a „K” értéktől megegyezéssel ± 20% értékkel el lehet térni. Egyezség hiányában a „K” értéket kell a díjemelés mértékének tekinteni.

(5) Az önkormányzat által elfogadott közszolgáltatási díjat kell alkalmazni abban az esetben is, ha a 7. § (3-4) bekezdésében megállapított eltérő szabály alapján kerül sor a közszolgáltatásra.

(6) A közszolgáltatás éves díjának mértékét e rendelet mellékletében kell közzétenni.



Szabálysértési rendelkezések


11. §


         (1) A külön jogszabályban meghatározott köztisztasági szabálysértésen túl szabálysértést követ el és 30.000,- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:

  1. a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatást nem veszi igénybe, vagy nem a közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást veszi igénybe (3. §);
  2. a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget (3. §);
  3. települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatást jogosulatlanul végez (2. §);
  4. a települési folyékony hulladék eredetét nem tudja igazolni illetve az erre vonatkozó iratokat 5 évig nem őrzi meg (6. § (3)).

(2) A szabálysértési eljárások és a hulladékgazdálkodást érintő hatósági jogkörökkel kapcsolatos hatásköröket a jegyző gyakorolja: amennyiben egyéb jogszabály másként nem rendelkezik.

(3) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos köztisztasági és egyéb kötelezettségek teljesítésének közterületi ellenőrzése a közterület felügyelők feladata.

(4) Az ellenőrzésre jogosultak szabálysértési feljelentést tehetnek és helyszíni bírságot is kiszabhatnak.






Értelmező rendelkezések


12. §


         E rendelet alkalmazásában:

  1. települési folyékony hulladék: az a hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el, és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózaton illetve szennyvíztisztítótelepen.
  2. Nem minősül települési folyékony hulladéknak: (hulladékkezelő Vízmű Rt. által meghatározott,az üzemelési technológiával nem kezelhető folyékony hulladékok köre)
  3. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik.
  4. Gazdálkodó szervezet: a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § c.) pontja szerinti szervezet.
  5. Hulladékkezelő: aki a települési folyékony hulladékot gazdasági tevékenysége körében a szolgáltatásra jogosulttól átveszi, ártalmatlanítja, kezeli.
  6. Szolgáltató: Dévaványa település közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására e rendelet szerint feljogosított hulladékkezelő.
  7. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő az önkormányzat rendeletében meghatározott egységnyi díjtétel és a szolgáltatás mennyiségének szorzata.



Záró rendelkezések


13. §


         E rendelet 2005. május 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit e naptól kell alkalmazni.




                    



  1. számú melléklet



A 11/2005. (IV.29.)  önkormányzati rendelethez



Dévaványa város területén 2005. május 1-jétől december 31-ig a kötelezően igénybe veendő települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatás egységnyi díja.


725,-Ft/m3 + 15% ÁFA