Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2006.(III.31.) önkormányzati rendelete

a fiatalok életkezdési kiegészítő támogatásáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2006.(III.31.) önkormányzati rendelete

a fiatalok életkezdési kiegészítő támogatásáról

2023.04.01.

Dévaványa Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmányról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésben, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, tekintettel a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény előírásaira is a fiatalok életkezdési kiegészítő támogatásról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a jövő dévaványai gyermekei, a majdani dévaványai polgárok érdekében, a jelen lehetőségeire alapozva anyagi segítséget kíván nyújtani a fiatalok önálló életkezdéséhez.

A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet alapján meghatározott feltételekkel a 2005. december 31. napja után született dévaványai gyermeket önálló életkezdéséhez, az állami támogatáson túl életkezdési kiegészítő támogatás illeti meg.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából dévaványai gyermeknek minősül, aki születését követően Dévaványa Város közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

A támogatás mértéke

3. § A támogatás összege gyermekenként 20.000,- Ft.

Eljárási szabályok

4. § (1)1 A támogatást a rendelet 1. mellékletében meghatározott igénylőlapon lehet igényelni.

(2)2 Az igénylőlapot az önkormányzat Polgármesteréhez kell benyújtani a gyermek megszületését követő egy éven belül.

(3) Az igénylőlaphoz mellékelni kell a Start-számla megnyitásáról szóló igazolást, valamint annak számlaszámát.

(4)3 Az igénylőlap alapján a támogatás Start-számlára történő befizetéséről a Polgármester gondoskodik, az igénylés beérkezését követő 30 napon belül.

(5) Az életkezdési kiegészítő támogatás kifizetését – a törvénnyel összhangban – a gyermek 18. életévének betöltése napjától, a gyermek halála eseten az örökös a hagyatéki határozat jogerőre emelkedését követően kérheti.

(6) A támogatás védelme érdekében a Start-számla követelés a törvényben meghatározott feltételek bekövetkezéséig nem fizethető ki, nem fogadható el hitel fedezetéül és tartozás kiegyenlítésére nem hajtható végre.

5. § (1) A fiatal felnőtt az önkormányzat által biztosított életkezdési kiegészítő támogatást – a törvénnyel összhangban – a következő célokra fordíthatja:

a) tanulmányok,

b) lakhatás,

c) pályakezdés,

d) gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,

e) jogszabályban meghatározott más cél.

(2) Az életkezdési kiegészítő támogatás felhasználásra vonatkozó (1) bekezdésben meghatározott korlátozás csak az önkormányzat által befizetett összeg mértékéig alkalmazható.

6. § Az önkormányzat az életkezdési kiegészítő támogatás fedezetét a mindenkori költségvetési rendeletében biztosítja a várható születésszám figyelembe vételével.

Záró rendelkezés

7. § Ez a rendelet 2006. január 1-ig visszamenőlegesen lép hatályba.

1. függelék a 12/2006. (III. 31.) önkormányzati rendelethez4

1

A 4. § (1) bekezdése a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (4) bekezdése a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. függeléket a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. függelék 1. mellékletet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.