Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2007.(III.30..) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról

Hatályos: 2007. 04. 01





 Dévaványa Város Önkormányzat Képviselőtestülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. (továbbiakban: Kt.) 46. § (1) bekezdés c) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, a város köztisztaságának fenntartásáról, az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó feladatok ellátásáról, Dévaványa város tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, megfelelve az Európai Unió általános jogelveinek, a következő rendeletet alkotja:


A rendelet célja

1. §

  1. A rendelet célja:


  1. a városban, a köztisztaság, a környezetvédelem érvényesítése és ezzel a város általános környezeti kultúrájának javítása;
  2. azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosíthatják a város köztisztaságával, környezetvédelmével összefüggő feladatok eredményes végrehajtását;
  1. A környezeti kultúra fenntartása a lakosság elsőrendű érdeke, ezért annak előmozdításában mindenki hathatósan köteles közreműködni.
  2. Az Önkormányzat ösztönzi és támogatja azokat az önkéntes szerveződéseket, (egyesületek, alapítványok, stb.) amelyek céljaik között a közterületek védelmét, megóvását, gondozását célzó tevékenységet vállalnak, és vállalásaikat eredményesen teljesítik.


A rendelet hatálya

2. §

 (1)    A rendelet hatálya Dévaványa Város közigazgatási területén kiterjed a magánszemélyekre, jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, továbbá valamennyi ingatlanra, ingatlan-tulajdonosra és használóra.

(2)     Nem terjed ki a rendelet hatálya a települési szilárd és folyékony, valamint a veszélyes hulladékokkal összefüggő tevékenységekre.


Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában:


  1. tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője,


  1. használó: az, aki az ingatlant (tulajdonosként, bérlőként, üzemeltetőként, vagy más jogcímen) ténylegesen használja;


  1. a köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek –, valamint a közterületek tisztántartása;


  1. közterületek:  az  ingatlan-nyilvántartásban  közterületként  nyilvántartott  _ belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark) _, továbbá a város közhasználatú zöldterülete;





Közterületek és közforgalmú területek tisztántartása



4. §


  1. A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, és ennek érdekében a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.
  2. A köztisztasági feladatokat a Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala látja el. Az e rendelettel összefüggő tevékenység végrehajtásának ellenőrzéséről Dévaványa Város Önkormányzat által alkalmazott környezetvédelmi őr gondoskodik.
  3.  Köztisztasági feladatok különösen:

      - utak, hidak, átereszek tisztántartása,

      - parkok, közhasználatú zöldterületek tisztántartása,

      - közterületi hulladékgyűjtők kihelyezése, ürítése,

      - piac és vásárterület tisztántartása.

  1. Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának, haszonélvezőjének, míg a használatban lévő ingatlanok tisztántartásáról pedig a használati joggal rendelkező bérlőnek kell gondoskodnia.


  1. A közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése és a szükséges takarítás elvégzése annak a kötelezettsége, akinek a tevékenysége következtében a szennyeződés keletkezett.


  1. Ha bármely jármű az üzemeltetése során a közterületet beszennyezi (szállított anyag lehullása, kifolyása, olajfolyás stb.) a jármű vezetője haladéktalanul köteles a szennyeződés eltávolításáról gondoskodni.


  1. Piacok, vásárok után a közterületek tisztántartása, az ott keletkezett hulladék elszállítása, téli síkosság-mentesítése, valamint a közterülettel összefüggő járdák folyamatos tisztántartása az üzemeltető kötelessége.


  1. Alkalmi jelleggel igénybevett közterület és az azt körülvevő területsávot az alkalmi használó köteles tisztántartani.


5. §

  1. A település területén lévő ingatlanok tényleges használói, tulajdonosai kötelesek ingatlanukat megművelni, illetve rendben tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől megtisztítani.


  1. Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről az Önkormányzat gondoskodik.


  1. Az ingatlan tulajdonosa, tényleges használója köteles gondoskodni:
    1. az ingatlan előtti járda (járda hiányában 1 méter széles területsáv) hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről, továbbá a járda és az út közötti terület gondozásáról tisztán tartásáról, szemét és gyommentesítéséről,
    2. a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,
    3. az ingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről, a járda mellett növő gaz kiirtásáról, a fű szükség szerinti nyírásáról, a károsítók elleni növényvédelemről.
  2. A közterületről önálló bejárattal rendelkező üzletek és egyéb elárusítóhelyek, vendéglátóipari egységek, intézmények, üzemek és szolgáltató egységek előtti járdaszakaszt, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes szakaszt a helyiségek használója, üzemeltetője köteles tisztántartani, függetlenül attól, hogy a szemét üzemi tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.


  1. A közterületek szennyeződésének megelőzése érdekében közcélú tevékenységet folytató (beleértve a szolgáltató, kereskedelmi, vendéglátó egységeket) épületek bejáratai mellett az épületek tulajdonosai kötelesek szemétgyűjtőt elhelyezni és azoknak ürítéséről szükség szerint gondoskodni.




6. §

  1. A közterületen szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttároló edényben lehet elhelyezni. A szeméttároló edények tartalmát közterületre kiszórni tilos!


  1. Járdát, úttestet, parkterületet és egyéb közterületet vizelettel, emberi, állati ürülékkel beszennyezni, vagy ilyen anyagot a víznyelő aknába önteni tilos! Amennyiben a beszennyezés megtörtént, annak eltakarításáról az elkövető, illetve állat esetében az állattartó köteles gondoskodni.


  1. Közterületen, épületen, egyéb létesítményen lévő idejét múlt hirdetményt, plakátot a hirdetményt elhelyező köteles eltávolítani legkésőbb a felhívás szerinti naptól számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladékok összegyűjtéséről gondoskodni. Hirdetményeket élő fákon elhelyezni tilos.


  1. Közutakon, közterületeken történt állat elhullását, az azt észlelőnek a Polgármesteri Hivatalnál a környezetvédelmi őrhöz azonnal be kell jelenteni.


  1. Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos.


  1. Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése a település belterületén tilos. A kerti hulladék elszállítására a szervezett szemétszállítás keretében kerülhet sor.




Hóeltakarítás és síkosságmentesítés


7. §


  1. Az ónos esőtől, jégtől, vagy hótól csúszóssá vált járdák és burkolatok síkosságát, a biztonságos városi közlekedés fenntartása érdekében, ha szükséges naponta többször is - a hó eltakarításával, síkosság-csökkentő szóróanyag kijuttatásával - csökkenteni kell. A járdáról a havat, ha szükséges naponta többször is, hóesés után azonnal el kell takarítani.


  1. A járda és a közút síkosság mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy az balesetet ne okozzon.


  1. A járdákról és a kerékpárútról letakarított havat a járda illetve kerékpárút szélén kell összegyűjteni, úgy, hogy a gyalogos- és kerékpáros közlekedés számára megfelelő terület szabadon maradjon.

(4)  A gyalogos és a közúti forgalom zavartalansága érdekében a havat tilos felhalmozni:

  1. útkereszteződésben,
  2. kapubejárat előtt annak szélességében,
  3. a járdaszigeten, a járdasziget és járda között, valamint a hulladékszigetek közelében,
  4. a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyeken, valamint a jármű megállóhelye és a járda között,
  5. a nyomvonal jellegű közművezetékek műtárgyaira (vízelzáró csap, gázcsap, víznyelő akna).


Közterület használata

8. §


  1. A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit a városrendezési tervekben meghatározott rendeltetésnek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki használhatja.


  1. Építési területen és az építkezés közvetlen környékén az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.


  1. Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület – használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben meghatározott módon és időtartamig szabad tárolni.


  1. Közterületen bárminemű burkolat (úttest, járda) felbontása csak a jegyző, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.


  1. Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, hulladék keletkezik, úgy azt a munka befejezésétől számított 8 órán belül a kivitelezést végzőnek el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.


  1. Közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, hulladékot helyezni nem szabad.


  1. Az épület tulajdonosa az országos területrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet előírásai szerint köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.





Csapadékvíz-elvezetés

9. §


A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszon terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.


Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának a kötelessége.


Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területén történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abban történő bevezetéséről – előzetes bejelentés alapján – az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.


A csapadékvíz akadálytalan levezetése útján meg kell gátolni a pangó vizek keletkezését és posványodását. E feladat ellátásáról az önkormányzat a környezetvédelmi őr útján gondoskodik.


A település területén lévő árkokba, tavakba (Túrér, Vágásszéli gödrök stb.) tisztítatlan vizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni nem szabad.


Köz- és zöldterületek védelme

10. §


  1. A település zöldfelületi ellátottságának biztosítása az önkormányzat feladata.


  1. A zöldfelületi rendszer fejlesztésére a rendezési tervek, beruházási programok és a tárgyévi költségvetés készítésének időszakában az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző – Önkormányzati Vagyonkezelő Bizottsága tesz javaslatot.


  1. A zöldfelületi rendszer fejlesztésének illeszkednie kell az önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló helyi rendelet előírásaihoz.


  1. A belváros határain belül közterületen gyümölcsfát ültetni, vagy pótolni a rendelet hatálybalépése után tilos.


  1. Tilos közterületen engedély nélkül fát, cserjét ültetni, vagy kivágni.


  1. Közterületen nem az önkormányzat által ültetett fát, cserjét, különös tekintettel a gyümölcsfákra, a vírusos és gombás fertőzések ellen a telek tulajdonosának kezelni kell. A beteg, vagy elszáradt növényt engedély alapján ki kell termelni, és pótlását egyeztetés alapján el kell végezni. Gyümölcsfákat a biológiai élet megkezdése előtt ültetője tavasszal köteles felnyesni.






11. §



  1. Közhasználatra átadott közcélú zöldfelület rendeltetéstől eltérő használatát csak nagyon indokolt esetben és ideiglenes jelleggel lehet engedélyezni.


  1. Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat során a növényzet sérülése várható, a használó köteles a védelemről minden lehetséges módon gondoskodni.


  1. Ha a rendeltetéstől eltérő használat következtében a növényzet, építmény, berendezések vagy felszerelések megsemmisülése várható, a jogosított köteles a saját költségén a növényzet előzetes áttelepítéséről vagy azonos értékű növényzettel történő pótlásáról gondoskodni, vagy azok költségeit megtéríteni.



12. §


Az egyéb jogszabályokban előírtakon túl tilos a zöldterületeken:


  1. a zöldfelület gondozása során összegyűjtött növényi részeket elégetni,


  1. az élőfákat, növényeket hirdetés céljára használni,


  1. tüzet rakni, kivéve a zöldterület kezelője által kialakított tűzrakó helyen.




13. §


(1)  A közterületek rendjével kapcsolatos ellenőrzéseket az önkormányzat közterületi őre végzi, aki a rendelet megszegőit felszólítja a jogellenes tevékenység megszüntetésére.


(2)  A  közterületi őr a rendeletben meghatározott szabálysértések elkövetőivel szemben szabálysértési feljelentést tehet.




   

Szabálysértési rendelkezések


14.  §


  1. Aki e rendeletben meghatározott magatartási szabályokat, kötelezettségeket és tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


  1. Szabálysértést követ el aki:
  1. Az általa használt, illetve a tulajdonát képező ingatlant nem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól, szeméttől, vadonélő bokortól nem tisztítja meg.
  2. Az ingatlan és az ingatlan előtti járda tisztántartásáról hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről nem gondoskodik, illetve ha tevékenységi körében a közterületen okozott szennyeződést nem szünteti meg.
  3. Az ingatlan előtti árkot, folyókát, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja, vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja.
  4. A beépített, illetve beépítetlen belterületi ingatlan előtti járdán, illetve mellette nőtt gazt nem írtja, a kinyúló ágak, bokrok nyeséséről nem gondoskodik.
  5. Az ingatlanán keletkezett csapadékvizet nem a saját területén helyezi el, illetve azt előzetes bejelentés nélkül a kiépített csapadékcsatornába vezeti.
  6. Szennyvizet a csapadékvíz-elvezető árokba vezet.
  7. Idejétmúlt hirdetményt, plakátot nem távolít el.
  8. Építményeket, kerítéseket bármilyen felirattal rongál
  9. Gondozott zöldterületre járművel ráhajt vagy azon parkol.
  10. Közútra, útpadkára salakot, szemetet elhelyez.
  11. Vállalkozó tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépet, járművet közterületen tárol.
  12. Alkalmi jelleggel igénybevett közterületen és környékén keletkezett hulladékot nem gyűjti össze és elszállításáról nem gondoskodik.
  13. Önkormányzati tulajdonú közterületen bárminemű burkolatot jegyzői engedély nélkül felbont.
  14. A település területén lévő árokba, tavakba szennyvizet, trágyalevet vezet, partjait szemét lerakásával beszennyez.
  15. Avar és kerti hulladék nyílttéri égetését végzi.



Záró rendelkezések

15. §


Ez a rendelet 2007. április 1-jén lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztaságból, a települési környezet fenntartásáról 11/2000. (V. 1.) önkormányzati rendelet.