Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(XII.15.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális, jóléti juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2010. 12. 15





Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 4. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1. §


  1. E rendelet hatálya Dévaványa Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselőkre és ügykezelőkre (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.
  2. A rendelet 4. §-ában meghatározott szociális támogatások azoknak a nyugállományú köztisztviselőknek nyújtható, akik a polgármesteri hivataltól kerültek nyugállományba.
  3. E rendelet 2-6. §-aiban meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.



Köztisztviselői juttatások

2. §


A köztisztviselő részére a következő szociális juttatások állapíthatók meg:

  1. gyermekszületés esetén egyösszegű, vissza nem térítendő családalapítási támogatás,
  2. illetményelőleg


3. §


A rendelet 2. §-ában meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.



A nyugállományú köztisztviselők támogatásaival kapcsolatos szabályok

4. §


A nyugállományú köztisztviselő a mindenkori költségvetési rendeletben biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli támogatásokban részesülhet:

  1. eseti szociális segély,
  2. temetési segély


Eseti szociális segély

5. §


  1. Eseti szociális segély adható annak a nyugdíjas köztisztviselőnek, akinek a havi jövedelme nem éri el a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét és átmenetileg létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe kerül, vagy időszakosan létfenntartási gondokkal küzd.
  2. Az eseti szociális segély egy évben egy alkalommal adható.
  3. Az eseti szociális segély mértéke nem haladhatja meg a mindenkori köztisztviselői illetményalap 50 %-át.


Temetési segély

6. §


  1. Temetési segély adható annak a nyugdíjas köztisztviselőnek, aki tartásra köteles hozzátartozója, eltemettetéséről gondoskodott és havi jövedelme nem éri el a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét.
  2. A temetési segély a mindenkori köztisztviselői illetményalap összege.


7. §


A juttatásokra és támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.


Záró rendelkezések

8. §


E rendelet 2010. december 15-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális és jóléti juttatásokról, valamint szociális támogatásokról szóló 6/2007.(II.23.) rendelet és az azt módosító 18/2008.(VI.27.) ör. rendelet.