Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2011 (XI.25.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2012. 01. 01- 2012. 12. 31
Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdés és 5-7. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet


Az adó megállapítás joga

1. §


Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat illetékességi területén a következő adókat vezeti be:

a)      magánszemélyek kommunális adója,

b)      helyi iparűzési adó,

c)      idegenforgalmi adó.


II. fejezet


A magánszemélyek kommunális adója


Az adó mértéke

2. §[1]


Az adó mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 7.000,- Ft/év.


Mentesség

3. §


(1)      Mentességi kérelmet csak az adó megfizetésének határidejét megelőzően lehet benyújtani. 


(2)      Mentes a kommunális adó fizetése alól az egyedülálló 70. életévét betöltött nyugdíjas, ha havi rendszeres jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét.



Adózási szabály


4. §


A magánszemélyek kommunális adója csoportos beszedési megbízás alapján is teljesíthető.




A helyi iparűzési adó


Az adó mértéke

5. §


 (1) [2]  Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 2  százaléka.


(2) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó

a)      építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot, naptári naponként 5.000,- Ft,

b)      bármely – az a) pontba nem sorolható – tevékenysége esetén, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, hogy egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel, naptári naponként 5.000,- Ft.



Az idegenforgalmi adó

Az adókötelezettség és az adó alanya

6. §


Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát tölt.



Adómentesség

7. §


Az 1990. évi C. törvényben felsorolt törvényi mentességeken túl a 6. § szerinti adókötelezettség alól mentesek az önkormányzat illetékességi területén állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok hozzátartozói.



Az adó alapja és mértéke

8. §


(1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 200,- Ft.



Bizonylatok, könyvvezetés, nyilvántartás

9. §


Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad. A szálláshelyeken a nyilvántartás céljára vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.



Az adó beszedésére kötelezett

10. §


(1) A fizetendő adót

a)      kereskedelmi szálláshelyeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,

b)     a fizetővendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv szedi be.


(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.



III. fejezet


Záró rendelkezések

11. §


Ez a rendelet 2012. január 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszíti Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 19/2010.(XI.26.) önkormányzati rendelete.



Dévaványa, 2011. november 15.








[1] Módosította: a 38/2012.(XII.14) önkormányzati rendelet 1. §-a.

  Hatályos: 2013. január 1-től.


[2] Módosította: 31/2012.(XII.1.) önkormányzati rendelet 1 §-a

   Hatályos: 2013. január 1-től