Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2011 (XI.25.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2013. 01. 01- 2017. 12. 31






Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdés és 5-7. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet


Az adó megállapítás joga

1. §


Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat illetékességi területén a következő adókat vezeti be:

  • magánszemélyek kommunális adója,
  • helyi iparűzési adó,
  • idegenforgalmi adó.


II. fejezet


A magánszemélyek kommunális adója


Az adó mértéke

2. §


Az adó mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 7.000,- Ft/év.


Mentesség

3. §


  1. Mentességi kérelmet csak az adó megfizetésének határidejét megelőzően lehet benyújtani.


  1. Mentes a kommunális adó fizetése alól az egyedülálló 70. életévét betöltött nyugdíjas, ha havi rendszeres jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét.


Adózási szabály

4. §


A magánszemélyek kommunális adója csoportos beszedési megbízás alapján is teljesíthető.




A helyi iparűzési adó


Az adó mértéke

5. §


 (1)   Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 2  százaléka.


(2) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó

  • építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot, naptári naponként 5.000,- Ft,
  • bármely – az a) pontba nem sorolható – tevékenysége esetén, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, hogy egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel, naptári naponként 5.000,- Ft.



Az idegenforgalmi adó

Az adókötelezettség és az adó alanya

6. §


Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát tölt.



Adómentesség

7. §


Az 1990. évi C. törvényben felsorolt törvényi mentességeken túl a 6. § szerinti adókötelezettség alól mentesek az önkormányzat illetékességi területén állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok hozzátartozói.



Az adó alapja és mértéke

8. §


(1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 200,- Ft.



Bizonylatok, könyvvezetés, nyilvántartás

9. §


Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad. A szálláshelyeken a nyilvántartás céljára vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.



Az adó beszedésére kötelezett

10. §


(1) A fizetendő adót

  • kereskedelmi szálláshelyeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,
  • a fizetővendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv szedi be.


(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.



III. fejezet


Záró rendelkezések

11. §


Ez a rendelet 2012. január 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszíti Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 19/2010.(XI.26.) önkormányzati rendelete.







Módosította: a 38/2012.(XII.14) önkormányzati rendelet 1. §-a.

  Hatályos: 2013. január 1-től.


Módosította: 31/2012.(XII.1.) önkormányzati rendelet 1 §-a

   Hatályos: 2013. január 1-től