Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011.(II.25.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének engedélyezéséről és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2011. 03. 01- 2017. 06. 29



a házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének engedélyezéséről és szolgáltatási díjairól




Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 42/A § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


1. §

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Dévaványa város közigazgatási területén történő házasságkötés, és a bejegyzett élettársi kapcsolatok (továbbiakban: házasságkötés) létesítésének eljárása kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


2. §

Díjfizetési kötelezettség



  1. Az önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyiséget.


  1. A hivatali munkaidőn kívüli, valamint az anyakönyvvezető hivatalos helyiségén kívül történő házasságkötés esetén a házasulók a többletszolgáltatás ellentételezéseként az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


  1. Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a házasulók megjelölni és igazolni kötelesek.



3. §

Az önkormányzat részére fizetendő díj


  1. Házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén bruttó 10.000,- Ft.
  2. Házasság hivatali munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 10.000,- Ft.
  3. Házasság hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 10.000,- Ft.

4. §

Házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj


A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt a választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy a 3. §-ban meghatározott díjakból:


  1. házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén bruttó 4.000,- Ft.
  2. házasság hivatali munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 3.000,- Ft.
  3. házasság hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 4.000,- Ft. díjazás illeti meg.



5. §

Díjfizetésre vonatkozó eljárási rendelkezések


  1. A többletszolgáltatás ellentételezéseként a 3. §-ban megállapított díjat az eseményt megelőző legalább 10 nappal az önkormányzat házipénztárába kell befizetni, és a befizetésről szóló pénztárbizonylatot az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni.


  1. Amennyiben az esemény elmarad és azt az esemény előtt legalább 5 nappal írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnél, a díjat az önkormányzat visszafizeti.



6. §

Hivatali helyiségen kívüli, valamint a munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai



  1. A hivatali helyiségen kívüli, a munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli és munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezését a jegyzőtől írásban kell kérni.
  2. A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.
  3. Az esemény engedélyezéséről a jegyző határozattal dönt, figyelemmel az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és névviselésről szóló módosított 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (8) bekezdésére.



7. §

Értelmező rendelkezések


Jelen rendelet értelmében


  1. hivatalos helyiségnek minősül: Dévaványa Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának 18. számú házasságkötő terme,
  2. hivatali munkaidőn túli házasságkötésnek minősül a 223/2010. (V. 27.) Kt. határozattal elfogadott hivatali SzMSz VII. fejezet 1. pontjában meghatározott munkaidőn kívül kötött házasságkötés.



8. §

Záró rendelkezések



E rendelet 2011. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követő időpontban tartandó házasságkötéseknél kell alkalmazni.