Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(I.31.) önkormányzati rendelete

az otthonteremtés helyi támogatásáról

Hatályos: 2014. 02. 03- 2014. 06. 29

Bevezető rendelkezések



Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településen felmerülő lakásgondok megoldása érdekében Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8-9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet célja

1.      §

A rendelet célja, hogy az arra rászoruló családok részére az e rendeletben meghatározott formájú lakásszerzésüket elősegítse és ahhoz hatékony és sokoldalú anyagi támogatást nyújtson.



A támogatásban részesíthetők körére vonatkozó szabályok

2.      §

(1)   Helyi önkormányzati támogatásban részesíthető az a nagykorú személy, aki a településen legalább 3 éve állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. 

(2)   Házastársak és élettársak kizárólag együtt részesíthetők támogatásban és csak akkor, ha a támogatással érintett ingatlanon mindketten egymás között egyenlő arányú tulajdoni illetőséget szereznek.



A támogatás feltételei

3.      §

A támogatás nyújtásának feltétele, hogy a támogatással megvásárolni kívánt lakás műszaki állapota olyan, hogy az a lakáshoz jutó lakásgondját legalább 10-15 évre megoldottá teszi.



Az otthonteremtési támogatás felhasználásának szabályai

4.      §

Otthonteremtési támogatás nyújtható Dévaványa város közigazgatási területén lévő:

a.)    Lakóház építéséhez,

b.)    Új vagy használt lakás vásárlásához.

A támogatás formája és mértéke

5.      §

(1)    A támogatást az igénylő részére az önkormányzat vissza nem térítendő támogatás formájában folyósítja.

(2)    A támogatás mértéke:

a.)    Lakóház építése esetén 500.000,- Ft.

b.)    Lakásvásárlás esetén a szerződés szerinti vételárnak a 25 %-a, de legfeljebb
500.000,-Ft.

(3)    A támogatás fejében a támogatottnak vállalnia kell, hogy a támogatással tulajdonába kerülő lakást 5 évig nem idegeníti el, és kizárólag lakhatás céljára használja.

(4)    Ugyanazon igénylő a vissza nem térítendő támogatást csak egyszer veheti igénybe.



A támogatás megállapításával kapcsolatos kizáró okok

6.      §

Nem állapítható meg támogatás, ha:

a.)  a kérelmező a megvásárolni kívánt lakás vételárát teljes egészében kiegyenlítette,

b.) a Képviselő-testület által lakástámogatás céljára biztosított éves keretösszeg elfogyott,

c.)  a támogatással megvásárolni kívánt lakás műszaki állapota szakértői vélemény alapján olyan, hogy a lakás megvásárlása nem gazdaságos, nem célszerű, műszaki szempontból nem megalapozott, mivel nem oldja meg a vásárló lakásgondját legalább 10-15 évi időtartamra.



A szerződést biztosító mellékkötelezettségek

7.      §

(1)     A támogatási összeg erejéig az érintett ingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni 5 éves időtartamra,

(2)     A vállalási határidőn belüli lakáscsere, vagy újabb lakás vásárlása esetén – amennyiben az Dévaványán történik - a jelzálogjog az új lakásra átjegyezhető a korábbi feltételek fennállása mellett.



Szerződésszegésre vonatkozó szabályok

8.      §

A támogatás visszafizetése a jegybanki alapkamattal növelten egy összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített:

a.)     A támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használta fel, vagy a szerződésben rögzített feltételeket nem teljesíti.

b.)    A támogatásban részesítését valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával, vagy más módon befolyásolta.

c.)     A lakás építését a jogerős építési engedélyben meghatározott határidőn belül nem kezdi meg, vagy attól engedély nélkül eltér.




Eljárási szabályok

9.      §

(1)    A lakáscélú támogatással kapcsolatos ügyekben a Képviselő-testület jogosult döntést hozni.

(2)    A támogatás iránti kérelmet a Képviselő-testületnek címezve az Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani. Egyúttal dokumentálni kell az igényelt támogatás felhasználási célját: építkezés esetén a jogerős építési engedélyt, vásárlás esetén az adás-vételi szerződést.

(3)    A támogatási szerződés elkészíttetéséről a Képviselő-testület döntésének megfelelően a polgármester gondoskodik.

(4)    A támogatás kifizetése készpénz-kímélő fizetéssel történik: adás-vétel esetén az eladó részére, építkezés esetén az építtető részére, építési számla bemutatása ellenében.



Helyszíni szemle

10.  §

(1)   A lakáscélú támogatás iránti kérelem elbírálását megelőzően az ügyfél lakáskörülményeinek tisztázása érdekében a megvásárolni kívánt lakás műszaki állapotának megvizsgálása érdekében helyszíni szemlét kell lefolytatni és környezettanulmányt kell készíteni.

(2)   A helyszíni szemle megtartásáról a polgármester gondoskodik és annak eredményéről köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(3)   A hatósági ellenőrzést a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) által szabályozottak szerint kell lefolytatni.


11.  §

(1)    A polgármester az önkormányzati hivatal útján köteles a szerződésben foglaltak teljesítését figyelemmel kísérni. Emellett köteles tájékoztatni a Képviselő-testületet a lakástámogatás céljára elkülönített keretösszeg aktuális egyenlegéről.



Záró rendelkezések

12. §

(1)   E rendelet 2014. február 3-án lép hatályba.

(2)   E rendeletben nem szabályozott ügyintézési valamint jogorvoslati határidők esetében a Ket. általános szabályait kell alkalmazni.

(3)   E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az otthonteremtés helyi támogatásáról szóló 28/2009.(X.30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.