Dévaványa város képviselő testületének 22/2014 (VIII.29..) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

Hatályos: 2014. 09. 11





Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatalmazott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében és a 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:




Általános rendelkezések


  1. §


A rendelet célja a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásával a lakosság nyugalomhoz, különösen az éjszakai pihenéshez való alkotmányos jogának biztosítása, az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjének szabályozása.


  1. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. vendéglátás: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 30. pontja szerinti fogalom.
  2. diszkó: Olyan vendéglátást folytató zenés szórakozóhely ahol a vendéglátó üzlet épületén belül – az asztalok és székek által elfoglalt helyet leszámítva – legalább

50 m2 –es tánctér áll a vendégek rendelkezésére.


  1. §


E rendelet hatálya kiterjed a 4. § -ban foglaltak kivételével Dévaványa Város közigazgatási területén működő, vendéglátást folytató üzletekre.


  1. §


A rendelet hatálya nem terjed ki az alábbi vendéglátást folytató üzletekre:

  1. lakodalmak, esküvők helyszíneire
  2. az Önkormányzat és az önkormányzat intézményei által megtartott rendezvények helyszíneire
  3. szilveszter éjszakáján az összes vendéglátást folytató üzletre







A nyitva tartás szabályai


  1. §


  1. A vendéglátást folytató üzletek vasárnaptól csütörtökig 2200 óra és hajnali 0500 óra között nem tarthatnak nyitva.


  1. A vendéglátást folytató üzletekben – a diszkó kivételével - pénteken és szombaton a nyitva tartás legfeljebb másnap 0200 óráig tart.


  1. Diszkó pénteken és szombaton legfeljebb másnap 0500 óráig tarthat nyitva.


  1. §


  1. A vendéglátást folytató üzletek rendezvényt tarthatnak évente egységenként legfeljebb 12 alkalommal 2200 és 0500 óra között. Az alkalomszerűen tartott rendezvény tekintetében az üzemeltetőt bejelentési kötelezettség terheli a jegyző felé, amit legalább 10 nappal a rendezvény előtt köteles bejelenteni.


  1. A bejelentésben foglaltakról a szomszédos ingatlan használóit és a rendőrséget a jegyző tájékoztatja a rendezvény előtt legalább 5 nappal.


  1. 2014. évben időarányosan tartható olyan rendezvény, amely előzetes bejelentési kötelezettség mellett 0500 óráig tarthat nyitva.



Záró rendelkezések


  1. §


  1. E rendelet 2014. szeptember 10-én lép hatályba.


  1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló 8/2009.(III.27.) önkormányzati rendelete hatályát veszíti.