Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről szóló 10/2011.(IV.1.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2016. 03. 31

1. §


A köztemetőről szóló 10/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) preambuluma


Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A.§ (2) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének és a 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


szövegrész helyébe


Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. §-ában biztosított jogkörében eljárva, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tövényben és annak végrehajtására kiadott módosított 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja


szövegrész lép.


2. §


A Rendelet 2.§-a az alábbi (f) bekezdéssel egészül ki:


szociális temetkezési hely: e rendelet 1. mellékletét képező parcella kiosztási térképen lévő SZOC kezdőbetűvel jelölt parcella 



3. §


A Rendelet 3.§-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


Az üzemeltető kizárólagos feladata a sírhelyekkel való gazdálkodás, a sorba temetésről és – a szociális sírok kivételével - a sírok kiásásáról való gondoskodás.


4.§


A Rendelet 4. § (1) bekezdése az alábbi d) ponttal egészül ki:


d.) A fenntartó biztosítja a szociális temetéshez szükséges  (a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez, a betemetéshez) eszközöket az üzemeltető részére, az üzemeltető ezen eszközöket és a temetési szertartás idejére a ravatalozót köteles térítésmentesen rendelkezésére bocsátani a szociális temetést igénybevevőnek.


5. §


A Rendelet 5. § (3) bekezdése az alábbi e.) ponttal egészül ki:


e.) koporsós szociális sírhely


6. §


A Rendelet 5. § (3) bekezdése az alábbi f.) ponttal egészül ki:


f.) szociális urnasírhely


7. §


A Rendelet 6. § (1) bekezdése


(1) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az üzemeltetőtől kell kérni. A temetési szándékot a megváltott temetkezési helyek igénybevételekor is mindenkor be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetben a bejelentéskor be kell mutatni a temetési hely megváltását igazoló befizetési csekket, vagy egyéb iratot, mellyel bizonyítani, vagy legalább valószínűsíteni lehet a rendelkezési jogosultságot.


szövegrész helyébe.


(1) A temetési hely kijelölését – a szociális temetési sírhely kivételével - az eltemettetőnek az üzemeltetőtől kell kérni. A temetési szándékot a megváltott temetkezési helyek igénybevételekor is mindenkor be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetben a bejelentéskor be kell mutatni a temetési hely megváltását igazoló befizetési csekket, vagy egyéb iratot, mellyel bizonyítani, vagy legalább valószínűsíteni lehet a rendelkezési jogosultságot.


szövegrész lép.




8. §



A Rendelet 7. § (1) bekezdése az alábbi f.) ponttal egészül ki:


f.) koporsós szociális sírhely, amelyben az első betemetéstől számított 25 éven belül kizárólag szociális temetés keretében urna elhelyezése történhet

területe 130x220 cm

mélysége 250 cm

csak az állam által biztosított sírjel, továbbá legfeljebb 60cm magasságú oldalrézsűzött  földhalom (hant) helyezhető el 



9. §



A Rendelet 7. § (1) bekezdése az alábbi g.) ponttal egészül ki:


g.) szociális urnasírhely, amelyben az első betemetéstől számított 25 éven belül kizárólag szociális temetés keretében urna elhelyezése történhet

területe 80x60 cm

mélysége 100 cm

csak az állam által biztosított sírjel, továbbá legfeljebb 40cm magasságú oldalrézsűzött  földhalom (hant) helyezhető el 


A Rendelet 7. § (1) bekezdése az alábbi h.) ponttal egészül ki:


h.) a szociális temetési sír 2,40 m hosszú és 1,20 m széles, szociális parcellában földbe temetett urna helye 0,80 m hosszú, 0,60 m széles és 1,00 m mély.



10. §


A Rendelet 8. § (1) bekezdése


(1) Temetési hely megjelölésére sírjel létesíthető. Sírjel – külön engedély nélkül – az üzemeltető részére történt előzetes bejelentés után létesíthető.


szövegrész helyébe


(1) A temetési hely kivételével a sír megjelölésére az üzemeltető részére történt előzetes bejelentést követően – külön engedély nélkül – sírjel, síremlék, sírbolt létesíthető. Szociális sírhely esetén csak az állam által biztosított sírjelet lehet elhelyezni. 


szövegrész lép.






11. §


A Rendelet 9. § (1) bekezdése


(1) Temetési hely a rendeletben megállapított térítési díj ellenében váltható meg. A temetési hely használati idejének lejárata esetén az ismételt megváltáskor az e rendeletben szabályozottak szerinti további időtartamra és díjért a rendelkezésre jogosult vagy annak leszármazója/örököse által újból megváltható. A kettős és a mélyített sírként megváltott síroknál a rendelkezési jog idejét az utolsó rátemetéstől kell számítani.


szövegrész helyébe


(1) A szociális temetkezési hely első igénybevétele ingyenes, egyéb temetési hely a rendeletben megállapított térítési díj ellenében váltható meg. A temetési hely használati idejének lejárata esetén a sírhely újraváltható, az ismételt megváltáskor az e rendeletben szabályozottak szerinti további időtartamra és díjért a rendelkezésre jogosult vagy annak leszármazója/örököse által újból megváltható. A kettős és a mélyített sírként megváltott síroknál a rendelkezési jog idejét az utolsó rátemetéstől kell számítani.


szövegrész lép.



12. §


A Rendelet 10. § -a


(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet tartalmazza.

(2) Urnasírhely esetén a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság 25 év.

(3) A használati idő lejártát a rendelkezésre jogosult köteles figyelemmel kísérni.

(4) A használati idő lejárta után a temetkezési helyek újabb időtartamra megválthatók.


szövegrész helyébe:


(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) nem lehet kevesebb, mint

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

 (2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a , az (1) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható).

 (3) A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama az (1) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb,

 de legalább az (1) bekezdés a) és d) pontja esetében 10 év, az (1) bekezdés b) pontja esetében 30 év, az (1) bekezdés c) pontja esetében 5 év.

 (4) Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.


szövegrész lép.


13. §


A Rendelet 19. § (3) bekezdése az alábbi f.) ponttal egészül ki:


(f) köteles gondoskodni arról, hogy a szociális temetés lebonyolításában résztvevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi járványügyi szabályokat, ellenőrizni köteles a szociális temetésben személyesen közreműködők nyilatkozatban vállalt jogszabályszerű tevékenységét.


14. §


A Rendelet 1. mellékletének helyébe e rendelet 1. melléklet lép



15. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



16. §




1. melléklet a 16/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelethez

Mellékletek