Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az ezzel kapcsolatos térítési díjakról

Hatályos: 2021. 03. 01- 2024. 05. 31

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az ezzel kapcsolatos térítési díjakról

2021.03.01.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés l) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Dévaványa Város közigazgatási területén történő házasságkötésekre, az azokkal kapcsolatos többletszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) hivatali helyiség: Dévaványa Város Önkormányzat (5510 Dévaványa, Hősök tere 1.)

a) házasságkötő terme,

b) anyakönyvi iroda.

(2) hivatali munkaidő: Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési

Szabályzatában meghatározott munkarend.

3. Házasságkötés létesítése, engedélyezése

3. § (1) Az anyakönyvvezető térítésmentesen működik közre a hivatali helyiségben, hivatali munkaidő alatt tartandó házasságkötésnél. Minden egyéb esetben többletszolgáltatás fizetése kötelező, a 4. §-ban szabályozottak szerint.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli, illetőleg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn és helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó kérelmet az anyakönyvezetőnél kell előterjeszteni.

(3)1 A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdésében meghatározott napok kivételével engedélyezhető

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén az anyakönyvvezető véleményét a jegyző kikéri. A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tarthat.

(5) A (3)-(4) bekezdésben foglalt kérelmekről a jegyző dönt.

4. Házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatás díja és a díjfizetésre vonatkozó eljárási rendelkezések

4. § Önkormányzat részére fizetendő díj

(1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díjazása bruttó 10.000,- Ft

(2) hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díjazása bruttó 10.000,- Ft

(3) Hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díjazása bruttó

10.000,- Ft.

5. § A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj

(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként bruttó 4.000,- Ft díjazás illeti meg a 4. § (1) bekezdésében megállapított díj terhére.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett - házasságkötésekként bruttó 3.000,- Ft díjazás illeti meg a 4. § (2) bekezdésében megállapított díj terhére.

(3) A hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett - házasságkötésekként bruttó 4.000,- Ft díjazás illeti meg a 4. § (3) bekezdésében megállapított díj terhére.

6. §

Díjfizetésre vonatkozó rendelkezések

(1) A többletszolgáltatás ellentételezéseként a 4. §-ban megállapított díjat az eseményt megelőző legalább 10 nappal korábban, az önkormányzat házipénztárába kell befizetni, és a befizetésről szóló pénztárbizonylatot az anyakönyvvezetőnek haladéktalanul be kell mutatni.
(2) Amennyiben az esemény elmarad, és azt az esemény előtt legalább 5 nappal írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnél a díjat az önkormányzat visszafizeti.

7. Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2017. július 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépés napját követően beérkezett kérelmek, valamint a rendelet hatálybalépése előtt benyújtott olyan írásbeli kérelmek esetében is alkalmazni kell, ahol a házasságkötés még nem valósult meg.
(2) Hatályát veszti Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének engedélyezéséről és szolgáltatási díjairól szóló 7/2011.(II.25) önkormányzati rendelete.