Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 4/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet módosítása

Hatályos: 2017. 05. 01- 2017. 05. 01




Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ában, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 92. §-ban és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 4/2017.(III.1.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosul:


1.§

A Rendelet 3. § (4) az alábbiak szerint módosul:


„(4)Ugyanazon család ugyanarra az időszakra tekintettel több jogcímen párhuzamosan nem részesülhet rendkívüli települési támogatásban, kivéve a létfenntartást veszélyeztető élethelyzet miatt nyújtott támogatás, temetési, krízistámogatás.”


2.§


  1. A Rendelet 4. § a) pontja az alábbi ac), ad) alponttal egészül ki:

„  ac) gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatás,

    ad) tüzelőanyag támogatás.”


  1. A Rendelet 4. § b) pontja az alábbiak szerint módosul:

„ba) települési támogatás esetében: születési támogatás, köztemetés költségének megtérítésére kötelezés;

  1. rendkívüli települési támogatás keretében: temetési támogatás, elemi kár miatt adható támogatás.”


3.§

(1) A Rendelet a következő 5/A. §-sal egészül ki:



5/A. §


  1. Települési támogatásban részesíthető magas gyógyszerköltség vagy gyógyászati segédeszköz címén az a személy,
  1. aki nem jogosult közgyógyellátásra, és
  2. akinek a kérelem benyújtását megelőző hónap gyógyszerkiadása meghaladja a 4.000,- Ft-ot, vagy gyógyászati segédeszköz költsége meghaladja a 15.000,- Ft-ot és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át és vagyonnal nem rendelkezik.
    1. A kérelemhez csatolandó a gyógyszertár vagy a gyógyászati segédeszköz forgalmazására jogosult által a kérelmező nevére kiállított számla.
    2. A támogatás mértéke legfeljebb az igazolt gyógyszerkiadás 50 %-a, gyógyászati segédeszköz esetén legfeljebb az igazolt gyógyászati segédeszköz 50 %-a.”


(2) A Rendelet a következő 5/B. §-sal egészül ki:


„Születési támogatás

5/B.§


  1. Egyszeri születési támogatás illeti meg azt a családot, vagy annak hiányában a törvényes gondviselőt, ahol az egyik szülő a gyermek születésének időpontját megelőző legalább 3 éve Dévaványa településen bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik és legalább az egyik fél jövedelme keresőtevékenységből származik.
  2.  A kérelem a gyermek születését követő 90 napon belül nyújtható be. A kérelemhez szükséges benyújtani a megszületett gyermek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a Dévaványa településen működő védőnői szolgálat által kiállított igazolást, amely a csecsemő nyilvántartásba vételét és a gondozás tényét tartalmazza.
  3.  A támogatás mértéke 40.000,- Ft, amely gyermekenként egyszer vehető igénybe.”


(3) A Rendelet a következő 5/C. §-sal egészül ki:


Tüzelőanyag támogatás

5/C.§


  1. A rászorult kérelmező tüzelőanyag-támogatásra vonatkozó kérelmet terjeszthet elő október 15-e és február 28. napja között egy alkalommal, amennyiben az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, és vagyonnal nem rendelkezik.
  2. A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
  3. A támogatás elbírálása előtt - a fűtési mód ellenőrzése érdekében - a Hivatal környezettanulmányt készíthet.”


(4) A Rendelet a következő 5/D. §-sal egészül ki:


„Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek szünidei étkeztetése

5/D. §


(1) Szünidei gyermekétkeztetésre ingyenesen jogosult az a bölcsődés és az óvodás gyermek, továbbá az általános és középfokú nevelési-oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermek, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultága a kérelem benyújtásának időpontjában fennáll.

(2) A szünidei gyermekétkeztetést

a) a bölcsődei ellátásban, vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek részére a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény vagy az óvoda zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapra,

b) a nappali tagozaton tanuló gyermek részére a nyári szünet időtartama alatt legfeljebb 43 munkanapra és az évközi szünet időtartamára eső valamennyi munkanapra lehet igényelni, feltéve, hogy az a) pont szerinti gyermek a zárva tartás időtartama alatt nem veszi igénybe a bölcsődei gondozást, óvodai nevelést, más nyitva tartó intézményben.

(3) A szünidei gyermekétkeztetés igénylésének lehetőségéről és a kérelem benyújtásának határidejéről a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításával egyidejűleg tájékoztatni kell jogosultat.

(4) A szünidei gyermekétkeztetés iránti kérelmet

a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben

aa) a nyári szünet időtartamára vonatkozóan az adott évben május 1. és május 31. között,

ab) a további évközi szünetek tekintetében a zárva tartás kezdő napját megelőző 10. munkanapig,

b) a (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben

ba) a nyári szünet időtartamára vonatkozóan az adott évben május 1. és május 31. között,

bb) az évközi szünet időtartamára vonatkozóan az adott évközi szünetet megelőző hónap 1. napjától a hónap 20. napjáig kell benyújtani.”


(5) A Rendelet a következő 5/E. §-sal egészül ki:


„Köztemetés költségének megtérítésére kötelezés

5/E.§


(1) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy részére különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, - amennyiben hagyatéki eljárás a rá vonatkozó jogszabályi előírás szerint nem indul - a Polgármester engedélyezi:

  1. a részletfizetést, ha a temetésre köteles

aa) egyedülélő havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem éri el, vagy

ab) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem éri el,

  1. a visszafizetési kötelezettség 50 %-kal való csökkentését, ha a temetésre köteles

ba) egyedülélő havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem éri el, vagy

bb) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem éri el,

  1. az elengedést, ha a temetésre köteles

ca) egyedülélő havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem éri el, vagy

cb) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem éri el.

(2) Különös méltánylást érdemlő körülménynek tekintendő, ha

  1. a köztemetés költségeinek megtérítése az eltemettetésre köteles személy saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti és vagyona sem neki, sem családjának nincs.

b)    az elhunyt/ak bűncselekmény áldozata/i.

(3) A köztemetés megtérítésnek kötelezettsége alóli mentesség iránti kérelmet a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül lehet előterjeszteni.



(6) A Rendelet a következő 5/F. §-sal egészül ki:


„Szociális Földprogram

5/F.§


  1. A Képviselő-testület rendszeres természetbeni ellátásként Szociális Földprogram keretében növénytermesztés és állattenyésztés lehetőségét biztosítja a szociálisan rászoruló személyeknek.
  2. A Szociális Földprogramra a szociálisan rászoruló személyek, valamint családok a Szociális és Egészségügyi Bizottsághoz benyújtott kérelem benyújtásával jelentkezhetnek.
  3. Szociálisan rászorulónak kell tekinteni különösen azokat a személyeket, családokat, akik:
    1. jövedelemmel nem rendelkeznek;
    2. akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át,
    3. aki álláskeresési támogatásban, vagy aktív korúak ellátásában részesül;
    4. pályakezdő munkanélküliek és vagyonnal nem rendelkeznek.
  4. A Szociális Földprogramban résztvevők részére
    1. növénytermesztés esetén 1-2 fős családok részére legfeljebb 400 m2, 3 és több fős családok részére legfeljebb 500 m2 nagyságú ingyenes földterület használat biztosítható;
    2. állattartás esetén 1-2 fős családok 25 db, 3 és több fős családok részére 50 db naposcsibe és a 23. § (1) bekezdése szerinti takarmány kerül biztosításra az állatok tartásához. Egy lakcímen élők közül csak egy személy igényelheti a támogatást.
  5. A szociálisan rászoruló személy vagy család akkor jelentkezhet állattartó tevékenységre, ha az állattartáshoz megfelelő épülettel rendelkezik. Amennyiben nem rendelkezik állattartáshoz megfelelő épülettel, úgy családon belül más lakcímen is végezheti a tevékenységet.
  6. A Szociális Földprogram meghirdetéséről a Képviselő-testület dönt. A Képviselő-testület döntését követően az önkormányzat hivatalos lapjában felhívást tesz közzé, amely tartalmazza a Szociális Földprogramra jelentkezés határidejét, amely legfeljebb a megjelenéstől számított 15 nap lehet.
  7. A Szociális Földprogramba bevont személyekkel, valamint családokkal a Polgármester együttműködési megállapodást köt, amely tartalmazza:
    1. a munkavégzésben résztvevők ez irányú jogait és kötelezettségeit,
    2. a munkavégzés sajátos körülményeit, feladatait,
    3. a munkavégzés során támasztott követelményeket,
    4. a munkavégzéssel kapcsolatos szándékos károkozás megtérítésének kötelezettségét, illetve a programból való kizárás szankcióját,
    5. az elszámolás szabályait.
  8. A Szociális Földprogram keretében a növénytermesztéséhez a vetésig, ültetésig, telepítésig szükséges talaj-előkészítő munkálatokat az önkormányzat saját forrásából biztosítja.
  9. Az állattartás költségei az önkormányzat és a kedvezményezett között megosztásra kerülnek. Az önkormányzat biztosítja a naposcsibét és 25 db estén 20 kg baromfiindító tápot, 50 db esetén 40 kg baromfiindító tápot. Naposcsibe nevelése estén az állatokat a hat hetes korukig kell nevelni, azok a kötelezettség teljesítéséig az önkormányzat tulajdonát képezik. A határidő letelte után az állatok a kedvezményezett tulajdonát képezik.
  10. Az állatok és a takarmány átvételére a kedvezményezett, vagy írásban meghatalmazott nagykorú személy jogosult.


A Rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A rendkívüli támogatások pénzbeli és természetbeni formában biztosíthatók.”


5.§

A Rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A kérelemhez minden esetben csatolandó a rendkívüli élethelyzet igazolására szolgáló dokumentáció. A rendkívüli települési támogatás összegének meghatározása egyedi elbírással, az ügy összes körülményének figyelme bevételével történik.”

6.§

(1) A Rendelet 8. § a),f)-h),j),k) pontjai törlésre kerülnek.

(2) A Rendelet 9. §-a törlésre kerül.

7.§

A Rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az igényt a jogosultságot biztosító eset bekövetkeztét követő 90 napon belül lehet kérelmezni.”


8.§

A Rendelet 12. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Rendkívüli települési támogatásban részesíthető beiskoláztatási támogatás címén
  1. minden év augusztus 1. napjától augusztus 31. napjáig terjedő időszakban általános iskolás gyermek részére, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.
  2. minden év szeptember 1. napjától szeptember 30. napjáig terjedő időszakban a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató középiskolás gyermek és fiatal felnőtt, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató fiatal felnőtt részére, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.
  1. A kérelmeket a Bizottság az (1) bekezdés a)-b) pontjaiban meghatározott beadási határidőt követő soron következő bizottsági ülésen bírálja el. A támogatás mértékét a benyújtott kérelmek, valamint a Bizottság rendelkezésre álló költségvetési keretösszeg határozza meg akként, hogy kérelmezőnként egyenlő mértékű támogatást szükséges adni.


9.§


  1. A Rendelet 14. §-a törlésre kerül.
  2. A Rendelet 15. §-a törlésre kerül.
  3. A Rendelet 16. §-a törlésre kerül.
  4. A Rendelet 17. § (3) bekezdése törlésre kerül.
  5. A Rendelet 19. §-a törlésre kerül.
  6. A Rendelet 20. §-a törlésre kerül.
  7. A Rendelet 21. §-a törlésre kerül.
  8. A Rendelet 22. §-a törlésre kerül.
  9. A Rendelet 23. §-a törlésre kerül.

10. §


E rendelet 2017. május 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.