Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2018.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2019. 06. 15





Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Dévaványa, Bethlen utca 1834 helyrajzi számú 3970 m2 alapterületű ingatlanon található helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) területére, személyi hatálya pedig a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra.


(2) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelniük a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.


2. A piac fenntartása, üzemeltetése


2. § (1) Dévaványa Város Önkormányzata - továbbiakban: önkormányzat - a termelői termékekkel történő jobb ellátás érdekében e rendeletnek megfelelően helyi termelői piacot, lángossütőt, valamint vizesblokkot tart fenn.


(2) A piac üzemeltetési feladatait az Agricola Dévaványa Kft.(5510 Dévaványa, Hősök tere 1.) végzi.


(3) Az önkormányzat, mint tulajdonos látja el a piac területén lévő épület, (piacfelügyelői iroda, gombaszakértő helyiség, vizesblokk) takarítási, karbantartási üzemeltetési feladatait.


(4) Az üzemeltető ellátja

a) a piac területének tisztántartását, a piaci napokon keletkezett kommunális hulladék gyűjtését, téli időszakban a hóeltakarítást, síkosságmentesítést;

b) a piac rendjének biztosítását, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről;

c) a nyitási, zárási feladatokat, az odaérkező árusok elhelyezését;

d) a helypénzek beszedését, befizetések ellenőrzését, és elszámolását.


(5) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat.



3. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei


3. § (1) A piac elsősorban termelői piac, ezért a helyfoglalásnál elsőbbséget élveznek az alábbi termékeket előállító dévaványai székhellyel, telephellyel rendelkező árusítók:

  1. a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág);
  2. a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék;
  3. méz;
  4. saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás;
  5. sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;
  6. kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozása útján előállított húskészítmények;
  7. élő állat (házi és haszonállat).

(2) A piac területén meleg étel, büfé termékkörbe tartozó áru csak a piaccsarnok helyiségében árusítható.


(3)A piaci árusítók a termékeik árát kötelesek árcédulán vagy összesített árjegyzéken feltüntetni. Az árusítók kötelesek az árusító helyen, a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni, a nevüket, címüket, székhelyüket, telefonszámukat.


(4) A piaci árusítás során kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt szabad használni. Ha az áru mérlegelése külön (kosár, doboz, stb. felhasználásával) történik, azon a mérőedény súlyát maradandó módon, a vásárlók által jól láthatóan fel kell tüntetni.


(5) Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket, közlekedési útvonalakat árusításra igénybe venni. A piac közlekedőútjait folyamatosan szabadon kell tartani, ezeken a területeken árut, göngyöleget, kézikocsit vagy egyéb tárgyat tárolni tilos.


(6) A piacon gyűjtött, szedett gombát csak gombaszakértővel történt átvizsgálás után szabad árusítani.


(7) A piac teljes területén a nyitvatartási idő alatt csak gyalogosforgalom engedélyezett. A piac területére kutyát (vakvezető és szolgálati rendőrkutya kivételével) és egyéb nem eladásra szánt állatot bevinni tilos.


(8) Az üzemeltető által elrendezett piaci árusítóasztalokat elvinni, megbontani vagy más módon mozgatni tilos. Az árusítóasztalok elhelyezési rendszerének megváltoztatása nem engedélyezett.


4. § (1) A piac nyitvatartási ideje minden kedden és pénteken 5.00 órától 13.00 óráig. A meghatározott rendszeres piaci napokon túl az önkormányzat lehetőséget biztosít alkalmi árusításra is, amit az árusítás megkezdésének napját megelőzően legalább 8 nappal korábban írásos formában az üzemeltető részére kell megküldeni. Az alkalmi vásáron a piaci árusításra vonatkozó díjakat kell alkalmazni.


(2) A nyitvatartási időről és a piac működési rendjéről fenntartó a piac területén jól látható helyen közzétett hirdetmény útján tájékozatja a kereskedőket és a vásárlókat.


(3) Reggel 5-7 óra között foglalhatják el bérelt helyüket a tartós helyhasználó (érvényes bérlettel rendelkező), valamint azok az alkalmi árusítók, akik megfelelnek a 3. § (1) bekezdésben foglaltaknak. 7 óra után az érvényes bérlettel nem rendelkező alkalmi helyhasználók elfoglalhatják a szabadon maradt árusítóhelyeket, érkezési sorrendben.


(4) A piac területét az árusoknak legkésőbb 12.00 óráig - rendezett és tiszta állapotban - kell elhagyniuk.


(5) A piac területére - indokolt esetben - gépjárművel történő (a piacfelügyelőtől kapott külön engedély birtokában) áruszállítás 07.00 óráig történhet meg.


  1. A helyhasználat ideje, díja


5. § (1) A piacon az üzemeltető tartós vagy alkalmi helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen szabad árusítani. A helypénzt az üzemeltető megbízásából a piacfelügyelő helyben kiállított számla alapján szedi be.


(2) A piac területén tartós helyhasználatot lehet megszerezni. Az a kereskedő vagy szolgáltató, aki tartós hellyel nem rendelkezik, illetve a tartós helyét a piac kezdetéig nem foglalja el, az érkezés sorrendjében foglalhat helyet.


(3) A tartós az az a féléves helyhasználati díjat (bérletet) előre, az árusítást megelőző év december 15-ig, a második féléves díjat tárgyév június 15-ig kell megfizetni, az erről szóló megállapodás szerint. A területhasználati díj négyzetméterben számolandó, minden megkezdett négyzetméter egésznek számít. A tartós és az alkalmi helyhasználati díjak összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(4) A helyhasználó kizárólag a kifizetett árusításra szánt területnagyságot foglalhatja el, a területnagyság túllépéséért pótdíj számítható fel, melynek mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.


(5) A tartós vagy alkalmi helyhasználati engedélyt az üzemeltető írásban adja ki. Igénylőnek a bérlet vagy napijegy kiváltásakor az árusításra vonatkozó jogosultságát igazoló okiratot (cégkivonat, egyéni vállalkozói engedély vagy őstermelői igazolvány) be kell mutatnia, mert annak másolati példánya a helyfoglalási szerződés mellékletét képezi.


(6) Engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenység esetén a helyhasználati engedélyt csak az árusításra jogosító engedély bemutatása után szabad kiadni Őstermelő esetében az engedélyben megjelölt termékeken kívül más termék árusítása nem megengedett. Ennek megsértése esetén első alkalommal figyelmeztetésben, ismétlődés esetén pedig 6 hónapra kitiltásra kerül a piacról.


(7) A helyhasználat részletes feltételeit az írásos engedély tartalmazza. A helyhasználó a kijelölt helyet az üzemeltető előzetes írásbeli engedélye nélkül nem változtathatja meg, a piac területén máshol nem árusíthat, árut és göngyöleget máshol nem rakhat le. A helyhasználati engedély kifüggesztése az árusító pulton, jól látható helyen kötelező.


(8) Az alkalmi helyhasználat jogának megszerzése helyhasználati díj megfizetésével történik a piacnapokon. A helyhasználati díj megfizetéséről kiadott nyugtának naptárszerűen tartalmaznia kell az időpontot is. A helyhasználati díj megfizetését igazoló nyugtát az árusítást végző személy a területhasználat megszűnéséig köteles megőrizni, azt az ellenőrzést végző személynek (piacfelügyelő, jegyző által ellenőrzésre feljogosító igazolvánnyal ellátott személy) felhívásra bemutatni. A helyhasználati díj megfizetését igazoló, bármilyen okból elveszett nyugta, csak újabb helyhasználati díj megfizetésével pótolható.


(9) A tartós helyhasználatot az engedélyes 15 napos határidővel, írásban felmondhatja. Az üzemeltető a tartós helyhasználatot azonnali hatállyal felmondhatja, ha az árusító a piac működési rendjét felszólítás ellenére sem tartja be, az árusítóhelyén hulladékot vagy nem értékesített árut hagyott ott és ennek elmulasztására már figyelmeztetést kapott, illetve az engedélyhez kötött termék árusítójától a kereskedői engedélyt megvonták.


  1. Záró rendelkezések


6. § (1) E rendelet 2018. december 1-jén lép hatályba.

  1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet.







  1. melléklet a 18/2018.(XI.26.) önkormányzati rendelethez[1]


  1. Napi helypénzek

1. A fedett piaccsarnoki asztalról történő értékesítés esetén

150,- Ft/asztal

2. Áru kirakodásával vagy gépjárműről, utánfutóról, pótkocsiról, lakókocsiból, stb. történő árusításkor ( a gépjármű által elfoglalt hely függvényében is számítandó)

150,- Ft/m2

  1. Tartós helyhasználat díjak

1. Féléves helyhasználat díja a piaccsarnok rögzített asztalán

6.000,- Ft/asztal

2. Féléves helyhasználat díja áru kirakodásával vagy gépjárműről, utánfutóról, pótkocsiról, lakókocsiból, stb. történő árusításkor ( a gépjármű által elfoglalt hely függvényében is számítandó)

6.000,- Ft/m2

III. Pótdíj mértéke (jogtalan területfoglalás esetén)

800,- Ft/asztal vagy elfoglalt terület (m2)


[1]

Módosította a 13/2019.(VI.14.) önkormányzati rendelet 1. §-a

Hatályos: 2019. június 15-től.