Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(V.17.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2019. 05. 17





A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A § (2) és a 26. § (4), valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§. (1), 6. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya

1. §


E rendelet hatálya Dévaványa Város Önkormányzat közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.


A talajterhelési díj bevallása, megfizetése

2. §


  1. A kibocsátó a talajterheléséért díjat köteles fizetni, amelynek alapját és mértékét a környezetterhelési díjról szóló törvény határozza meg.
  2. A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig Dévaványa Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez, mint helyi adóhatósághoz (továbbiakban: jegyző) tesz bevallást.
  3. A talajterhelési díjat Dévaványa Város Önkormányzat 10402142-49564855-56551174 számú talajterhelési díj számla javára kell befizetni. Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig a települési környezetvédelmi alap javára át kell utalni.
  4. A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a jegyző vezet nyilvántartást.


Adatszolgáltatási szabályok

3. §


A települési szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a jegyző részére a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatokat szolgáltat:

a) tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,

b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről.


Kedvezmények, mentességek

4. §


(1) Az a kibocsátó, aki 2020. március 31-jéig a műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna-hálózatra ráköt és a rákötés tényét a víziközmű szolgáltatóval megkötött közüzemi szerződés bemutatásával igazolja úgy a talajterhelési díj megfizetésekor a (2)-(3) bekezdésben foglalt kedvezményben, mentességben részesül.

(2) A talajterhelési díj összegéből 50 %-os díjkedvezményben részesül a kibocsátó, ha a

a) családban élő esetén a háztartás egy főre jutó nettó jövedelme a kérelem benyújtását megelőző hónapban nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át,

b) egyedülálló esetén a nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át.

(3)  Mentesül a talajterhelési díj megfizetése alól az

a) a 70. életévét a tárgyév január 1-je előtt betöltő egyedül élő személy, akinek a kérelem benyújtását megelőző hónapban a nettó jövedelme nem éri el a nyugdíjminimum 200 %-át, vagy

b) akinek vízfogyasztása nem haladja meg éves átlagban a havi 2 m3-t.

(4)  A kedvezmény vagy a mentesség igénybevételéhez szükséges méltányossági kérelmet és az (1)-(3) bekezdésben felsorolt dokumentumokat a jegyzőhöz lehet benyújtani a tárgyév március 31-ig. A méltányossági kérelem nyomtatvány a www.devavanya.hu honlapon, vagy a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatalnál érhető el.


Értelmező rendelkezések

5.§

E rendelet alkalmazásában

a) család: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban:Szoct.) 4. § (1) bekezdés c) pontja

b) egyedülálló: a Szoct.) 4. § (1) bekezdés l) pontja;

c) egyedül élő: a Szoct. 4. § (1) bekezdés e) pontja;

d) háztartás: a Szoct. 4. § (1) bekezdés f) pontja;

e) jövedelem: a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés a) pontja;

f) műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi – műszaki kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva a rácsatlakozást.

g) tárgyév: január 1. napjától december 31. napjáig terjedő időszak, amelyet a talajterhelési díjfizetési kötelezettség érint.


Záró rendelkezések

6.§


(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. E rendelet talajterhelési díjkedvezményre és mentességre vonatkozó szabályai a 2018. tárgyévi talajterhelési díjfizetési kötelezettség esetén is alkalmazandók.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének a talajterhelési díjról szóló 21/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete.