Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 02

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

2023.01.02.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének feladat és hatáskörében a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, a 6. § a) és c) pontjában és 43. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Az adó megállapítás joga

1. § Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat illetékességi területén a következő adókat vezeti be:

a) magánszemélyek kommunális adója,

b) helyi iparűzési adó,

c) idegenforgalmi adó.

II. Fejezet

Kommunális jellegű adók

1. Kommunális adó

2. § (1) Az adó mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 9.000,- Ft/év.

(2) Mentes a kommunális adó fizetése alól az egyedülálló 70. életévét betöltött nyugdíjas, ha havi rendszeres jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét.

(3) Mentességi kérelmet csak az adó megfizetésének határidejét megelőzően lehet benyújtani.

(4) A magánszemélyek kommunális adója csoportos beszedési megbízás alapján is teljesíthető.

2. Az idegenforgalmi adó

3. § (1) Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát tölt.

(2) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben felsorolt törvényi mentességeken túl az (1) bekezdés szerinti adókötelezettség alól mentesek az önkormányzat illetékességi területén állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok hozzátartozói.

(3) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(4) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300,- Ft.

(5) Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad. A szálláshelyeken a nyilvántartás céljára vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

(6) A fizetendő adót

a) kereskedelmi szálláshelyeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,

b) a fizetővendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetve a közvetítésre jogosított szerv szedi be.

(7) Az (6) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

III. Fejezet

A helyi iparűzési adó

4. § Iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 2 százaléka.

5. §1

6. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

Az 5. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.