Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 01- 2023. 08. 01

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.01.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ban, valamint a 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szociális bérlakások felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 6. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A megüresedett szociális bérlakások szociális jelleggel 2023. július 10. napjától nem adhatók bérbe. Szociális bérlakásra megkötött és még érvényes bérleti szerződés az abban foglalt határozott időre szól, a szerződés tovább nem hosszabbítható. Szociális bérlakásként kiutalt ingatlanok, az azokra megkötött bérleti szerződés lejártát követően költségalapú bérlakásként adhatók bérbe.”

2. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 7. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A költségalapú bérlakások felsorolását e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A bérlő kiválasztása elsődlegesen bérlőkijelölés útján történik. Azzal a kérelmezővel kerül sor szerződéskötésre, akinek írásos kérelme az (5) bekezdésben foglaltaknak megfelel. A kérelmet személyesen a Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási és Szervezési Irodájánál, vagy elektronikus úton az igazgatas@devavanya.hu e-mail címen lehet benyújtani.

(3) Amennyiben az ingatlan megüresedésétől számított 30 nap eltelt és bérleti jogviszonyra kérelem nem érkezett be, úgy az ingatlan bérbeadására pályázat írható ki. Az Iroda a pályázati hirdetményt megjelenteti - az önkormányzat hivatalos újságjában vagy az önkormányzat honlapján.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Költségalapú bérlakás annak a kérelmezőnek vagy pályázónak adható bérbe aki:

a) egy évnél régebbi folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik és családjában – a vele együtt költöző családtagokat is figyelembe véve – az egy főre jutó nettó jövedelem eléri a szociális vetítési alap legkisebb összegének 300 %-át. Egy évnél régebbi folyamatos munkaviszony fennállásától el lehet tekinteni, ha a kérelmező vagy pályázó vállalja 12 havi lakbér előre történő egyösszegű megfizetését,

b) akivel szemben a pályázat benyújtását megelőző egy éven belül nem volt, illetve jelenleg sincs folyamatban lakásbérleti jogviszonnyal kapcsolatos felmondási vagy peres eljárás,

c) az önkormányzattal szemben nincs fennálló adó, vagy egyéb költségtartozása kivéve, ha az önkormányzattal megállapodást kötött a részletfizetésről

d) vállalja a lakbér és a közös költség megfizetését,

e) vállalja a szükséges kaució megfizetését.”

(3) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 7. § (7)–(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) A pályázatot az nyeri el, akinek az igazolt egy főre jutó jövedelme magasabb. Azonos jövedelem esetében az nyer, akinek a pályázata a legkorábban beérkezett.

(8) A zárt borítékban benyújtott pályázatok bontása a pályázati felhívásban megjelentetett határidőben történik, a jegyző vagy az aljegyző jelenlétében. A bontásról jegyzőkönyv kerül felvételre. A pályázatok eredményéről a Polgármester dönt. A Polgármester a nyertes pályázóval köti meg a lakásbérleti szerződést.

(9) Ha a bérlő a lakást a bérleti jogviszony megszűnésekor tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak átadja és lakbértartozása sincs, részére a kaució összegét vissza kell fizetni. Ha a bérlő karbantartási, vagy lakbérfizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a bérbeadónak a kauciót a lakás rendbetételére, illetve a lakbértartozás csökkentésére kell fordítania.”

3. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ajánlati kötöttség megszűnéséről szóló értesítés ellen 8 napon belül igazolási kérelemmel lehet élni. Az igazolási kérelem elfogadása esetén a bérbe adó a bérbevevővel a szerződést megköti. Az igazolási kérelem elfogadásáról a bérlőkijelölő dönt az igazolási kérelem Hivatalhoz történő benyújtását követő 8 napon belül.”

4. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Hatályát veszti a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet

6. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 14/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelethez