Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 03. 02

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.01.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ban, valamint a 84. § (1), (2) bekezdésében kapott felhatalmazás Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016. (XI.15.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérbeadói jogai a Képviselő-

testület a Polgármesterre ruházza át.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester)

„e) dönt a lakbértámogatásról,”

(3) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése a következő f) és g) ponttal egészül ki:

(A polgármester)

„f) dönt a költségalapú bérlakások bérlő kijelöléséről és lakásbérleti szerződést köt,
g) nem lakáscélú helyiségek bérbevételéről.”

2. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kizárólag a szociális helyzet alapján kell bérbe adni a szociális elhelyezést biztosító bérlakások építésére benyújtott pályázaton nyert támogatásból megépített Ladányi Mihály utcai bérlakásokat. A szociális bérlakások felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szociális helyzet alapján adható bérbe önkormányzati lakás annak, akinek a lakás bérbeadásakor fennálló jövedelmi és vagyoni körülményei megfelelnek az alábbi feltételeknek:)

„a) a szociális elhelyezést biztosító bérlakások igénylése esetén, családjában - a vele együtt költöző családtagokat számítva - az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének 350 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 400 %-át,”

(3) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 6. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A szociálisan rászoruló személy a Ladányi Mihály utcai szociális bérlakásból történő kiköltözéskor a befizetett összes lakbér 50 %-át vissza nem térítendő támogatásként kapja meg, amennyiben lakást vásárol vagy épít és az adásvételi szerződést vagy a véglegessé vált építési engedélyt is becsatolja.”

(4) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A megüresedett szociális bérlakások szociális jelleggel 2023. július 10. napjától nem adhatók bérbe.”

3. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Iroda a pályázati hirdetményt a lakás bérleti szerződés lejártát megelőző legalább 60 napon belül vagy a lakás megüresedésétől számított 30 napon belül köteles megjelentetni az önkormányzat hivatalos újságjában, valamint annak honlapján is, amennyiben a bérlő kérelmére a Polgármester a határozott időtartamot nem hosszabbította meg.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Költségalapú bérlakás annak a pályázónak adható bérbe aki:)

„a) egy évnél régebbi folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik és családjában – a vele együtt költöző családtagokat is figyelembe véve – az egy főre jutó nettó jövedelem eléri a szociális vetítési alap legkisebb összegének 200 %-át. Egy évnél régebbi folyamatos munkaviszony fennállásától eltekinthet a Képviselő-testület, ha a pályázó vállalja 12 havi lakbér előre történő egyösszegű megfizetését,”

(3) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A zárt borítékban benyújtott pályázatok bontása a pályázati felhívásban megjelentetett határidőben történik, a jegyző vagy az aljegyző jelenlétében. A bontásról jegyzőkönyv kerül felvételre. A pályázatok eredményéről a Polgármester. A polgármester a nyertes pályázóval köti meg a lakásbérleti szerződést.”

4. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A polgármester azonnali intézkedést igénylő rendkívüli élethelyzet esetén, méltányosságból, egyedi mérlegelés alapján a szociális, jövedelmi és vagyoni feltételek vizsgálata nélkül pályázaton kívül, határozott idejű, maximum egy 1 év időtartamra szóló bérleti jogviszony létesítéséről dönthet.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a bérlet létesítéséről hozott döntés során különösen méltányolható helyzetek:

a) ha az érintett személy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozójával együtt önhibáján kívül veszítette el a korábbi lakását,

b) jelenlegi lakhelyén veszélyeztetettségnek kitett személy (közeli hozzátartozók) esetében, különösen, ha a veszélyeztető személy is közeli hozzátartozó.

(3) E jogcímen történő bérlőkijelölés esetében az önkormányzat lakásállományába tartozó valamennyi, bérlővel nem rendelkező költségalapú bérlakás kijelölhető.”

5. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 21/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kaució összege a havi bérleti díj háromszorosa.”

6. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 22. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat a szociális elhelyezést biztosító bérlakások építésére benyújtott pályázaton nyert támogatásból megépített szociális bérlakások lakbérének megfizetéséhez a bérlők részére támogatást nyújt. A lakbértámogatásra jogosult az a bérlő, akinek háztartásában vele együtt élő családtagjait is figyelembe véve az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, továbbá a fizetendő havi lakbér összege a háztartás havi összjövedelmének a 30 %-át eléri, vagy meghaladja és a család e rendeletben meghatározott elismert lakásnagyságot nem meghaladó lakásban lakik. A lakbértámogatás mértéke 2.500,- Ft/hó.

(2) A támogatás iránti kérelmeket a Polgármesterhez kell benyújtani az erre a célra rendszeresített kérelem nyomtatvány kitöltésével. A kérelem a naptári év folyamán bármikor benyújtható.

(3) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező bérlő és a vele közös háztartásban élők kérelem benyújtását megelőző 3 havi nettó átlagjövedelem igazolását. A benyújtott kérelmeket a Polgármester bírálja el.

(4) Lakbértámogatást a kérelem benyújtását követő hó l. napjától kell megállapítani. A Polgármester a jogosultság fennállását évente felülvizsgálja és a feltételek megszűnése esetén a lakbértámogatás nyújtását megszünteti.”

7. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

8. § Hatályát veszti a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 23. § (4) bekezdése.

9. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. február 1-jén lép hatályba.

(2) A 7. § és az 1. melléklet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelethez