Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 12. 05- 2024. 03. 04

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.12.05.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezés

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveire.

2. § Az önkormányzat költségvetési szervei:

a) Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal,

b) Dévaványai Általános Művelődési Központ és Bölcsőde,

c) Margaréta Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény.

II. Fejezet

Az önkormányzat költségvetési bevételeinek és kiadásainak főösszege

1. Az önkormányzat költségvetésének bevételei és kiadásai

3. § (1)1 A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését az 1. melléklet szerint 5 177 532 ezer forint költségvetési bevétellel, 5 177 532 ezer forint költségvetési kiadással állapítja meg.

(2)2

2. A költségvetési bevételek

4. § (1) Az önkormányzat 2023. évi költségvetési bevételeinek működési és felhalmozási cél szerinti részletezését a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetési bevételeit a 3. melléklet szerint állapítja meg.

3. A költségvetési kiadások

5. § (1) Az önkormányzat 2023. évi költségvetési kiadásainak, működési és felhalmozási cél szerinti kiadás részletezését a 4. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetési kiadásait az 5. melléklet szerint állapítja meg.

6. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi-kiadási főösszegének kiemelt előirányzatok részletezését 3. és az 5. melléklet tartalmazza.

(2) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzatát, kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban, a 6. és a 7. mellékletek részletezik.

(3) Az önkormányzat működési és fejlesztési célú bevételeinek és kiadásainak 2023/24/25. évi alakulását külön bemutató mérleget a 8. melléklet tartalmazza.

7. § (1) Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek statisztikai létszámát 2023. évre együttesen 159 főben állapítja meg a 9. mellékletben foglalt részletezéssel.

(2) A közfoglalkoztatottak (áthúzódó) tervezett létszáma 13 fő.

8. § Az önkormányzat működési és fejlesztési célú bevételi és kiadásai előirányzatait bemutató mérlegét a rendelet 10. melléklete tartalmazza.

9. § (1) Az önkormányzat előirányzat - felhasználási ütemtervét a rendelet 11. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat likviditási ütemtervét a rendelet 12. melléklete tartalmazza.

10. § (1) Az önkormányzat közvetett támogatásainak kimutatását a rendelet 13. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat pénzeszköz átadását és egyéb szervezetek részére juttatott támogatásának részletezését a rendelet 14. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat Európai Uniós csatlakozási eszközök támogatásával megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzatnak adósság- és hitelállománya nincs.

III. Fejezet

A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztosságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályosságáért a polgármester a felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatalnál alkalmazott illetményalap 2023. január 1-től 38 650 Ft.

(5) A költségvetési szerveknél jutalmazásra fordítható előirányzat nem tervezhető.

(6) Az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (7) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönthet.

(7) Az önkormányzati költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetekben saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.

(8) Ha az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

12. § A polgármester felhatalmazást kap:

a) Az önkormányzat számláján lévő, átmenetileg szabad pénzeszközeinek határozott időre lekötött betétként történő elhelyezéséről, államilag garantált értékpapírban történő elhelyezéséről ajánlatkérés eredménye ismeretében a polgármester dönt.

b) A 2023. évi központi céljellegű - mérlegelést nem igénylő - pótelőirányzatok saját hatáskörben történő felosztására.

4. A költségvetési előirányzatok évközi módosítása, átcsoportosítása

13. § (1) A Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Irodája az e rendeletben szabályozott adatszolgáltatások alapján előkészíti az önkormányzati költségvetési rendelet módosítására az előterjesztést.

(2) Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok átvezetéséről, esetleges felosztásáról a polgármester előterjesztésében a Képviselő-testület dönt a 2023. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet egyidejű módosításával.

(3) A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetési rendeletet – az első negyedév kivételével, - negyedévenként döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb a beszámoló készítésének határidejéig december 31–ei hatállyal módosítja.

(4) Ha évközben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetésesét követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Az intézmények a saját hatáskörükben végrehajtott előirányzat-módosításaikról - minden hónapban, de legalább az önkormányzati költségvetés módosítási javaslat elkészítése előtt – az intézményi költségvetés szerkezeti rendjének megfelelő részletezettségben - nyilvántartásaikon alapuló - adatot kötelesek szolgáltatni a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Irodája részére.

(6) A költségvetési szervek a jelen rendelet mellékleteiben foglalt kiemelt, illetve részelőirányzataik között saját hatáskörben előirányzat módosítást nem hajthatnak végre.

(7) A kiemelt előirányzatokon belüli, jelen rendelet mellékleteiben nem szereplő részelőirányzat módosítására - Képviselő-testület előzetes hozzájárulásával - az intézmény vezetője jogosult.

5. Tartalék és egyéb előirányzatokkal kapcsolatos külön rendelkezések

14. § (1) A 2022. évi maradvány elszámolásnál kimutatott szabad - előző évről áthúzódó kötelezettséggel nem terhelt - maradványt az intézmények által benyújtott igények fedezetére, vagy a tartalék terhére kell fordítani.

(2) Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek a 2023. évi költségvetésében a tervezett előirányzatot meghaladó és szabad felhasználású bevételeket a tartalék emelésére kell fordítani.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltakkal összefüggésben megemelt tartalék előirányzatból a tervezett, de nem teljesülő kieső bevételeket kell korrigálni.

(4) A tartalékkal való rendelkezés jogát a Képviselő-testület nettó 3 000 eFt értékhatárig a polgármesterre átruházza. A polgármester köteles a hatáskörébe adott tartalék előirányzat felhasználásról a soron következő ülésen a Képviselő-testületet tájékoztatni.

15. § A Képviselő-testület dönt a tartalék előirányzatok felhasználásáról a bizottság, illetve a polgármester javaslata alapján.

16. § A tartalékon belül jóváhagyott pályázati önrészek előirányzata a pályázat meghiúsulása esetén csak a Képviselő-testület döntése alapján használható fel más célra.

17. § A Képviselő-testület úgy dönt, hogy a magánszemélyek kommunális adójából keletkezett bevételeket részben felhalmozási feladatok finanszírozására hagyja jóvá.

IV. Fejezet

Számlavezetésre és a gazdálkodásra vonatkozó szabályok

18. § Dévaványa Város Önkormányzatának számlavezető hitelintézete a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. Szeghalmi lakossági fiókja, Szeghalom, Szabadság tér 2.

19. § Az önkormányzati intézményekben folyó szakmai tevékenység bővítése, új közszolgáltatás vállalása a Képviselő-testület jóváhagyó határozata alapján lehetséges. Ennek feltétele, hogy az új kapacitás belépésének az adott költségvetési évet érintő működési bevétel és kiadás vonzatát a döntéshozatalra irányuló kezdeményezéssel egyidejűleg részletes indoklásban mutassák be.

20. § Az önkormányzati intézmények pénzellátása városi kincstári finanszírozási rendszerben történik. A jóváhagyott éves költségvetés alapján az intézmények minden hónap 5-ig megküldik a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Irodája részére a tárgyhavi finanszírozási igényüket napokra lebontva. A fel nem használt összeg a tárgynapon visszautalásra kerül az önkormányzat számlájára. A költségvetésből a fel nem használt év végi keretmaradvány a következő évre nem vihető át.

21. § (1) Az intézmények 2023. évi költségvetésében keletkező, az éves előirányzatot meghaladó többletbevételek terhére tartós kötelezettség nem vállalható.

(2) A keletkezett többletbevételek felhasználására, csak a költségvetési előirányzat Képviselő-testület által elfogadott módosítását követően kerülhet sor.

22. § (1) Az adott intézmény gazdálkodásáért felelős intézményvezetője fegyelmi és anyagi felelősséggel tartozik, ha az intézmény a kiadási előirányzatot - a 21. § (2) bekezdésben foglalt bevételfedezeten túl - a fenntartó engedélye nélkül túllépi.

(2) A dologi előirányzatok terhére személyi célú kifizetést nem lehet teljesíteni, illetve dologi előirányzatokat személyi kifizetés céljára nem lehet átcsoportosítani.

23. § Az önkormányzat - kincstári körbe tartozó - intézményei önálló fizetési számlával rendelkeznek, pénzeszközeiket ezen számlán kötelesek tartani, kivéve a jogszabály alapján elkülönítetten kezelendő bevételeket.

24. § (1) A költségvetési szervek az általuk elismert, esedékességet követő 30 napon túli tartozásállományukról havonta, a tárgyhónapot követő hó 10-ig kötelesek a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Irodája részére e rendelet 16. mellékletében szereplő nyomtatványon adatszolgáltatást teljesíteni.

(2) A Képviselő-testület a Gazdasági és Ügyrendi Bizottság kezdeményezésére önkormányzati biztost rendel ki, ha az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozásállománya tartósan (egy hónapon túl) meghaladja az éves eredeti kiadási előirányzatának 3 % - át.

V. Fejezet

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

25. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról, a megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

VI. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

26. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza az intézmények vezetőit, valamint a Gazdálkodási Iroda vezetőjét az önkormányzat költségvetésében előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére azzal, hogy a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága nem jár felhasználási kötelezettséggel.

(2) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig - figyelemmel a bevételek teljesülési ütemére is - vállalható, és kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el.

27. § (1) Az önkormányzat és intézményei kiadásainak készpénzben történő teljesítésének esetei:

a) lakossági folyószámlával nem rendelkező ellátottak szociális juttatásainak kifizetése,

b) olyan beszerzések ahol a számla összege a bruttó 200.000,- Ft-ot nem haladja meg.

c) igazgatás-szolgáltatási díjak,

d) a munkába járással, munkavégzéssel összefüggő napidíj saját gépjármű vagy tömegközlekedési eszköz használatának megtérítése,

e) illetményelőleg hatályos szabályzat alapján,

f) lakossági túlfizetések visszafizetése,

g) vásárlásra, elszámolásra kiadott előlegek,

h) egyéb előre nem látható fentiekben nem részletezett működtetéssel, üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő azonnali kifizetések esetei gazdálkodási irodavezető engedélyével.

(2) A 2023. évi költségvetés végrehajtásáról 2024. május 31-ig kell beszámolni a Képviselő-testületnek.

28. §3

29. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdése a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdését a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 28. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

Az 1. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 5. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 7. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 8. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 9. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 10. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 11. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 12. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (12) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 14. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (13) bekezdésével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (12) bekezdésével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (13) bekezdésével megállapított szöveg.