Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2024. 03. 05

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2024.03.05.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében eljárva, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Dévaványa Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

(3) A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése, elhárítása, ezen belül kiemelten:

a) a bűnmegelőzés, a szabálysértések, jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése;

b) az általános közbiztonság növelése, a közterület általános rendjének biztosítása;

c) a lakosság biztonságérzetének növelése;

d) a megfigyelt közterületen található vagyon megóvása, felügyelete;

e) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzati vagyon védelme;

f) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének, a felderíthetőség segítése.

2. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer kezelési feladatainak ellátására Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője köztisztviselőt jelöl ki.

(2) A kijelölt köztisztviselő a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére, kezelésére a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben és a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének, a polgármester egyetértésével kiadott a közterületi térfigyelő-kamerarendszerek adatvédelmi, üzemeltetési és adatbiztonsági szabályzatában foglaltak szerint köteles eljárni.

(3) A kamerarendszer által megfigyelt adatfajták a közterületre belépő természetes személyek képmása, illetve gépjárművek esetén azok rendszáma. A rendszámazonosítással kezelt adatokat, amennyiben azok felhasználása jelen szabályzat szerint indokolttá válik az Önkormányzat arra használja, hogy a Belügyminisztérium rendszám-azonosító szolgáltatásának felhasználásával a gépjármű tulajdonosát azonosítsa.

3. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák típusait, helyét és a megfigyelt közterületeket az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében tervezi a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet.

(3) Az Önkormányzat biztosítja azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

(4) Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy honlapján a közterületi térfigyelő kamerák működését összefoglaló információ és a kamerákkal megfigyelt közterületek közzétételre kerüljenek.

4. § Ez a rendelet 2024. március 5-én lép hatályba.