Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi zárszámadásról

Hatályos: 2022. 05. 28
a 2021. évi zárszámadásról
Általános indokolás
A zárszámadás készítési kötelezettségről az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 87. §-a rendelkezik. A vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról költségvetési beszámolót, annak alapján pedig az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon évente zárszámadást kell készíteni.
Az önkormányzati alrendszerre vonatkozó zárszámadás készítési kötelezettséget, annak határidejét, tartalmi meghatározását az Áht. 91. §-a írja elő. A zárszámadási rendeletnek a Képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba kell lépni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tartalmazza az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtását, bevételeit és kiadásait jogcímenkénti bontásban, továbbá a kötelező és önként vállalt feladatokat bontásban.
A 2. §-hoz
Tartalmazza az Önkormányzat és költségvetési szervei dolgozói létszámát.
A 3. §-hoz
Rendelkezik az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről, tartalmazza a 2021. évben megvalósított fejlesztési kiadásait, valamint felhalmozási célú pénzeszköz átadásait.
A 4. §-hoz
Az Önkormányzat pénzeszköz átadását és egyéb szervezetek részére juttatott támogatás részletezését, könyvviteli mérlegét, vagyonkimutatását tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Tartalmazza az Önkormányzat részesedéseinek tulajdoni részeit, közvetett támogatásainak kimutatását, követelés állományát, általános működési és ágazati feladataihoz kapcsolódó 2021. évi működési és felhalmozási költségvetési támogatásait továbbá működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait bemutató mérlegét.
A 6. §-hoz
Az Önkormányzat Európai Uniós csatlakozási eszközök támogatásával megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásait, a 2021. évi vagyonkimutatását az érték nélkül nyilvántartott eszközökről és a mérlegben nem szereplő kötelezettségekről tartalmazza.
A 7. §-hoz
Tartalmazza az Önkormányzat 2021. évi egyszerűsített mérlegét, egyszerűsített pénzforgalmi jelentését és maradvány kimutatását.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
Tartalmazza 2021. évi saját bevételeinek alakulását és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek, a pénzeszközei változásának továbbá a működési és fejlesztési célú bevételeinek és kiadásainak 2021/2022/2023/2024. évi alakulását.
A 10. §-hoz
Hatályvesztő rendelkezést tartalmaz.
A 11. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.