Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 31

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
a 2022. évi zárszámadásról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 87. §-a zárszámadás készítési kötelezettséget ír elő. A vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról költségvetési beszámolót, annak alapján pedig az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő zárszámadást kell készíteni.
Az önkormányzati alrendszer zárszámadásának elkészítésére vonatkozó szabályozást az Áht. 91. §-a írja elő. A zárszámadási rendeletnek a Képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba kell lépni. A rendelet tervezettel együtt tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetés végrehajtásának főösszegeit és maradványát, továbbá jogcímenként a bevételeit, kiadásait, valamint bevételek és költségvetési kiadások előirányzatát, kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban tartalmazza.
A 2. §-hoz
A 2022. évi létszámadatokat tartalmazza.
A 3. §-hoz
Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi, kiadási előirányzatainak teljesítését, továbbá az Önkormányzat 2022. évben megvalósított fejlesztési kiadásait, valamint felhalmozási célú pénzeszköz átadásait tartalmazza.
A 4. §-hoz
Az Önkormányzat pénzeszköz átadását és egyéb szervezetek részére juttatott támogatás részletezését, az Önkormányzat könyvviteli mérlegét, vagyonkimutatását, valamint vagyonkimutatását a könyvviteli mérlegben értékkel szereplő eszközökről tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az Önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségei és a részesedések alakulását, közvetett támogatásainak kimutatását, követelés állományát, általános működési és ágazati feladataihoz kapcsolódó 2022. évi működési és felhalmozási költségvetési támogatásait és működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait bemutató mérlegét tartalmazza.
A 6. §-hoz
Az Önkormányzat Európai Uniós csatlakozási eszközök támogatásával megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásait, a 2022. évi vagyonkimutatását az érték nélkül nyilvántartott eszközökről és a mérlegben nem szereplő kötelezettségekről tartalmazza.
A 7. §-hoz
Az Önkormányzat 2022. évi egyszerűsített mérlegét, pénzforgalmi jelentését és maradvány kimutatását tartalmazza.
A 8. §-hoz
Rendelkezés a beszámoló elfogadásáról és a jóváhagyott maradvány értesítéséről.
A 9. §-hoz
Az Önkormányzat 2022. évi saját bevételeinek alakulását és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek alakulását, a pénzeszközei változásának és működési és fejlesztési célú bevételeinek és kiadásainak 2022/2023/2024/2025. évi alakulását tartalmazza.
A 11. §-hoz
Hatályba lépő rendelkezést tartalmaz.