Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) értelmében jelenleg már csak a költségalapú bérlakás bérlőkijelölése nem tartozik a Polgármester hatáskörébe. A gyorsabb és egyszerűbb eljárás lefolytatása érdekében indokolt a Polgármesterre átruházni a költségalapú bérlakás bérlőkijelölését is azzal, hogy bérlő kérelmére a határozott időtartam is meghosszabbítható legyen.
Szükséges módosítani „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” megnevezést is „szociális vetítési alapra” mivel 2023. január 1. napjától megváltozott a törvény szövegében, továbbá még tartalmaz a hatályos rendelet bizottságra történő utalást, mely már kivezetésre került.
A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII.18.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján a helyi önkormányzat, valamint a helyi önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv, nonprofit szervezet, egyéb szervezet, a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság, a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság, a képviselőtestület feladatkörébe tartozó közszolgáltatás ellátására szerződéssel rendelkező, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezet az által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díj, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség (a továbbiakban együtt: díj) mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak az e rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke.
A Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése alapján az önkormányzat 2020. december 19. napjától már megállapított új díjat nem vezethet be, 2021. december 31. napjáig új díjat nem állapíthat meg, meglévő díjat új kötelezetti körre nem terjeszthet ki.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény (a továbbiakban: Átmeneti tv.) 147. § (1) bekezdése alapján a Korm. rendelet hatálybalépésének napjától (2020. december 19.) 2022. június 30. napjáig – többek között - az önkormányzat, költségvetési szerve által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díjat, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díjat, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség (a továbbiakban együtt: díj) mértékét nem emelheti.
A Korm. rendelet és az Átmeneti tv. rendelkezései alapján a 2021. évben bérleti díj emelés nem történt, illetve 2022. évben június 30. napjáig sem lehetett a bérleti díjat megemelni, annak ellenére, hogy a lakáskarbantartás, felújítás költségei, és az építőanyag árak, valamint az építési szolgáltatók árai is drasztikusan megemelkedtek.
A fentiek alapján indokolt a 2. mellékletben szereplő bérlakások lakbérdíjainak 25%-ot tartalmazó emelése.