Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati képviselők és a bizottsági elnök tiszteletdíjáról szóló 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 13

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.13.
az önkormányzati képviselők és a bizottsági elnök tiszteletdíjáról szóló 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény – továbbiakban: Mötv. - 35. § (1) bekezdése – „ A képviselő-testület az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek, a bizottság tagjának, a tanácsnoknak rendeletében meghatározott tiszteletdíjat, természetbeni juttatást állapíthat meg.” - lehetővé teszi, hogy a tiszteletdíj mellett természetbeni juttatás is megállapításra kerüljön. Fontos kiemelni a Mötv. 40. § (4) bekezdését, amely kimondja, hogy „a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagjára az önkormányzati képviselők tiszteletdíjára, természetbeni juttatására, költségtérítésére vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni”. A Mötv. 35. § (4) bekezdése rendelkezik arról is, hogy: „Az önkormányzati képviselő tiszteletdíja és egyéb juttatása közérdekből nyilvános adat.”
A közpénzekkel való felelős gazdálkodás biztosítása érdekében a törvényhozó meghatározta, hogy a képviselői tiszteletdíj, illetve természetbeni juttatás csak az önkormányzat saját bevételei terhére állapítható meg, valamint emelhető meg. A képviselő tehát tiszteletdíj, természetbeni juttatás jogcímen kaphat az önkormányzattól - rendeletben meghatározott korlátokkal - különféle juttatásokat.
A fentebb részletezettek figyelembe vételével a települési képviselők esetében a tiszteletdíjon kívüli egyéb juttatás:
csak természetbeni juttatásként jöhet számításban,
a természetbeni juttatás jellegét, mértékét felhasználhatóságát minden esetben rendeletben kell szabályozni.
Jelen rendeletmódosításban szereplő természetbeni juttatás egyszeri jellegű.
A természetbeni juttatás kiválasztása között fontos szerepet játszott, hogy annak közterhei, illetve egyéb járulékos költségei minél kisebb mértékben terheljék meg az önkormányzat költségvetését és olyan térítési forma kerüljön kiválasztásra, ami a településen is könnyen felhasználható. Mindezek alapján Szép kártya feltöltés formája javasolt.