Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2023. 12. 05

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.05.
a lakások és helyiségek bérletéről
Végső előterjesztői indokolás
A Békés Vármegyei kormányhivatal Hatósági Főosztálya Miniszterelnökség által kiadott 2023. évi ellenőrzési munkaterv alapján elvégezte a települési önkormányzatok által az önkormányzati lakások és helyiségek bérletérevalamint ezek elidegenítésére vonatkozó törvényességi vizsgálatát. Dévaványa település esezében az alábbi szakmai segítségnyújtást adja a rendelet felülvizsgálatához:
szükséges a bevezető részben az összes felhatalmazó rendelkezést biztosító jogszabály felsorolása,
A hatályos rendelet 9 § (9) bekezdése nincs összhangban a lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény- továbbiakban: Ltv. – 20. § (1)-(2) bekezdéseivel, miszerint:
20. § (1) A lakást jogcím nélkül használó, a jogosult részére lakáshasználati díjat (a továbbiakban: használati díj) köteles fizetni. A használati díj a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg.
(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a használati díj emelhető.
Mindezekre tekintettel a jogcímnélküli lakáshasználattól számított 2 hónap múlva lehet a lakbért ötszörösére emelni.
Hatályon kívül lett helyezve a rendelet 12. § (6)-(8) bekezdése, mivel komfortfokozat minőségi változásával- amit a bérlő végzett el a lakáson nem járhat együtt a lakbér emelésével is, ez ellentétes az Ltv. 15. § (2) bekezdésével.
15. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti. A megállapodásnak tartalmaznia kell azt is, hogy a munkák elvégzésének költségei melyik felet terhelik.
(2) Amennyiben az (1) bekezdésben említett munka elvégzése következtében a lakás komfortfokozata is megváltozik, az eredeti szerződés módosítására akkor kerülhet sor, ha a felmerülő költségeket a bérbeadó viseli.
A rendelet 32. § (9) bekezdése hatálytalan helyi rendeletre hivatkozik, ezért annak módosítása szükséges.