Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 03. 01

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a köztemetőről
Végső előterjesztői indokolás
Az elmúlt ülésen már jeleztük a testület felé, hogy a Békés Vármegyei Kormányhivatal célellenőrzés keretében az önkormányzatok által megalkotott temető rendeleteket vizsgálta felül, melynek eredményéről önkormányzatunkat február elején értesítette is.
Szakmai segítségnyújtás keretében a felügyeleti szerv Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által megalkotott 10/2011. (IV. 1.) számú (továbbiakban: ör.) a köztemetőkről szóló rendeletével kapcsolatosan az alább észrevételeket tette:
1. Az ör. 3. § (4) bekezdése szerint a köztemetőben az üzemeltető köteles az eltemetés feltételeit biztosítani, összehangolni a temetéseket és díjfizetés ellenében gondoskodni az elhunytak átvételéről. Az ör-ben nem állapítható meg az elhunytak átvételéért fizetendő díj, ezért annak hatályon kívül helyezése javasolt.
1. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 10. § (5) bekezdése alapján a temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi, hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát az ör-ben kell előírni. A települési önkormányzat nem kapott felhatalmazást arra, hogy önkormányzati rendeltben állapítsa meg a sírgödör mélységét, ezért annak hatályon kívül helyezése javasolt.
1. Az ör. 7. § (3) bekezdése törvénysértő módon más államigazgatási szerv közreműködését írja elő, illetve más államigazgatási szervek részére önhatalmúlag hatáskört telepít. Kérem, hogy a magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelés érdekében az érintett bekezdést helyezzék hatályon kívül.
1. Az ör. 9. § (2) bekezdése arról rendelkezik, hogy a térítési díjakat évente felül kell vizsgálni és e rendelet mellékletében kell közzétenni. A jogalkotásról szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet – továbbiakban:Jszr. - 133. § (1) bekezdése szerint a melléklet, az idézet, a táblázat, valamint a táblázat mezője mellékletben szabályozható újra. Az ör. mellékletében szabályozott térítési díjak módosítása esetén szükség van az ör. módosítására is, ezért a hivatkozott bekezdés pontosítására van szükség.
1. Kérem, hogy az ör. módosítása során a 2. számú mellékletet úgy szabályozzák, hogy az a sírkertek újraváltási díját a továbbiakban ne tartalmazza, mivel a nemzeti sírkert törvény szerinti fogalma szerint a nemzeti sírkerthez tartozó temetőket, hősi temetőket, hősi temetési helyeket, temetkezési emlékhelyeket kegyeleti emlékhelyeket, temetési helyeket a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság határozza meg.
1. Az ör. 2. számú melléklete tartalmazza a fizetendő térítési díjak tekintetében a rátemetés díját, azonban a települési önkormányzatnak nincs felhatalmazása arra, hogy azt megállapítsa. Az ör. kizárólag a sírhely megváltásának illetve újraváltásának díját állapíthatja meg. Rátemetés esetén a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell megfizetni.
Az észrevételeknek megfelelően felülvizsgálatot követően egy új rendelet megalkotásával lép hatályba a köztemetőről szóló helyi rendelet.