Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 24/2014 (XII.18.) önkormányzati rendelete

a helyi lakástámogatásokról

Hatályos: 2022. 06. 29- 2023. 05. 18

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 24/2014 (XII.18.) önkormányzati rendelete

a helyi lakástámogatásokról

2022.06.29.

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Gazdálkodási és Ellenőrzési Bizottság és a Szociális és Humánügyek Bizottság véleménye kikérése után - a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Füzesgyarmat közigazgatási területén épülő, illetve vásárolt lakásokra, illetve azokra a lakást szerző fiatal házasokra és közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolatban élő fiatal párra (továbbiakban: kérelmezők), akiknek a településen állandó lakcímük van.

2. § (1) A lakáshoz jutás esélyeinek javítása érdekében a kérelmezők lakáshoz jutásához az önkormányzat visszatérítendő, vissza nem térítendő (vagy mindkettő) kamatmentes anyagi támogatást nyújthat, melynek összege legfeljebb 500.000.- Ft. lehet.

(2) A támogatás természetbeni formája lehet építési telek térítés nélküli juttatása, beépítési kötelezettség, ennek elmulasztása esetén visszavásárlási jog kikötésével. Az anyagi és természetbeni támogatás (továbbiakban: lakástámogatás) együttesen nem nyújtható.

(3) A rendelet alkalmazásában fiatal párnak kell tekinteni azokat, akik a kérelem benyújtásakor nem töltötték be a 40. életévüket.

(4) Nem adható lakástámogatás:

a) akik a lakástámogatást a lakásigény mértékének felső határát meghaladó szobaszámú lakás vásárlásához vagy építéséhez kérik,

b) akik már részesültek helyi lakástámogatásban,

c) akik az igénylés időpontjában lakástulajdonnal rendelkeznek, figyelmen kívül hagyva azt a résztulajdont, amely a másik résztulajdonos által lakott állapotú

d) akik a lakástámogatásra irányuló kérelmükben a támogatás odaítélését befolyásoló valótlan adatokat tüntettek fel

e) akik a lakástámogatás iránti kérelmet a lakás ingatlanszerzésére kötött szerződés keltétől, vagy a jogerős építési engedély keltétől számított 6 hónapon túl nyújtják be.

f) akik saját hibájukból leromlott, lakhatatlan állapotban lévő lakóingatlanban laknak

g) komfort nélküli (fűtés, fürdőszoba) lakás vagy családi ház vásárlására

h) a kérelmezők egy főre eső nettó jövedelmük átlaga az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát meghaladja

(5) Arra a lakásra vagy családi házra adható támogatás, amely 10 évig jelentősebb felújítás nélkül lakható állapotban van, s erről a műszaki csoport szakvéleményt ad.

(6) Azonos feltételek fennállása esetén előnyben részesülnek:

a) akik első lakásukat szerzik meg

b) azok a kérelmezők, akiknél az 1 főre eső jövedelem alacsonyabb

c) nagycsaládosok, akik háztartásukban 3 vagy több gyermeket nevelnek

d) fiatal házasok

e) külön költöző család

3. § (1) A támogatás módja:

a) anyagi támogatásként legfeljebb 500.000.-Ft összeghatárig, amelyből vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 300.000 Ft. lehet

a) természetbeni támogatásként építési telek térítésmentes juttatása.

(2) Vissza nem térítendő lakástámogatás adható a kérelmezőknek abban az esetben, ha a kérelem előterjesztését megelőző 3 hónapban az egy főre eső nettó jövedelmük átlaga az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kettő és félszeresét nem haladja meg.

(3) Csak visszatérítendő támogatás, vagy építési telek adható a kérelmezőknek abban az esetben, ha az egy főre eső nettó jövedelmük átlaga az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét meghaladja, de háromszorosát nem éri el.

(4) A lakástámogatás az eladó részére fizethető ki, vagy a pénzintézeti kölcsönhöz saját erőként utalható ki.

(5) A visszatérítendő lakástámogatás visszafizetésének leghosszabb határideje 5 év. A részlet fizetése minden hónap 10. napjáig esedékes. Az első részlet esedékessége a támogatás folyósítását követő második hónap.

(6) A Szociális és Humánügyek Bizottság (továbbiakban: Bizottság) engedélyezheti a törlesztés megkezdésének legfeljebb 1 évvel való elhalasztását. Ez a lehetőség - amennyiben a 5 éves határidő még nem telt le - a kérelmezőt utólag is megilleti. Engedélyezés esetében a 4. §. (5) bekezdésében meghatározott határidő 1 évvel meghosszabbodik

4 § [A kérelem elbírálásának rendje, egyéb előírások]

(1) A támogatásra irányuló kérelmeket az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell a Füzesgyarmati Polgármesteri Hivatalnál előterjeszteni. Az igényléshez mellékelni kell:

a) a közös háztartásban élők előző 3 havi jövedelmi igazolását,

b) házassági anyakönyvi kivonat vagy közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolat igazolásának másolata

c) új építés esetén az építési engedélyt vagy annak másolatát,

d) magánszemélyek közötti ingatlanforgalomra vonatkozó jogügyletről a szerződés vagy előszerződés hiteles másolatát,

(2) A Bizottság negyedévet követő hónap 15. napjáig dönt az előterjesztett kérelmekről.

(3) A Bizottság döntéséről jegyzéket kell készíteni, azt 15 napra közszemlére kell tenni. A határidő lejárta után történhet meg a kifizetés.

(4) A támogatásról szerződés készül, amelyben rögzíteni kell:

a) lakóházvásárlás esetén a fiatal házasok és élettársak a szerződés napjától számított - legkésőbb - egy éven belül kötelesek bemutatni a telekkönyvi bejegyzésről szóló határozatot,

a) építés esetén a szerződés napjától számított - legkésőbb - három éven belül kötelesek bemutatni a használatbavételi engedélyt.

(5) A támogatás összegének erejéig az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, s annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni, visszatérítendő kamatmentes támogatás esetén a visszafizetés határidejének lejártáig, vissza nem térítendő támogatás esetén 5 évre, mely tilalom alól felmentést a Polgármester adhat.

(6) A térítésmentesen átadott telekingatlanra 5 éves beépítési kötelezettséget, a beépítési kötelezettség teljesítését követő 5 évig a telek juttatáskori forgalmi értékéig jelzálogot és visszavásárlási jogot kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba.

(7) A támogatás azonnal felmondásra kerül, napi kamatozásúvá válik, amit adók módjára be kell hajtani, ha a támogatottak:

a) nem tesznek eleget a 4. § (4) bekezdésében foglaltaknak,

b) visszatérítendő támogatás esetén háromhavi törlesztő részlettel hátralékosok,

c) a támogatást nem az adott célra használják fel,

d) a támogatáshoz megtévesztő módon jutottak, s a támogatás odaítélésétől öt év még nem telt el.

(8) Az előkészítéssel és végrehajtással kapcsolatos teendők a Jegyző feladatát képezik.

4/A. §1 Amennyiben a támogatásban részesülő a jelen rendeletből eredő fizetési kötelezettségének nem tett eleget, úgy a végrehajtást a Jegyző foganatosítja.

5. § A rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba. Egyúttal hatályát veszti a fiatal házasok és élettársak első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 3/1991. (IV. 16.) önkormányzati rendelet és annak módosításai.

1

A 4/A. §-t a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.