Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4/2020 (VI.19.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4/2020. (VI.19.) önkormányzati rendelete

2024.01.01.

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott származékos jogalkotási jogkörében eljárva, a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Füzesgyarmat Város területén található, Füzesgyarmat Város Önkormányzatának tulajdonában álló valamennyi olyan köztemetőre terjed ki, amelynek fenntartására vonatkozó kötelezettségről az Önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik. A rendelet kiterjed a temetők fenntartásával és temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § (1) Füzesgyarmat Város közigazgatási területén működő köztemető, az Új köztemető. (Füzesgyarmat 520. hrsz.)

(2) Lezárt temető: Keleti temető, Izraelita temető.

(3) A nyugati temetőben lévő hősi sírokat az önkormányzat kegyeleti helyként tartja fent.

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában levő köztemető létesítményei fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb üzemeltetési tevékenységek végzéséről az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatás útján gondoskodik. A kegyeleti közszolgáltatási szerződés tartalmát jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A köztemetőben kötelező a kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötő üzemeltető igénybe vétele

a) az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, temetőn belüli szállításával kapcsolatos feladatok,

b) a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel kapcsolatos feladatok,

c) sírásás, sírhelynyitás, sírba helyezés, visszahantolás, újratemetés és exhumálás, elvégzése során.

(3) A temetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(4) A felekezeti temetők fenntartását és működtetését a temető feletti tulajdonosi jogokat gyakorló vallási közösség biztosítja.

Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1)1

(2) A temetőben a már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

(3) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie.

5. § (1)2

(2)3

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban - fő szabályként - folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben, urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(5) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni.

6. § (1) Az egyes temetkezési helyekért fizetendő díj mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza. A használati idő időtartama sírbolt esetén 60, urnasírbolt esetén 25, sírhely esetén 25 és urnafülke esetén 25 év.

(2)4

(3) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(4) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(5) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(6) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

(7) A temettető kívánságára történő halott- illetőleg urnaáthelyezés, vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

7. § (1) A temetőben lévő nyugvóhelyek:

a) felnőtt egyes sírhelyek

b) felnőtt kettős sírhelyek

c) felnőtt közös sírhelyek

d) sírboltok

e) urnasírhelyek

f) gyermeksírhelyek

g) urnafalak

(2)5 A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely:

aa) 2.10 m hosszú

ab) 2.00 m mély

ac) 0.90 m széles

b) Felnőtt kettős sírhely:

ba) 2.10 m hosszú

bb) 2.00 m mély

bc) 1.90 m széles

c) Gyermek sírhely:

ca) 1.30 m hosszú

cb) 0.60 m széles

d) Urna földbe temetésénél:

da) 0.80 m hosszú

db) 1.0 m mély

dc) 0.60 m széles

e) Sírboltok felszíni méretei:

ea) 3 személyes sírbolt hossza 3.50 m, szélessége 2.50 m

eb) 6 személyes sírbolt hossza 3.50 m, szélessége 3.00 m

ec) 9 személyes sírbolt hossza 3.50 m, szélessége 3.80 m

f) Sírboltok belső méretei:

fa) 3 személyes sírbolt hossza 2.30 m, szélessége 0.90 m

fb) 6 személyes sírbolt hossza 2.30 m, szélessége 1.75 m

fc) 9 személyes sírbolt hossza 2.30 m, szélessége 2.50 m

(3) A sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek, a gyermeksíroknál pedig legalább 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető.

(5) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-tábla 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méretének a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(6) Rátemetés esetén a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból biztonságosan fel kell állíttatnia.

8. § (1) Sírboltot az üzemeltető által kijelölt helyen, csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni és a fenntartónak jóvá kell hagyni.

(2)6

(3) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban további 20 urna, kilenc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

9. § (1) A Képviselő-testület azon elhunyt személyeknek, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető megszüntetéséig tartó határozatlan időre szól, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, hiányukban a temető üzemeltetője köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(6) A díszsírhely adományozása az (1) bekezdés figyelembevételével a polgármester hatáskörébe tartozik. A polgármester az adományozásról a Képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

Temetkezési szolgáltatások

10. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatásokat jelen rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározottak figyelembe vételével, az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók végezhetnek.

(2)7

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók az üzemeltető által biztosított, kötelezően temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni. Az Üzemeltető felelősségi körébe tartozik a temetőn belüli feladatellátás összehangolása. A temetőn belüli feladatellátás során kiemelt figyelmet kell fordítani a kegyeleti jogok gyakorlására.

(4) Temetkezési szolgáltatóktól az elhaltak és a kellékek átvétele legkésőbb a temetést megelőző munkanapon történhet. Az átadásról jegyzőkönyv készül. Az elhaltak és kellékek átvételét, az elhaltak hűtőbe helyezését az üzemeltető és a szolgáltató közösen végzik.

(5) A temetések megrendelésére, a korábban már megrendelt szolgáltatások módosítására minden esetben a vállalkozó által kitöltött „Temetés megrendelés” nyomtatvány alapján kerül sor. A pontatlan vagy hiányosan kitöltött nyomtatványt az üzemeltető nem fogadja el.

A számlák névre szóló kiállítása minden esetben a Temetés megrendelés nyomtatvány aláírójának, mint kérelmezőnek a nevére történik.

(6) Vállalkozói tevékenység a temetőn belül a nyitvatartási időben végezhető.

(7) A temető területén végzett vállalkozói tevékenység gyakorlása során:

a) munkaeszközöket, alapanyagokat úgy kell tárolni, hogy azok sem a temetői utakon való, sem a sírok közötti forgalmat ne korlátozzák,

b) a szertartások alatt az azok kegyeleti rendjét zavaró zajhatást nem keletkeztethetnek,

c) a munkavégzés befejezését követően a felhasznált alap- és segéd anyag-maradványokat, csomagolóanyag maradványokat el kell távolítani, a területet a szennyeződésektől meg kell tisztítani.

11. §8

12. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

13. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban se érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

14. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint temetőben végzett munkához az üzemeltető előzetes engedélye szükséges.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 13. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát - határidő kitűzésével- felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát a birtokos költségén elvégzi.

(3) A temető területén vállalkozásszerűen munkát végzők által - a temetkezési szolgáltatók kivételével - fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás mértéke a 2. számú mellékletben meghatározott és az adott évben az egyes sírhelyekre a 2. számú mellékletben megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5 %-a.

Nyilvántartások vezetése

15. § (1) A temető üzemeltetője az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A térkép legalább a temető megszűntetéséig kerül őrzésre, ezt követően a Békés Megyei Levéltár részére átadásra kerül.

(2)9

(3)10

(4) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – az elhunyt nevének, a temetés időpontjának és a temetés helyének kivételével – csak a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultaknak, valamint a bírósági és hatósági eljárásokhoz hivatalos megkeresésre lehet adni.

A temetők rendje

16. § (1) A köztemető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás esetén: 06.00-20.00 óráig

b) téli időszámítás esetén: 07.00-17.00 óráig.

(2) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) A temetőben mindenki köteles olyan magatartást tanúsítani, hogy mások kegyeleti jogait ne sértse.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(5) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(7) A temetők területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.

17. § A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének előzetes írásos engedélyével szabad kivinni.

18. § A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni, az engedélyezett munkát végzők és a mozgáskorlátozottak részére használt járművek kivételével tilos.

18/A. §11 (1) A temető tulajdonosa az alábbi tárgyi, infrastrukturális feltételeket folyamatosan biztosítja a temető területén:

a) a sírhelytáblákhoz és a sírhelyekhez vezető gyalogút,

b) a temető területén található ravatalozó,

c) a ravatalozóban az elhunytak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolók és hűtők,

d) a temető tekintetében létesített és folyamatosan karbantartott kerítés,

e) a ravatalozó 30 méteres körzetében található víz,

f) a ravatalozóépületében biztosítva van az illemhely,

g) a temetőben legalább 3 helyen a temető rendeltetésszerű használatához szükséges hulladéktároló.

(2) Az infrastrukturális feltételek meglétéről a temető üzemeletetője az évente, rendszeresen benyújtásra kerülő beszámolójában nyilatkozik.

Hatályba léptető rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2020. július 1-én lép hatályba és hatályba lépésével hatályát veszti Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2000. (VI. 15) Kt. számú rendelete.

2. melléklet a 4/2020. (VI. 19.) önkormányzati rendelethez12

A

B

C

1

Megnevezés:

Díjszabás

Fizetésre kötelezett

2

Egyes sírhely (újraváltás és rátemetés esetén is) esetén is:

10.420,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

3

Kettős sírhely

20.840,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

4

Hármas közös sírhely

26.050,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

5

Sírbolt

6

3 főig

125.040,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

7

6 főig

208.400,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

8

9 főig

291.760,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

9

Urnasírhely földbe

5.210,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

10

Urnasírhely urnafalba

53.375,- Ft+ÁFA 13

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

11

Családi urnasírhely

44.516,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

12

Gyermeksírhely

5.210,- Ft+ÁFA

A sírhelyet megváltó személy vagy az elhunyt eltemettetésére köteles személy

13

Hűtési díj/nap

2.872,- Ft+ÁFA

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

14

Ravatalozó használati díja

3.584,- Ft+ÁFA

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

15

Temető-fenntartási hozzájárulás, feladatonként

5.377,- Ft+ÁFA

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

16

Sírásás

22.600,- Ft+ÁFA 14

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

17

Temetőn belüli szállítás

8.300,- Ft+ÁFA 15

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

18

Hantolás

16.600,- Ft+ÁFA 16

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

19

Ravatalozás

15.000,- Ft+ÁFA

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

20

Exhumálással kapcsolatos szolgáltatások

23.000,- Ft+ÁFA

Az exhumálást elrendelő

21

Urna elhelyezés falban

12.450,- Ft+ÁFA 17

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

22

Urnás sírásás

16.600,- Ft+ÁFA 18

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

23 19

Sír felkoszorúzása

9.000,- Ft+ÁFA

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

24 20

Kommunális díj

2.000,- Ft+ÁFA

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

25 21

Sírba helyezés

8.300,- Ft+ÁFA

Az elhunyt eltemettetésére köteles személy

1

A 4. § (1) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 5. § (1) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 5. § (2) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 6. § (2) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 7. § (2) bekezdése a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. § (2) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 10. § (2) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 11. §-t a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 15. § (2) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 15. § (3) bekezdését a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 4. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 18/A. §-t a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

12

Módosította Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-a.

19

A 2. mellékletben foglalt táblázat 23. sorát a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

20

A 2. mellékletben foglalt táblázat 24. sorát a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

21

A 2. mellékletben foglalt táblázat 25. sorát a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

13

A 2. mellékletben foglalt táblázat B:10 mezője a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

A 2. mellékletben foglalt táblázat B:16 mezője a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

15

A 2. mellékletben foglalt táblázat B:17 mezője a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 2. mellékletben foglalt táblázat B:18 mezője a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

17

A 2. mellékletben foglalt táblázat B:21 mezője a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A 2. mellékletben foglalt táblázat B:22 mezője a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.