Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Hatályos: 2023. 02. 11

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.11.
Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Füzesgyarmat Város Önkormányzata a 2023. évi költségvetését a Magyarország 2023. évi központi költségvetésről szóló 2022. évi XXV. törvényben előírtak betartásával, a helyi sajátosságok figyelembe vételével, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában biztosított jogkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény (Áht.) rendelkezése alapján költségvetési rendeletben köteles megállapítani.
A 2023. évi költségvetési rendelet mellékletei az Áht. végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (Ávr.) előírásainak megfelelően kerülnek előterjesztésre.
Az Önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg, amely elősegíti a jelenlegi pénzügyi helyzetről a valós kép kialakítását és meghatározza az éves gazdálkodási lehetőségeket. A költségvetés végrehajtása során elsőbbséget élvez az önkormányzat működőképességének, ezen belül az intézmények működési kiadásainak, az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásához szükséges források, valamint a korábbi képviselő-testületi döntésekből származó kötelezettségvállalások biztosítása.
A jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a Képviselő-testületnek.
Ennek elmaradása mulasztásban megnyilvánuló jogszabálysértés, mely esetben Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban Mötv.) 132. § (1) bekezdés a) pontja alapján a Kormányhivatal törvényességi felhívással élhet.
A helyi önkormányzat bevételeivel és kiadásaival kapcsolatban a tervezési, gazdálkodási, ellenőrzési, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok ellátásáról az önkormányzati hivatal gondoskodik.
Az Áht. 83. § (6) bekezdésében foglaltak szerint: Ha a helyi önkormányzat a Mötv. 111/A. §-a szerinti valamely kötelezettségének nem tesz eleget, a helyi önkormányzatokért felelős miniszter a kötelezettség teljesítésére meghatározott határidő utolsó napját követő hónap első napjától a mulasztás megszüntetéséig a nettó finanszírozás alapján a helyi önkormányzatot megillető támogatás folyósítását felfüggeszti.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
I.
Az Önkormányzat költségvetési politikájának fő vonásai
2023. évben
Takarékos, átlátható és biztonságos működés
A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása
A szociálisan rászorulók támogatása
A tervezett beruházások és felújítások megvalósítása, a forrás biztosítása
Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok esetleges önrészének megteremtése
II.
A költségvetés-politika céljai és keretei
Az önkormányzat 2023. évi költségvetésének
kiadási főösszege: 2.061.565.881,- Ft
bevételi főösszege: 2.061.565.881,- Ft
Füzesgyarmat Város Önkormányzatának költségvetési politikájának fő célja a gazdaságosság és a hosszú távú stabilitás megteremtése a településen, a zavartalan feladatellátás és a folyamatos településfejlesztés mellett.
III.
A Kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslatban meghatározott források, az igénybevétel feltételei, jogszabályi keretei
Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény határozza meg az egyes önkormányzati feladatokra adható normatív támogatások mértékét.
Füzesgyarmat Város Önkormányzata a 2023-as évben 428.596.705,- Ft feladat alapú költségvetési támogatásra jogosult, amely a következő feladatokat foglalja magába:
Önkormányzati hivatal működésének támogatása: 179.089.320,- Ft
Önkormányzat köznevelési feladatainak támogatása: 121.740.250,- Ft
Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása: 115.792.592,- Ft
Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása: 11.974.543,-Ft
2202-től megszűnt az úgynevezett „beszámítás”, ellenben életbe lépett a szolidaritási hozzájárulás, mely összege 90.125.379,- Ft. Ezt a Kincstár havonta, a normatív támogatás mértékével azonos arányban vonja vissza Önkormányzatunktól.
IV.
Az önkormányzat költségvetésének előirányzatai
Az önkormányzat költségvetési bevételei között kell megtervezni a helyi önkormányzat bevételeit, így különösen a helyi adóbevételeket, a normatív hozzájárulásokat, támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat, és elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit. (Ávr 24. §.(1))
Mivel az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai mellett több önként vállalt feladatot is ellát, ezért a kiadások mérséklése folyamatosan szükségszerű, mely az önkormányzattól még fegyelmezettebb, költségtakarékosabb gazdálkodást igényel.
V.
Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai
1. Kötelező feladatok
Településfejlesztés, településrendezés, településüzemeltetés (köztemetők fenntartása, közvilágítás, zöld-terület gazdálkodás stb.);
Óvodai ellátás;
Szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások;
Egészségügyi alapellátás (háziorvos, fogorvos stb.), az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások; környezet-egészségügy (pl. köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása);
Orvosi ügyelet támogatása;
Kulturális szolgáltatás (könyvtár, közművelődés);
Helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás, ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, - kezelés, és ártalmatlanítás;
Helyi közfoglalkoztatás;
Helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok;
Sport, ifjúsági ügyek;
Nemzetiségi ügyek.
2. Önként vállalt feladatok
Önszerveződő közösségek támogatása;
Mezőőri szolgálat működése;
Egészségügyi laboratóriumi ellátás;
Személyszállítás;
Agyagbánya üzemeltetése;
Nem kötelező pénzbeli szociális ellátások biztosítása: Bursa Hungarica támogatás, Arany János ösztöndíj, időskorúak karácsonyi támogatása;
Bölcsődei ellátás;
Egészségfejlesztési Iroda fenntartása;
Gyógycentrum üzemeltetése.
3. Államigazgatási feladatok
Önkormányzati hivatal működtetése
VI.
A költségvetési hiány finanszírozása és az önkormányzat költségvetési adósság törlesztése
A 2023. évi költségvetés 531.181.208 Ft költségvetési hiánnyal készült, melynek finanszírozására az előző évi pénzmaradvány jelent fedezetet az Önkormányzat számára.
VII.
A Stabilitási tv. alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételek és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeknek a költségvetési évet követő három évre várható összege.
Az adósságot keletkeztető ügyletek tekintetében az elkövetkező 3 évre kismértékű bevételcsökkenéssel terveztünk, mely szintén mutatja az Önkormányzat megfontolt gazdálkodását.