Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.10.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 15

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.15.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.10.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §-a szabályozza a költségvetési rendelet előirányzatainak módosítását, átcsoportosítását az államháztartás önkormányzati alrendszerében.
A költségvetési rendelet 2023. februári elfogadása óta olyan bevételekhez jutott az önkormányzatunk, illetve olyan kiadásaink is felmerültek, amelyek a rendelet megalkotásakor nem, vagy nem pontosan voltak tervezhetőek. Ezeknek a tételeknek a beépítése történik meg a költségvetési rendelet jelen módosításában a mellékletek szerint.
Az előirányzat-módosítás: a megállapított kiadási, bevételi előirányzat, létszám-előirányzat növelése vagy csökkentése. Ide soroljuk a támogatásokat, pályázati forrásokat, saját bevételek növekményeit és azok felhasználásait, valamint a korábban kifizetett és utófinanszírozással visszaigényelt összegeket. Jelen előterjesztésünkben: pályázati összegek, közfoglalkoztatási támogatások, bérkompenzáció, vásárolt szolgáltatások, aktiválások. Ez esetben mind a bevételi, mind a kiadási főösszeg azonos összeggel nőtt.
Az előirányzat-átcsoportosítás: a kiadási, bevételi főösszeg változatlansága mellett, egyidejű, azonos összegű előirányzat csökkentéssel és növeléssel végrehajtott módosítás. Ez esetben a költségvetés főösszege nem változik, csupán a bevételek, vagy a kiadások jogcímében történik a változás.
Átcsoportosítások történtek a pályázatokkal kapcsolatban, mivel nem mindenhol állt rendelkezésre pontos adat a költségvetés tervezésekor, ezért volt szükséges az átvezetések elvégzése.
A központi költségvetési támogatás emelkedett az októberi felmérésben megadott adatok alapján, valamint a közfoglalkoztatásra megkötött támogatói szerződések miatt az előirányzatok megemelésre kerültek mindkét oldalon.
A saját bevételek növekményei és azok felhasználásai kerültek előirányzat-módosítással a „helyükre”.
Az Önkormányzatunknál 2023. III. negyedévében a TOP-PLUSZ-1.2.2 Szociális célú városrehabilitáció projektre 29.425.862,-Ft érkezett.
A pályázatok összege mind a bevételi, mind a kiadási oldalon előirányzat-módosítást eredményezett.
A helyi adó bevételek magas teljesülésének köszönhetően emelkedett a közhatalmi bevételek előirányzatának összege. A plusz bevétel a számlavezető pénztintézetünknél lekötésre került, ennek az előirányzata is feltüntetésre került az előterjesztésben.
Módosításra került a Polgármesteri Hivatal, a Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény, a Füzesgyarmati Gyógycentrum Szolgáltató és a Füzesgyarmati „Lurkófalva” Óvoda kiadási és bevételi előirányzata ugyanazzal az összeggel. A finanszírozási összegek, az előző évi költségvetési maradványok kerültek jellemzően beépítésre, míg kiadási oldalon a személyi juttatások, a munkaadókat terhelő járulékok és a dologi kiadások emelkedtek.