Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi igazgatási szünetről

Hatályos: 2023. 02. 11

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.11.
a 2023. évi igazgatási szünetről
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 232. § (3) bekezdése szerint a Képviselő-testület – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
A Kormány ajánlását tartalmazó 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet 13-15. §-a szerint az igazgatási szünet időtartama nyáron öt egybefüggő naptári hét, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart, télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart.
A munkáltató az igazgatási szünet időszakára figyelemmel határozza meg a szabadságolási terv alapján kiadásra kerülő szabadságot. Az igazgatási szünet időszaka alatt az esedékessége évében ki nem adott szabadság teljes egésze kiadható.
A hivatal szervezetének vezetője az igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítsa a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást, ennek megfelelően az igazgatási szünet alatt is folyamatosan rendelkezésre áll a Polgármesteri Hivatalban, illetve annak elérhető közelségében egy fő anyakönyvvezető, egy fő pénztáros, egy fő szociális és egy fő közfoglalkoztatási ügyintéző, valamint a jegyző vagy a helyettesítésével megbízott köztisztviselő.
A Polgármesteri Hivatal tekintetében többször merült fel problémaként a ki nem adott szabadságok közszolgálati jogviszony megszűnésekor felmerülő helyzete, így célszerű az igazgatási szünetben a rendes szabadság minél nagyobb hányadát kiadni.
Fentiekre tekintettel a következő időszakokra javasolom az igazgatási szünet elrendelését:
nyári igazgatási szünet: 2023. július 23. – 2023. augusztus 27. (25 munkanap)
téli igazgatási szünet: 2023. december 25. – 2024. január 7. (5 munkanap)