Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a település demográfiai helyzetének javítására szolgáló intézkedésekről és egyes helyi rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a település demográfiai helyzetének javítására szolgáló intézkedésekről és egyes helyi rendeletek módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és a 18. §-hoz
Az Önkormányzat a munkahelyteremtés elősegítése érdekében vállalkozásindítási és munkahelyteremtő támogatást kíván nyújtani. A vállalkozások indítása során kiemelt szempont, hogy a település közszolgáltatásokkal való ellátása kerüljön előtérbe.
A 6–12. §-hoz
A közszolgáltatási ösztöndíj létrehozásának célja, a felsőoktatási intézményben tanuló helyi tehetségek tanulmányainak támogatása, elősegítve ezzel a Füzesgyarmaton való letelepedését és szakmai tudásának helybeni kamatoztatását. Az ösztöndíj első sorban azt szolgálná, hogy az Önkormányzat és a településen már működő, felsőfokú végzettségű munkavállalókat foglalkoztatni kívánó munkáltatók munkaerőigénye kerüljön kiszolgálásra, főként füzesgyarmati hallgatók bevonásával, ezért az ösztöndíj segítségével elvégzett felsőfokú tanulmányokat követően egy álláshely felajánlási eljárás kerül lebonyolításra, amelynek keretében az Önkormányzat valamint a helyi vállalkozások munkaerőigénye felmérésre kerül és az így létrejövő adatbázis alapján kerülnek kiajánlásra állások az érintett tanulóknak.
A 13–17. §-hoz
Füzesgyarmat népessége csökkenő tendencia mutat, a lakosság elöregedése figyelhető meg. A csökkenés megállítása, illetve a fiatalok lakáshoz jutásának esélyeinek javítása érdekében az önkormányzat a helyi lakástámogatás mértékét javasolja megemelni.
A rendelet a továbbiakban kiköt bizonyos minimumfeltételeket az érintett lakás tekintetében, ezzel törekedve arra, hogy elsősorban a jobb állapotú, magasabb értékű ingatlanok tekintetében legyenek igénybe vehetőek a támogatások, így az érintett ingatlan építési éve nem lehet korábbi 1970-nél és értéke tekintetében is megkötést tartalmaz a rendelet (8.000.000 forint).
A 19–22. §-hoz
A gyermekszületési támogatás összege több, mint 10 éve változatlan összegben szerepel a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben.
A gyermeket vállaló családoknak jelentős kiadás növekedéssel jár egy gyermek születése. Erre való tekintettel a gyermekszületési támogatás összegének 100. 000.-Ft-ra való megemelése a cél.
A gyermekszületési támogatás tekintetében a továbbiakban lehetőséget biztosítunk arra, hogy a már a születés előtt egy hónappal is igénybe vehető legyen, a születéssel kapcsolatos költségek fedezése érdekében. A támogatás lehetősége, visszaható hatállyal 2024. január 1-től alkalmazható, ennek megfelelően a már megítélt támogatási összegek felülvizsgálatra kerülnek az emelt összeg figyelembevételével.